Lancet Opublikowano 13 Marca Zgłoś Opublikowano 13 Marca Ostatnimi czasy pojawia się wielu nowych uczestników na forum, omijających Powitalnię. Niby nic takiego, bo w końcu teoretycznie można po zarejestrowaniu wejść na dowolny temat i dyskutować, ale pojawia się między innymi wątkami spam i dziwne oferty, niekoniecznie związane z naszym Forum, co bywa wkur... denerwujące. Pytanie do Admina - czy jest jakaś możliwość blokowania takich wiadomości, zanim uczestnik się nie zarejestruje? Czy można włączyć taką opcję, że bez przedstawienia się nie można pisać wątków? Może to nie do końca "demokratyczne" i ograniczające "wolność wypowiedzi", ale chyba nie po to wchodzimy na Forum, żeby czytać głównie reklamy uszczelniania dachów, izolacji murów, czy napawać się sztucznie rozdmuchanymi reklamami "świetnych i polecanych" warsztatów, ubezpieczycieli i czego tam jeszcze. Takie moje 3 grosze do ew. podjęcia dyskusji... 2 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting
karwoj25 Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Mamy dwie opcje rozwiązania tego problemu. Pierwsza to klasyczna moderacja, gdzie tematy o papie dachowej i perfumach ląduja od razu w koszu. Druga to fizyczna blokada wszystkich działów poza Powitalnią, żeby nie mogli tam pisać uzytkownicy bez postów (co wymusza napisanie pierwszego posta w Powitalni). Na forum, którym administruję, stosuje obecnie metodę pierwszą, bo ruch tam jest znikomy (tutaj niewiele większy), ale był czas, że stosowałem blokady pisania postów i tematów dla użytkowników bez posta. Metoda pierwsza wymaga jednak realnego nadzoru i wykonania akcji przez moderatora. Innym problemem jaki napotkałem były boty, które obchodziły wbudowane mechanizmy zabezpieczające - wtedy tak zmodyfikowałem formularz rejestracji, że przez kilka lat miałem spokój z botami. Niedawno znów się zaczęły pojawiać, ale to zapewne wynik dostępności AI 2 Cytuj GS500
Piuriel Opublikowano 18 Marca Zgłoś Opublikowano 18 Marca Tak możemy totalnie zminimalizować ruch na forum przez weryfikację lub zostawić jak jest i zgłaszać/moderować na bieżąco. 0 Cytuj ... You can be better than that ... ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
Rekomendowane odpowiedzi