Skocz do zawartości

Który motocykl ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, 

Planuję przesiadkę na większy motocykl (dotychczas jeździłam 125). Myślałam o MT-07, FZ6N albo gsf 650n. Z uwagi, iż w sezonie motocyklem dojeżdżałabym do pracy (mieszkam około 30km od granic Łodzi, a pracuje w ścisłym centrum), chciałabym zapytać który z w/w Waszym zdaniem byłby najodpowiedniejszy i najwygodniejszy (taki do jazdy po mieście, poza nim plus jakaś weekendowa rekreacja) 

Opublikowano

jeśli chcesz robić codziennie jakieś 90 km, to najodpowiedniejszy byłby tracer 700, FZ6S lub gsf 650s - a który dokładniej - to ten który ci się najbardziej podoba lub trafisz w jak najlepszym stanie, byle by z owiewką.

Opublikowano

Dzięki, ale musi być okrągła lampa z przodu albo chociaż półokrągła. Żaden „trójkątny dziób” na przodzie nie wchodzi w grę :P 

Opublikowano
15 godzin temu, mariolka napisał:

Dzięki, ale musi być okrągła lampa z przodu albo chociaż półokrągła. Żaden „trójkątny dziób” na przodzie nie wchodzi w grę :P 

To który z podanych przez Ciebie spełnia to wymaganie? Bo na mój gust tylko GSF 650 z dużym przymrużeniem oka  :)

Opublikowano
10 godzin temu, Pajmon napisał:

To który z podanych przez Ciebie spełnia to wymaganie? Bo na mój gust tylko GSF 650 z dużym przymrużeniem oka  :)

Nie znam się, ale wydaje mi się ze te wskazane przeze mnie różnią się - przepraszam za kolokwializm - przodem od tych podanych przez jaszczomba. 

Opublikowano

No ok....podobno z kobietami o wyglądzie się nie dyskutuje :) :P

Bierz tylko tak jak @jaszczomb pisał coś z owiewkami, jeśli masz dalej dojeżdżać lub robić jakieś weekendowe wypady.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Fazer, ale nie naked. 

A każdy plan można zmienić
Lecz wolę życie bez planu
Jak tylko odkurzę mieszkanie
Zdobędę mury Libanu

Opublikowano

Musi być naked :) owiewki mi się nie podobają. 

Opublikowano

W takim razie nie możemy mocno pomóc, wszystkie sprzęty które wymieniłaś się sprawdzą, nie podałaś budżetu, więc ciężko dać inne propozycje, więc jeśli kupujesz sercem  a nie patrzysz na użyteczność (co nie jest wcale złe ani niepospolite przy zakupie zabawek) to wybierz sobie z nich ten który to tobie się podoba zarówno wizualnie jak i po względem wygody.

Opublikowano

Brak owiewek skutecznie zniechęca do szybkiej jazdy - będzie zatem bezpieczniej ;)

Opublikowano

Jak masz opcje przejedz sie 140 sprzetem bez owiewek i z owiewkami. Zobaczysz roznice :)

Opublikowano

Do 140 to ja nawet różnicy nie czuję. Biadolenie trochę, że bez owiewek to się coś nie da, albo zdmuchnie człowieka.
Trzeba się choć trochę schylić i problem żagla się zmniejsza.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

I 270 kmh na torach tez sie jezdzilo bez owiewek nakedem, szczerze to na moim sporcie tez wieje jak jestem w wyprostowanej pozycji a ze malo kto jezdzi w ebrionalnej sportowej pozycji z broda na baku na codzien to uwazam, ze to jeden czort czy z owiewkami czy bez. Do jazdy miejskiej i podmiejskiej tesknie za nakedem ze wzgledu na wygodna pozycje. Zgadzam sie z Piurielem. To motocykl i ma byc czuc wiatr we wlosach.

