Skocz do zawartości

Jakie lejecie paliwo?

Suchy-wolk

Rekomendowane odpowiedzi

Moje spostrzeżenia są następujące ;)

Jak miałem 6-tkę i 9-tkę czasami zalewałem 98. Silnik może trochę równiej pracował. Na trasie przy prędkości 100 km/h +/- 20 km/h na 98 maszyny paliły mniej o około 0,3 litra. Minimalnie ZX6R spaliła mi około 4,3-4,5 litra a ZX9R około 4,5-4,7 litra. Na 95 te wartości minimalne były większe jak wspomniałem mniej więcej 0,3 litra. Różnicy w mocy, przyśpieszaniu nie było żadnej.

ZX10R zalałem może raz albo dwa 98 ale różnicy jakiejś nie było. Nie wiem do końca jak ze spalaniem bo ciężko to określić - aby test był miarodajny należałoby wyjeździć paliwo do zera, albo spuścić 95 i nalać na fulla 98 a przypadku 10-tki tak nie zrobiłem :P

Co do jakości paliw - tak jak ktoś powiedział, dostarcza je grupa Lotos i Orlen. Wszędzie praktycznie trafia to samo paliwo. W przypadku Łodzi jest dostarczane bodajże z Koluszek. Podobno tylko najdroższe paliwo Shell'a (nie pamiętam nazwy paliwa) jest dostarczane z Niemiec - pytanie czy to faktycznie nie ściema?

Kiedyś może było inaczej w przypadku stacji przy hipermarketach ale nawet kilka dni temu widziałem jak pod stacją Carrefour'a na Rzgowskiej stała cysterna Orlenu :P Więc na TESCO itp. też pewnie wożą to samo co na inne stacje. Z tego co mi mówił kolega (pracował na stacji) marże na paliwie są śmieszne. Jest to około 20 do 30 groszy. Kwestia cen na stacji zależy już od tego jak bardzo stacja chce "zarobić"... Na Orlenie jest najdrożej, a przecież każdy wie, że Bliska (niby sztuczna konkurencja dla Orlenu) to Orlen a paliwo jest tańsze nawet do 15-20 groszy na litrze.

Więc jeśli chodzi o stacje przy hipermarketach to ta "polityka" jest inna - oni nie muszą zarabiać na paliwie. Chodzi o "ściągnięcie" Klienta do sklepu i tyle ;)

Swoją drogą stacja na paliwie nigdy by na siebie nie zarobiła. Największe "bicie" mają na hot-dogach, alkoholu, chipsach, bułkach, kawie, przekąskach itd. nawet do 200-300%!!!

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Suchy-wolk

5

• Tomi

5

• nocnymar29

5

• Toschie

5

Top użytkownicy w tym temacie

Paliwo 100 oktanowe może podnieść moc. Sam takie leje, do Skylina, aby uniknąć spalania stukowego

szczególnie Panta Racing czy Elf Turbo Max znacznie lepiej znosi warunki ekstremalne w silniku bez spalania stukowego, a to pozwala na większe wyprzedzenie kąta zapłonu czy w wypadku doładowania wyższe ciśnienie.Słyszałem też o różnego rodzaju środkach poprawiających osiągi typu Octan Booster ale to poprawi raczej samopoczucie niż wyniki.

W XV przy tłokach o podniesionym stopniu sprężania konieczne jest paliwo wysokooktanowe. Moduł tuningowy ma specjalne ustawienia i oddzielne krzywe dla takich tłoków.

Tylko PB98 z BP, Shell lub Statoil. Nie wiem czy są jakieś z tego wymierne korzyści poza poczuciem, że ZecioR ma lepiej :smile:

motormanialogomalesh.png

www.motormania.com.pl

Mój zecioR... http://motocykle-lodz.pl/gallery/image/565-zecior-ready/

...tak brzmi:

Ja tankuje 95 na Bliskiej,Orlenie najczesciej.Nie tankuje na no name.Ale ze znanych firm wg mnie nie ma znaczenia.Przejedzcie sie na OLPP w Koluszkach i zobaczycie,ze z jednego zrodelka paliwo bierze wiekszosc stacji i firm.Moze roznica jest zalezna od tego czy ktos kombinuje czy nie,ale paliwo jak pisalem wyzej brane od jednego dystrybutora.

Ja prawie zawsze tankuje Verve 98 na Orlenie.

Czasem gdzie sie da, jak brakuje paliwa (oczywiscie znane, duze sieci stacji paliw).

Nigdy nie tankuje i nie zatankuje na jakis tam prywatnych stacjach (firmy krzak), bo po co ryzykowac.