Skocz do zawartości

Yamaha XJ600 N czy Suzuki Bandit? (dla początkującego)

rezonator

Rekomendowane odpowiedzi

Hej, witajcie!

W przyszłym sezonie chciałbym rozpocząć swoją przygodę i kupić pierwszy motocykl. Jak w takim kontekście wypada według was porównanie XJ600 N i Bandita? Póki co, udało mi się doczytać, że XJ chyba trochę lepsza na początek - bardziej pewna jeśli chodzi o awaryjność, łatwiejsza w prowadzeniu, tania w eksploatacji itd. Obydwa dość popularne i w miarę dostępne.

oto kilka moich założeń:
- nauczyć się jeździć, zdobyć doświadczenie (do pracy, przejażdżki po mieście i krótsze wypady za miasto)
- charakterystyka: dynamiczna jazda po mieście (żeby nie pocić się ruszając spod świateł z przeciętnym autem za plecami), możliwość swobodnego wyprzedzania np. TIRów poza miastem,  łatwość prowadzenia, manewrowania (męczyłem się na Gladiusie na "ósemkach" - mocno trzeba było odpychać kierownicę od siebie, żeby nie dotknęła do ogranicznika - z kolei na Y MT-07 było gładziutko i zero napinki, bez "siłowania się")
- budżet: do 10 000 zł (najlepiej z wliczonymi kosztami ewentualnego serwisu, nowych opon, jakiejś drobnej naprawy itp.)
- pojemność: okolice 500-600 
- chciałbym, żeby było jak najmniej problemów, grzebania, wizyt u mechaników, przeróbek
- wygląd: im bardziej klasyczny tym lepiej - okrągła lampa/klosz, widoczny silnik, bez owiewek, niesportowy

Ogólnie rozważam też Yamahę Virago 535 - bardzo podoba mi się z wyglądu (klasycznie, rasowo), odpada dbanie o łańcuch, ale nie wiem czy ta pozycja jest optymalna, no i hamulce ponoć  kiepskie.

Może macie jakieś inne, ciekawe propozycje. Może coś podobnego z wyglądu do Triumph’a Bonneville albo Kawasaki w800? Do tej pory nic fajnego w tym stylu i w tym budżecie nie spotkałem.

Edytowane przez rezonator (wyświetl historię edycji)

Hornet pc36 z mojej strony. Zaczynalem sam od takiego mając zerowe doświadczenie. 

Lżejszy od obu wymienionych, większy zapas moc. Ogólnie bym powiedział mega poręczny... I wizulanie również na plus 

Masz upatrzone 2 potencjalne modele - to już dobrze, bo nie wybierasz spośród 20 :) budżet też masz niezły :)

Ja polecam zwyczajnie znaleźć po egzemplarzu upatrzonych modeli i się przymierzyć, zrobić chociaż rundę po placu. Wtedy unikniesz zawodu, jaki spotkał Cię z gladiusem, który mi na przykład nie sprawiał problemów.

Oczywiście rada @jaszczombia bardzo słuszna, ABS w tym budżecie powinien już być na twojej liście wymagań :)

GS500 icon3.png

Virago bardzo fajny sprzęt ale radził bym wpierw pojeździć klasycznym motocyklem właśnie takim jak Bandit czy XJota, bardzo dobrą podpowiedzią jest ABS a zdaje się że Bandita dasz radę znaleźć, jeśli chcesz bardzo klasyczny wygląd to mogę jeszcze podpowiedzieć Kawasaki Zephyr ale to będzie już mocno wysłużony motocykl i Absu tam nie znajdziesz

Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi

Dnia 6.12.2020 o 17:57, Marci1N napisał:

Hornet pc36 z mojej strony. Zaczynalem sam od takiego mając zerowe doświadczenie. 

Lżejszy od obu wymienionych, większy zapas moc. Ogólnie bym powiedział mega poręczny... I wizulanie również na plus 

Nie brałem jej pod uwagę wcześniej. Dzięki! zawsze jakiś materiał do przemyśleń. Widziałem inne Hornety ale odstraszało mnie coś z zestawu: moc/pojemność/paliwożerność

Dnia 6.12.2020 o 22:19, jaszczomb napisał:

Rozglądaj się za czymś z ABS, w tym budżecie spokojnie znajdziesz jakąś er6

Ostatnio nad tym myślałem, niestety z tych moto, które mi się podobają w moim budżecie praktycznie nie mogę znaleźć takiego wyposażenia. Masz na myśli Kawasaki ER6? Spojrzałem - chyba bardzo fajny motocykl za te pieniądze - i nie takie stare roczniki jak te, o których myślę aktualnie. To na plus. Niestety mi się nie podoba :)

Dnia 7.12.2020 o 09:17, karwoj25 napisał:

Masz upatrzone 2 potencjalne modele - to już dobrze, bo nie wybierasz spośród 20 :) budżet też masz niezły :)

Ja polecam zwyczajnie znaleźć po egzemplarzu upatrzonych modeli i się przymierzyć, zrobić chociaż rundę po placu. Wtedy unikniesz zawodu, jaki spotkał Cię z gladiusem, który mi na przykład nie sprawiał problemów.

Oczywiście rada @jaszczombia bardzo słuszna, ABS w tym budżecie powinien już być na twojej liście wymagań :)

Pewnie tak będę musiał zrobić. Z tym ABS'em mam problem, bo żaden z moich faworytów (takie jakie widziałem do tej pory na otomoto czy olx) go nie ma. Tak jak pisze @salat, Bandity się trafiają, ale do tej pory zauważyłem tylko w tej wersji "sportowej". 

Dnia 10.12.2020 o 13:15, salat napisał:

Virago bardzo fajny sprzęt ale radził bym wpierw pojeździć klasycznym motocyklem właśnie takim jak Bandit czy XJota, bardzo dobrą podpowiedzią jest ABS a zdaje się że Bandita dasz radę znaleźć, jeśli chcesz bardzo klasyczny wygląd to mogę jeszcze podpowiedzieć Kawasaki Zephyr ale to będzie już mocno wysłużony motocykl i Absu tam nie znajdziesz

No tak, Kawasaki Zephyr wygląda ekstra - wpadł mi kiedyś w oko podczas przesiewania ogłoszeń. Niestety droższy od tych z tytułu wątku, chyba słabo dostępny i czytałem jakąś recenzję - mniej zachęcającą niż XJ'ty, która ma chyba generalnie dobrą opinię. 

Edytowane przez rezonator (wyświetl historię edycji)