karwoj25 Posted February 16, 2021 Report Share Posted February 16, 2021 W październiku roku covidowego 2020 trafiła się okazja zakupu Suzuki GS500. Było blisko, cena mieściła się w budżecie, więc kupiłem. Moc: 48KM Przebieg 52 tys. km. Wyposażenie dodatkowe: szyba Puig Rok produkcji: 2003 Wyprodukowany w Hiszpanii, od nowości zarejestrowany w Polsce. Z rzeczy nadmiarowych mam do wymiany uszczelkę miski olejowej, a standardowo na wiosnę olej Domyślam się, że temat będzie służył mi głównie jako dziennik kosztów. 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piuriel Posted February 17, 2021 Report Share Posted February 17, 2021 To jest najczęściej nie do zajechania sprzęt. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted February 22, 2021 Author Report Share Posted February 22, 2021 @Piuriel taką mam nadzieję. M.in. dlatego nie zastanawiałem się długo i nie robiłem żadnych poważnych oględzin. Jeździ, skręca, hamuje Powoli zbieram rzeczy potrzebne do wiosennego serwisu: 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted March 26, 2021 Author Report Share Posted March 26, 2021 Sezon 2021 otwarty 🙂 Miałem przygotowany dodatkowy akumulator na dłuższe kręcenie, a okazało się, że po 4 miesiącach postoju silnik zagrał na dotknięcie startera. Co prawda zrobiłem tylko 25km żeby nieco rozgrzać silnik przed wymianą oleju, ale to już coś 🙂 Olej wypłukany (Liqui Moly 1657), zmieniony na Mannol 7812, nowy filtr HF133. Udanego sezonu! 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaquzie Posted March 27, 2021 Report Share Posted March 27, 2021 Udanego 👍😎 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piuriel Posted March 28, 2021 Report Share Posted March 28, 2021 (edited) Jak się wpakował z fotką łach XD Edited March 28, 2021 by Piuriel (see edit history) 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted July 19, 2021 Author Report Share Posted July 19, 2021 Powoli dokładam kilometry do stanu licznika, bardzo powoli Podczas wymiany oleju znalazłem drobinki czerwonego silikonu w starym oleju. Nigdzie nie było widać tego silikonu, więc temat zostawiłem. Ale ostatnio zauważyłem znacznie zwiększony pobór oleju. Niby ostrzegali, że ten silnik lubi wypić, ale bez przesady, żeby między tankowaniami znikało 300-400ml oleju po małej konsultacji w @MOTORWINGS uznałem, że sam sprawdzę co się dzieje. Jak widać wyciek był dość mocny, a lało się z simmeringu wysprzęglika. A co jeszcze lepsze, ktoś ten simmering uszczelniał, zamiast go wymienić 😐 a teraz pokażę sposób w jaki sobie poradzili: Na wałek wysprzęglika są założone dwa oringi, na to podkładka i miedziana tulejka dystansowa, która opierała się o obudowę. Wszystko było obklejone czerwonym silikonem. Sam wałek też miał silikon na całej długości. Patent niby działał, jednak ten wysprzęglik pracuje i silikonowa powłoka zaczęła przepuszczać olej, co dawało efekty jakie widać na pierwszym zdjęciu. Całkowity koszt naprawy to śmieszne 41zł, bo dokupiłem jeszcze nowy pierścień segera Z25 na wałek zdawczy. Po czasie muszę przyznać, że druciarstwo trzyma się mocno w narodzie. @MOTORWINGS jak podoba wam się ten sposób naprawy? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mario74 Posted July 19, 2021 Report Share Posted July 19, 2021 Najlepiej jak się ma pojęcie i czas to naprawiać samemu. 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted July 19, 2021 Author Report Share Posted July 19, 2021 Pojęcia wielkiego tutaj nie potrzeba, a czasu najwięcej (2 dni) zajęło czekanie na simmering chyba to było powodem takiego rozwiązania sprawy, że ktoś chciał to na szybko ogarnąć 😐 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted November 28, 2021 Author Report Share Posted November 28, 2021 Suzuki od tygodnia zimuje w garażu. Zatankowany pod korek, z zimowym dodatkiem do paliwa STP. Dziś zdemontowanej jeszcze torbę z siedzenia i wyjąłem akumulator, który ma teraz 4 miesiące odpoczynku w domu. Zostało mi tylko wyczyścić łańcuch i czekać na wiosnę 🙂 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karwoj25 Posted February 18 Author Report Share Posted February 18 Panowie, trzeba powoli czynić przygotowania do sezonu 🙂 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts