Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tym bardziej ze dario29 ma stare opony nadające się na kwietnik :smile:

Jak te wszystkie wątki ładnie się łączą

Motocykliści dzielą sie co najmniej na dwie grupy.Na tych co jeżdżą na motocyklach i na tych co na ich temat rozprawiają. Ja myśle ze jak dojdziesz do tysiąca postów to twoja technika będzie bliska perfekcji.W twoim przypadku faktycznie system ABS to zbędny balast.Obciążałby tylko zupełnie niepotrzebnie twój motocykl i co za tym idzie pogorszyłby znacznie jego osiągi w tym również wydłużyłby drogę hamowania!! ( jak po googlujesz to sobie to obliczysz) No i co najgorsze cytat:" Dla mnie złoty środek to wyłącznik systemu tak bym mógł się rozwijać" pozbawiłby cię możliwości rozwoju co dyskwalifikuje ABS na starcie.Więc lewa w górę.Spokojnie to bezpieczne ,przecież prawą tylko też da się pisać a jednie można walnąć byka.Lepiej byk niż szlif lub dzwon z ABS lub bez.

Opublikowano

Jak przesiadł się z ABS na moto bez ABSu to by się wy***ał. Dlaczego ??

Bo mając system na pokładzie można bezmyślnie napier.... w heble.

jak to ludzie dopowiadają sobie swoje teorie!!!

po co ci CB500? kup sobie cos starego o pojemnosci 125ccm, cos co sie fatalnie prowadzi, cos co ma fatalne zawieszenie, cos co ma fatalne bębnowe hamulce, cos co ma v-max na poziomie 60km/h...

wtedy zrozumiem twoją droge rozumowania, bo jak narazie to oczy ze zdumienia przecieram.

przypomina mi to bilbordy ktore kiedys widzialem i tego demotywatora

Dołączona grafika

co tam 10 metrów różnicy przy pierwszej probie goscia ktory jazda na motocyklu zajmuje sie na co dzien!?

co tam, ze ten sam gosc mowi ze bez ABS-u caly czas ma watpliwosc by na sliskiej nawierzchni mocniej hamulec nacisnac...

co tam test...

co tam tabele i pomiary z tego testu...

ridrick z calego tego filmiku wychwycil jedno zdanie i przetłumaczył to na swoj sposob http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/pout.png

Opublikowano

Panowie czas wrócić do szkoły i czytać ze zrozumieniem.

Pisałem że ABS jak najbardziej oki a wy wycinacie całe jedno zdanie.

Film jest fajny ale na końcu sami wykazali że ABS oducza myślenia nawet ludzi jeżdżących zawodowo, dlatego ABS tak ale z opcją wyłączenia.

wtedy zrozumiem twoją droge rozumowania, bo jak narazie to oczy ze zdumienia przecieram.

A co w tym trudnego do zrozumienia ?? z jakiegoś powodu tych świetnych systemów nie używa się w wyścigach motocyklowych pomimo stosowania najnowszych technologi w zasadzie w każdym elemencie.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Opublikowano

Dlaczego ??

Bo mając system na pokładzie można bezmyślnie napier.... w heble.

ten cytat był w filmie?

jesli nie był to znaczy ze czytam ze zrozumieniem!

Film jest fajny ale na końcu sami wykazali że ABS oducza myślenia nawet ludzi jeżdżących zawodowo, dlatego ABS tak ale z opcją wyłączenia.

A co w tym trudnego do zrozumienia ?? z jakiegoś powodu tych świetnych systemów nie używa się w wyścigach motocyklowych pomimo stosowania najnowszych technologi w zasadzie w każdym elemencie.

po pierwsze piszemy tu o torze i czy o torze był ten film, czy o użytkowaniu motorów w codziennej eksploatacji?

po drugie, czy widziałes kiedys poduszki powietrzne w motocyklach na tor?

a w niedalekiej przyszlosci kazdy motor opuszczajacy fabryke bedzie mial ją w standardzie.

a moze widziales poduszki powietrzene w F1, autach wyscigowych lub rajdowych?

ale masz racje, z jakiegos powodu ich tam nie ma, a ten powód jest oczywisty, są tam zbedne bo to jest sport, ktory ma inne priorytety.,

sa np klatki bezpieczestwa, 6-cio punktowe pasy szelkowe i tak dobre hamulce, o ktorych najlepsza cywilna maszyna moze sobie tylko pomarzyć!

działkowy emeryt
Opublikowano

a w niedalekiej przyszlosci kazdy motor opuszczajacy fabryke bedzie mial ją w standardzie.

no, zapewne... hard-enduro i cross zwłaszcza, a "jasiek" będzie odpalał w ryj kierowcy co 25 metrów, po każdej większej hopie, skoku albo glebie, co w terenie jest naturalne ... ochłoń trochę

aha i "motor" nie,... raczej motocykl, chyba, że jeździsz na samym silniku ... na "motorze" to chłop ziemie orze...

...z każdym dniem rośnie liczba ludków, którzy mogą pocałować mnie w d*pę....

... dlaczego mężczyźni nie mają cellulitu...?!?!?

... bo to nieładne jest...

Opublikowano

no, zapewne... hard-enduro i cross zwłaszcza, a "jasiek" będzie odpalał w ryj kierowcy co 25 metrów, po każdej większej hopie, skoku albo glebie, co w terenie jest naturalne ... ochłoń trochę

aha i "motor" nie,... raczej motocykl, chyba, że jeździsz na samym silniku ... na "motorze" to chłop ziemie orze...

wlasnie dla takich jak ty mam w opisie "O mój boże, o mój boże, a ja jeżdżę na motorze!" :decayed:
działkowy emeryt
Opublikowano

wlasnie dla takich jak ty mam w opisie "O mój boże, o mój boże, a ja jeżdżę na motorze!" :decayed:

nie wiem co masz w opisie, i wszystko mi jedno to co tam masz... ale kasztanisz wątek... motorzysto

Opublikowano

oczywiscie ze nie w krosie ani w enduro, ale w całej reszcie, jeszcze 10 lat temu wszyscy sie w glowe pukali jak ktos powiedział o poduszce powietrznej w motorze lub o ABS-ie w motorze, a obecnie juz kilka motorów wychodzi w Air bag-iem.

sam kasztanisz watek znawco ABS-u, poduszek powietrznych i polszczyzny...

Cytat wywiadu z profesorem Miodkiem mądralo:

Panie profesorze, ale niepokoi nas takie pytanie: czy my mamy motor czy motocykl?

J.M.: W moim dzieciństwie wczesnym było jasne, że się mówiło „jazda na motorze”. Tak, jak się jeździło autem. Dzisiaj to auto już wycofało się prawda? Najwyżej jakieś tam autko można kupić dziecku. Ale w języku dorosłych jak ktoś chce – teraz powiem językiem młodzieżowym – „zaszpanować”, to on nie powie, że on ma nowe auto – on powie: „ja mam nowy samochód”. I podobnie jest z tym motocyklem. Ja bym powiedział, że motocykl nie jest tak obowiązujący w momencie, kiedy ja chcę „zaszpanować”, że znowu użyję tego młodzieżowego określenia, jak samochód czy wóz, ale „motor” jest określeniem dużo bardziej potocznym. Słowo motor jest jednak ciągle poprawnym określeniem motocykla w polszczyźnie mniej fachowej

.

a tu masz czlosc... poczytaj sobie a pozniej wymadrzaj :smile:

http://motormania.com.pl/felietony/wywiady/jan-miodek-dusza-fleksyjna/

Wg. Słownika Współczesnego Języka Polskiego słowo motor wymieniane jest jako jeden z synonimów rzeczownika motocykl. Nawet w przypadku motocyklisty dopuszczalne jest określenie: "motocyklista (...) człowiek jeżdżący, jadący na motorze". Z kolei zwracając uwagę na definicję rzeczownika motor, jednym z jego znaczeń jest właśnie ów motocykl: "motor (...) pot. 'motocykl': Jeździć na motorze. <łac.>"

działkowy emeryt
Opublikowano

oczywiscie ze nie w krosie ani w enduro, ale w całej reszcie, jeszcze 10 lat temu wszyscy sie w glowe pukali jak ktos powiedział o poduszce powietrznej w motorze lub o ABS-ie w motorze

dla Twojej informacji - seryjny ABS do motocykla wprowadziło BMW w roku 1981 ... liczyć więc też nie umiesz...

reszty nie chce mi się nawet komentować... przedszkole skończyłem już jakiś czas temu

Opublikowano

a w niedalekiej przyszlosci kazdy motor opuszczajacy fabryke bedzie mial ją

Jesteś jakimś wróżbitą?

jeszcze 10 lat temu wszyscy sie w glowe pukali

Czy historykiem od pukających się w głowę?

