Skocz do zawartości

Problem Aprilla pegasso Strada 660

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich proszę o pomoc w sprawie mojej Aprili..Mianowicie chodzi o to że wzrasta mi poziom oleju w ramie po wymianie około miesiąca temu stan na bagnecie jest maximum.. Po wlaniu zalecanej ilości 2,7 litra teraz jest tak wysoki stan że przy otwartym wlewie i na zapalonym silniku olej wylewa się góra..Mogę stwierdzić że płyn się nie dostaje ponieważ nie zauważyłem tak zwanego masła który osadza się pod korkiem.. Miał ktoś taki przypadek przebieg 70 tys 2005r ..Dzięki czekam na jakąś podpowiedź..

Opublikowano

Olej w ramie? Może masz za dużo płynu w kierunkowskazach i dlatego tak się dzieje :X

Opublikowano

Kolega to jakoś słabo zorientowany w tym modelu niestety tak jest .Moto ma sychą miskę olejowa i dlatego olej jest w ramie ..

Opublikowano

A to zwracam honor :D Sprawdź instrukcję, jaki miałeś olej zalecany i na jakie temperatury. Może wlałeś nie ten, albo osiągnąłeś temperatury z krajów tropikalnych? We Włoszech/Tajlandii leją inny olej ze względu na cieplejszy klimat. Zmniejsz ilość oleju i sprawdź co się będzie działo, albo po prostu zmień olej zgodnie z instrukcją. Bo jak się wylewa, to znaczy, że jest za dużo, albo wlałeś niepoprawny, który po prostu się rozszerza jak temperatura wzrasta. 

Opublikowano

Od 8lat użytkuje Moto i zawsze lałem i leje  Motul 5100 10w40 ..kurcze nigdy mi tak nie działo tylko w tym roku zauważyłem ten problem ..

Opublikowano

Opcji jest kilka.

Najgorsza to oczywiście paliwo albo płyn chłodzący w oleju. Wzrost objętości musi z czegoś wynikać. Jedno i drugie to poważny problem dla silnika.

Inna możliwość to zła ilość oleju wlana przy wymianie. Czy oleju cały czas przybywa, czy jest go stała (ale wciąż za duża) ilość?

GS500 icon3.png

Opublikowano

Oleju było wlane 2,7//2,8 L..

I niestety widzę że stan się podnosi .. Pytanko można tak jeździć z takimi objawami użytkuje Moto na dojazd do pracy ..czy lepiej nie sprawdzać wytrzymałośći silnika..

Opublikowano

Lepiej nie. Jak oleju jest za dużo, może się zrobić takie "masło" z niego i zatrzesz silnik.

Opublikowano

A jeżeli wtryski leją i nie przepala paliwa chociaż to jest raczej nie możliwe to jak dostaje się do oleju .