Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Co prawda moje moto to nie ścigacz i może to nie ma zbyt wielkiego znaczenia ale ponieważ będę to robił pierwszy raz to chciałbym się podpytać jaki olej do lag polecacie/chwalicie sobie? Oprócz tego, że ma to być oczywiście 10w :)

yamaha-stars.pl

Opublikowano

10w nie jest takie oczywiste. 

Masz możliwość zajrzeć do serwisówki? Być może prod. zaleca inną gęstość 

Opublikowano
Godzinę temu, Marci1N napisał:

10w nie jest takie oczywiste. 

Masz możliwość zajrzeć do serwisówki? Być może prod. zaleca inną gęstość 

tak zaleca producent, sprawdzone w serwisówce 

yamaha-stars.pl

Opublikowano

10w jednego producenta nie równa się 10w drugiego. Poszukaj jaki oryginalny jest zalany olej i wtedy poszukaj podobnego. Są tabele gęstości i lepkości w temperaturze 40 stopni. Wg tego dobierz najbliższy oryginałowi.

Opublikowano

podejrzewam, że był to olej yamalube :) 
ale ta tabelka to cenna uwaga. Zaczynam szukać. Jakbyś miał pod kursorem jakiegoś linka to byłbym wdzięczny ;) 

yamaha-stars.pl

Opublikowano (edytowane)

Musisz znaleźć w serwisówce jaki był lany oryginalny a potem szukaj najbliższego odpowiednika. Tabelek jest kilka ale łap pierwszą lepszą. http://www.peterverdone.com/wiki/images/a/a7/PVD-ISO-Viscosity-Data.gif

Na górze masz 40 i 100. 

40 odpowiada za przedni zawias

100 za tylni. W tylnym olej zużywa się dużo szybciej niż w przednim 

Edytowane przez rooland (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Dzięki rooland za podpowiedź. Ale właśnie wczoraj kupiłem yamalube. Nie mogłem znaleźć jego specyfikacji więc nie kombinowałem z zamiennikiem.

W ścigaczu chyba jest też temat oleju do lag tłumaczony i tabelki też są.

yamaha-stars.pl