Do swoich 2oo zamontuj abs, air bag i co tam chcesz jeszcze... Ale przystopuj trochę i zostaw te wszystkie swoje mądrości dla siebie.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

Opublikowano

ten cytat był w filmie? jesli nie był to znaczy ze czytam ze zrozumieniem!

Na filmie 3:13

(...) na mokrym - można walić w heble (...)

Jak dla mnie merytorycznie dokładnie to samo. Czego podsumowaniem jest fakt że koleś prawie się wyje... bo przesiadł sie z moto z ABSem na takie bez. I też było to powiedziane w tym filmie.

Jeśli taka sytuacja spotkała by kolesia z dużo mniejszym doświadczeniem to by się wy***ał. Dla mnie wniosek jest prosty: Dając osobie początkującej maszynę z ABS spowodujemy, że nigdy nie nauczy się hamować.

Co nie oznacza ze ABS jest zły. Po prostu mamy zjebaną mentalność.

po pierwsze piszemy tu o torze i czy o torze był ten film, czy o użytkowaniu motorów w codziennej eksploatacji?

Dokładnie piszemy o codziennej eksploatacji i dlatego pisaliśmy że jest to system przydatny. W żadnym momencie nie napisałem że jest inaczej.

Z tym że takie cbr 600 rr nie jest maszyną jedynie do codziennej eksploatacji a raczej taką o charakterze bardziej torowym i z naszego punktu widzenia miło by było

gdyby pozwalała się nauczyć czuć nawierzchnię poprzez uślizgi przedniego koła, które wbrew powszechnej opinii wcale nie muszą kończyć się szlifem. Chociaż dla mnie wyjebanie się raz drugi czy trzeci

stanowi nierozłączną część tej zabawy :P

sa np klatki bezpieczestwa, 6-cio punktowe pasy szelkowe i tak dobre hamulce, o ktorych najlepsza cywilna maszyna moze sobie tylko pomarzyć!

I dlatego kupujemy kaski za 2k i kombinezony za 4k lub więcej by nie marzyć a jeździć. Nikt nie pisał że zabawa jest tania.

Zamiast wydać kasę na ten ABS katalogowo 1000$ wole wydać ją na szkolenia dla siebie bo temat szlifów nie kończy się jedynie na długości hamowania.

Najlepsze jest to, że jeśli przeszkoda będzie na 20m to pomimo posiadania świetnego ABSu większość osób przypier... w przeszkodę lub położy maszynę zamiast problem

"zwyczajnie" ominąć.

Inna rzecz że jakbym miał opcje moto z ABS i wyłacznik to wydałbym to 1000$ na ten ABS bo turystycznie jak najbardziej się przyda a i tak inwestowałbym w szkolenia

Jak dla mnie motocykliści totalnie olewają szkolenie samych siebie licząc ze systemy uratują im dupsko przed wypadkiem.

w niedalekiej przyszlosci kazdy motor opuszczajacy fabryke bedzie mial ją w standardzie.

A jeszczę chwilę dalej maszyny same będą wiozły nas do celu i całą zabawę ch.... strzeli :P

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Opublikowano

Widzę, ze dyskusja rozgorzała na dobre, szczególnie za przyczynkiem Chippego, który dokłada do pieca na maksa. Ja tylko powtórzę swój "wywód" z 2 strony. Dodatkowe sysytemy bezpieczeństwa czy to w puszce czy w moto to tylko dodatek do....myslenia za kierownicą i opanowania oraz doskonalenia techniki jazdy. Jak to ujęto w instrukcji obsługi: "nawet gdy motocykl wyposazony jest w uklad ( ABS, ASC itd. itp.), nie mozna pokonac praw fizyki. Za dostosowanie sposobu jazdy do panujacych warunków odpowiedzialnośc ponosi zawsze kierowca.