Opublikowano

ja mam porównanie na jednym swoim motocyklu który w zależności od podtrzeby sobie przerabiam w godzine z wersji s na n, i wnioski mam takie że z owiewką przy zachowaniu podobnego komfortu jazdy mogę jechać + 20 km/h szybciej. No ale obecnie stoi na okrągłej lampiej, bo tak mi się bardziej podoba :D

Opublikowano
22 minuty temu, jaszczomb napisał:

ja mam porównanie na jednym swoim motocyklu który w zależności od podtrzeby sobie przerabiam w godzine z wersji s na n, i wnioski mam takie że z owiewką przy zachowaniu podobnego komfortu jazdy mogę jechać + 20 km/h szybciej. No ale obecnie stoi na okrągłej lampiej, bo tak mi się bardziej podoba :D

W jezdzie po miescie i na krotkie wycieczki nie ma to dla mnie znaczenia czy z owiewkami czy bez a na torze przy bardzo duzych predkosciach w winklu i tak jestem z boku motocykla wiec owiewki nic nie daja. Pomagaja tylko na prostej i tylko jak mam brode na baku i jestem schowany za owiewka tylko kto w tak niewygodnej pozycji jezdzi po miescie albo nawet na autostradzie? Otoz prawie nikt wiec to gadanie o owiewkach to tylko takie biadolenie jest jak powiedzial Piuriel. Gadanie ze na sportach mniej wieje:) wieje tak samo a jak glowa nad owiewka przy wyprostowanej pozycji to i tak trzeba miec miesnie karku silne! Ostatnio po autostradzie jakies ponad 200 km po i tak bylem zmeczony naporem wiatru a jezdze sportem. 

Opublikowano
On 11/1/2019 at 7:58 PM, Matthewsmoto said:

W jezdzie po miescie i na krotkie wycieczki nie ma to dla mnie znaczenia czy z owiewkami czy bez a na torze przy bardzo duzych predkosciach w winklu i tak jestem z boku motocykla wiec owiewki nic nie daja. Pomagaja tylko na prostej i tylko jak mam brode na baku i jestem schowany za owiewka tylko kto w tak niewygodnej pozycji jezdzi po miescie albo nawet na autostradzie? Otoz prawie nikt wiec to gadanie o owiewkach to tylko takie biadolenie jest jak powiedzial Piuriel. Gadanie ze na sportach mniej wieje:) wieje tak samo a jak glowa nad owiewka przy wyprostowanej pozycji to i tak trzeba miec miesnie karku silne! Ostatnio po autostradzie jakies ponad 200 km po i tak bylem zmeczony naporem wiatru a jezdze sportem. 

Ty piszesz o sporcie, a ja nie, autorka tematu też nie wsponimała o takim typie motocykla, w turystykach owiewki są zrobione tak, żeby działały przy prędkościach autostradowych i naprawdę robią różnicę.

Opublikowano

Bardzo dziękuje za informacje. Nie podejrzewałam, ze brak owiewek to taka poważna sprawa... :) moje wątpliwości dotyczyły głównie gabarytów - obawiałam się, że bandita czy fazera bedzie trudniej ogarnąć w miescie od mt, które wydaje mi się mniejsze (i lżejsze). No, ale tutaj nikt o tym nie wspomniał, wiec chyba to nie ma takiego większego znaczenia i taka waga jest do ogarnięcia... :) skupiam się w  w takim razie na poszukiwaniu bandita :) 

Opublikowano

Jak już kupisz motocykl to zapisz się na jakieś szkolenie. Będziesz bardziej zadowolona z jazdy motocyklem.
Powodzenia w zakupie.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ha, jednak :)

oby sie sprawdzal.

Opublikowano

No to szerokości! :moto:

"Be yourself, no matter what they say!"

Sting

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mariolka a czy nie jest to przypadkiem Bandyta od Patryka?

Opublikowano

Tak, dokładnie :) 

Opublikowano

Haha, ale zbieg okoliczności 😁 Mam nadzieję, że bandyta będzie służył długo i bezawaryjnie. Pozdrawiam i do zobaczenia w sezonie na drodze 🙂👍Ale dopiero jak kupię coś nowego bo moją Pszczółkę przejął właśnie Patryk 🙂