Skocz do zawartości

Prądy, znowu prądy

Rado

Rekomendowane odpowiedzi

Opiszę całą historię.

Jeżdżę kafiakiem zrobionym z CB750. Elektryka jak w oryginale. Miałem zwykle przejścia z akumulatorami, które minęły jak ręką odjął po tym, jak kupiłem solidny litowo-żelazowy. Niestety- zostawiłem w Gliwicach na zimowanie w warsztacie i oczywiście- "nie wiemy jak to się stało"- aku zdechło. Głęboko rozładowane, martwe. Kupiłem nowy akumulator, podłączam- pstryk, wszystko martwe. Zero reakcji. Sprawdziłem bezpieczniki- wszystko ok. W moto ciągle nie ma prądu. Klemy czyste, aku funkiel nówka. Pytanie- czy ktoś z Was mógłbym pomóc/ zna kogoś kto mógłby pomóc? Będę bardzo wdzieczny po pogoda... sami widzicie jaka a ja bez środka transportu.

IMG_20210409_172316479.jpg

O kurczak! Ale Sevenka! :)

Tak zupełnie zero tych prądów? W sensie nic nie działa po przekręceniu kluczyka? Żadnych świateł, trąby, nic?

Sprawdź na początek czy po włączeniu stacyjki pojawia sie plus na bezpiecznikach. Poza tym sprawdź połączenie masy (znajdź w wiązce gdzieś zielony przewód (np idący do świateł) i sprawdź miernikiem czy jest masa w instalacji.

Zakładam, że bezpiecznik główny 30A przy przekaźniku rozrusznika tez sprawdzałeś? Nie tylko te w skrzyneczce bezpieczników?

Edytowane przez KLOSZ
uzupełnienie wypowiedzi ;) (wyświetl historię edycji)
Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Sprawdziłem tylko te w skrzyneczce, zupełnie zapomniałem o głównym! Starość jest straszna... Już idę majstrować. Dzięki jak nie wiem co stary- a co do objawów- dokładnie, martwe, nic. Zero reakcji. Jak mózg polityka.

EDIT: IT'S ALIVE (a ja jestem sklerotycznym debilem, na śmierć zapomniałem o bezpieczniku głównym). Dzięki za radę stary, uratowałeś mi pewnie niemało kasy.

Edytowane przez Rado (wyświetl historię edycji)

Nie taki znowu "stary" ;) urodziłem się tego samego dnia co Ty 😮 , ale na starego sie nie poczuwam :)

Ciesze sie, że moglem pomóc

Edytowane przez KLOSZ (wyświetl historię edycji)
Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.