A co do wykorzystania tych systemów w moto to na przykładzie BMW 1200 GS wyposażonego i w ABS i w ASC to moim zdaniem przydaje sie to tylko na normalnej drodze asfaltowej czy utwardzonej. W teren ABS wyłaczam, natomiast co do ASC poglądy sa różne. Jedni twierdzą, ze na gruby żwir czy piach ( czyli lekki teren) trzeba właczyć inni że wyłaczyć razem z ABS. Ja wyłaczam ABS i zostawiam ASC w opcji terenowej - w tym trybie mozliwy jest po prostu kontrolowany drift. Natomiast w ekstremalny teren czy na tor wyscigowy moim zdaniem te systemy nalezy obowiązkowo wyłaczyć. ABS czy cokolwiek innego ma po prostu okreslony technologicznie czas reakcji. W sytuacjach ekstremalnie szybkiej jazdy lub jazdy w warunkach terenowego enduro ten system poprostu nie zareaguje na czas, utrudni jazdę i nie spełni swojej roli. Dlatego w wyścigach i enduro tych systemów nie ma.

I w pełni zgadzam się z opinią, że jeśli już system w moto jest to powinna być mozliwość jego wyłączania. I to nie tylko z powodów o jakich powyżej, ale takze dlatego, że jeśli zbytnio przyzwyczaimy się do abs-u i zdamy tylko na niego a elektronika jak to elektronika może po prostu nam wysiąść lub system dziwnie zareaguje na nierówności to co: o boże, moto mi się zepsuło, nie chce hamować, a ja bez abs nie umiem?.

Uczmy się, doskonalmy technikę jazdy, panujmy nad moto tak z abs jak i bez niego. ABS nie zwalnia od myślenia, co najwyżej pomaga w myśleniu a napewno w jeździe.

Cel jest niczym. Podróż wszystkim.

Czechy, Słowacja, Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania, Ukraina, Rumunia, Bułgaria, Turcja, Gruzja, Armenia, Azerbejdżan, Rosja, Białoruś, Niemcy, Austria, Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy+Sycylia, Hiszpania, Maroko, Sahara Zach., Mauretania, Mali, Burkina Faso, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Togo, Benin, Szwecja, Litwa, Łotwa

Opublikowano

Nie czytałem tematu od początku i może się powtórzę ale pamiętajmy że ABS wydłuża nigdy nie skraca drogi hamowania

You don' t know the power of the dark side

Opublikowano

Nie czytałem tematu od początku i może się powtórzę ale pamiętajmy że ABS wydłuża nigdy nie skraca drogi hamowania

To przeczytaj bo warto. Są nawet fajne testy w wersji wideo.

Nie można napisać że ABS wydłuża drogę hamowania a szczególnie jeśli temat dotyczy motocykli. ABS nigdy nie miał zadania w postaci skracania drogi hamowania.

To System zapobiegający blokadzie kół by podczas hamowania można było nadal kierować pojazdem. Tylko że w samochodzie jak zablokujesz koła to się kiedyś zatrzymasz a na moto zaliczysz glebę.

Kierowcy nie ćwicząc hamowania awaryjnego boją się wcisnąć mocniej klamkę (szczególnie w trudnych warunkach) i hamują na dłuższym odcinku (co było wykazane na filmie) niż na motocyklu z ABS

Trzeba pamiętać że elektronika od czasu pierwszych systemów ABS poszła bardzo do przodu i można próbować optymalizować proces hamowania, tak by uzyskać jak najkrótszą drogie nie tracąc panowania nad maszyną.

W teście mówili, że ten system z RR jest nieodczuwalny dla kierowcy bo by wskazywało że pracuje na granicy zblokowania, kół co daje najlepszą drogę hamowania.

Opublikowano

Tak ABS ma za zadanie nie dopuścić do zablokowania kół a co za tym idzie umożliwia nam mieć sterowność nad pojazdem , stwierdzenie że ABS nie skraca lecz wydłuża droge hamowania jest jak najbardziej na miejscu gdyż obojętnie już jakie złe warunki są na nawierzchnij ( piasek , żwir itp ) hamować należy dużo wcześniej , a wszystko zależy od zdrowego rozsądku bo ten system Nas tylko wspomaga a praw fizyki jak ktoś juz napisał nie oszuka się

You don' t know the power of the dark side