Kreyzol Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Witam serdecznie wszystkich motocyklistów. Jak nie jeden z Was zmagam się z problemem , który dotyczy kupna pierwszego motocykla. Wybór padł na Cruisera , bo to jedyne motocykle , które mnie urzekły ( żadne inne mi się nie podobają i w żaden sposób jakoś nie przyciągają mojej uwagi). Mam 38 lat, 183 cm wzrostu i około 90 kg wagi. Nie mam jakiegoś wielkiego doświadczenia w jeździe motocyklami , jestem świeżo po zdanym prawku ( ot jak każdy dorastający dzieciak trochę pojeździłem na Romecie , Ws-ce ,Simsonie no i na Etz 150 co miało miejsce lata temu). Jestem ustabilizowanym ( chyba:)) facetem , który dorósł do tego by sprawić sobie i swojej żonie trochę przyjemności w postaci wspólnych przejażdżek na motocyklu. Głównie mają to być wypady w niedalekie weekendowe trasy takie do 50-100 km bez szaleństwa i bez brawury ( chodzi mi o to by poczuć wiatr we włosach i delektować się spokojna jazdą do max 100 km/h). Jak już wspomniałem głównie chcę jeździć z żonką więc motocykl ma dźwigać 2 osoby. ( żona mierzy około 160 cm i waży dużo mniej ode mnie) Na motocykl mogę wydać w granicach 16-19 tyś zł. I tu pojawia się problem a mianowicie jaka pojemność i moc będzie właściwa. Dodam , iż po zakupie motocykla nie chcę go sprzedawać za dwa sezony tylko jeździć nim przez lata. Myślałem o : 1. Kawasaki Vulcan VN 900 2. Suzuki VL 800 boulevard c50 3. Yamaha Drag Star 1100 4. Honda VT 1100 Czy te wybory będą słuszne? Czy pojemności 800-900 wystarczą by cieszyć się jazdą w w/w warunkach? Czy może mimo wszystko szukać trochę wyższych pojemności? ( które mnie trochę przerażają :)) Proszę Was o pomoc i opinie , które pomogą mi podjąć słuszną i dobrą decyzje. Dawid. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Munga Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Jak chcesz jeździć we dwójkę, to 1100. Jak chcesz na lata, to 1100. Dlaczego? A no dlatego, że na początku może wydawać się dużo, ale skoro jesteś ustabilizowany, to będzie w sam raz. Jazda w 2 osoby też jest przyjemniejsza na większym, a i nie wyrośniesz z niego tak szybko. Generalnie skupiłbym się na hamulcach i pozycji. Jeżdżą te motocykle podobnie, ale hamują różnie. Poczytaj, które mają lepsze heble i wio. Najlepiej przymierz się do każdego i decyzja 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemol Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Jak to mówią-każda sroczka..... ale dobrze radzi Ci Munga. Szukaj 1100. Przejażdżki 50-100km ? podejrzewam, że do czasu. Wypad do Łasku i z powrotem to już prawie 100 km 0 Cytuj yamaha-stars.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafcio Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Albo zobaczyć czy jest woda w zalewie🤔 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salat Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zdecydowanie 1100 dla tego typu motocykla to wymagane minimum zwłaszcza na jazdę w 2 osoby. Poza tym często mniejsze pojemności miały gorsze hamulce niz to samo w wersji 1000+ 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fizyk Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2020 Dobrze mówią dać im wódki . Od 1000 można powiedzieć że zapas mocy pozwala czuć się bezpiecznie np. przy wyprzedzaniu. Generalnie nie należy się bać mocy jeśli ma się poukładane w głowie. Generalnie Drag stary mają dobre opinie ale przecież jak Ci się trafi ładny inny egzemplarz i poczujesz to coś to sam będziesz wiedział `ze to to... Tylko pamiętaj się przymierzyć bo to kwestia indywidualna czy ci pozycja i maszyna pasuje. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreyzol Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dziękuję Wam za podpowiedzi i dobre porady. Teraz już wiem , że będę szukać motocykla o pojemności 1100 , i wybór zawęzi się pomiędzy hondą VT 1100 a Yamahą Drag Star 1100. Myślę że i jeden i drugi wybór na pewno nie będzie złym:) A czy gdy się już zdecyduję to jest jakaś istotna techniczna różnica pomiędzy motocyklami europejskimi , a tymi z ameryki oczywiście pomijając liczniki , które pokazują prędkości i przebieg w innych jednostkach? 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bemol Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 (edytowane) W przypadku Drag Star z Europy a V star z USA różnicy nie ma żadnej. Z USA są na alusach a Europa szprychy Edytowane 20 Sierpnia 2020 przez Bemol (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj yamaha-stars.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaxStone Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Ja powiem tak: honda VTX 1100 to chłodzenie wodą, przydaje się w miejskich korkach. XVS 1100 ładniej gada, ale problematyczny rozrusznik. Harley to Harley, ma wady i zalety, ale słabo hamuje i drogi serwis. Kawasaki odrzuć od razu. Skomplikowane silniki. Pomyśl o VTX 1300 lub 1800. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kreyzol Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Honda VTX 1300 podoba mi się strasznie , ale w w/w budżecie ciężko mi będzie znaleźć dobry i zadbany egzemplarz. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi