tirey93 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Cześć, niedługo kończę jazdy i powoli myślę o nadchodzącym egzaminie, który będę zdawał na Smutnej. Czy macie jakieś doświadczenia z egzaminem w tym ośrodku? Kiedy zdawaliście? Na jakim moto? Czy zachowywał się w jakiś charakterystyczny sposób? Czy silnik równo pracuje na 1 biegu? Z jaką prędkością(słyszałem że Yamaha jest szybsza od Suzuki na jedynce)? W którym momencie sprzęgło zaczyna łapać? Wszelkie opinie i porady ułatwią mi pierwsze podejście i obniżą stres ;) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartaCrystal Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 (edytowane) Jesli masz mozliwosc, i jezdziles juz mt07, bierz na egzamin mt07. Latwiej sie manewruje, latwiej robi wolne przejazdy. Ja za pierwszym razem oblalam, niestety nie pamietam nazwiska egzaminatora (mily starszy pan z siwymi wlosami), drugie podejscie z sukcesem u pana R* (tak jak ten detektyw). Jesli bedzie mial szanse, wez jazdy w dniu egzaminu, zeby sie choc troche rozruszac. Nie bierz nic na uspokojenie ani na wspomaganie. Jesli nosisz okulary i/lub soczewy - pamietaj miec oba ze soba. Co do wrazen technicznych - mi tez sie wydawalo ze mt07 jedzie szybciej na 1ce, ale tak naprawde oba jada podobnie. Mtek jest zwawszy i lepiej przyspiesza. No i mniejszy i lzjeszy. Sprzeglo, nie powiem, kwestia, jaki sprzet trafisz, czy nowy, czy ujezdzony, czy duszony byl mocno Na 1ce mt07 idzie rowno, tylko byle nie puscic sprzegla na "raz", bo zgasnie, tylko popuszczac liczac raz-dwa-trzy, jak sekundy. Pamietaj rozgladac sie na placu, wachlowac ta glowa!!! Edytowane 17 Sierpnia 2019 przez MartaCrystal (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tirey93 Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Łał, dzięki za wyczerpującą odpowiedź Tak, jak będę miał wybór planuje wziąć Yamahe. Rozważam jeszcze opcję wypożyczenia moto od mojego instruktora. Koszt co prawda 150zl ale przynajmniej będę wykonywać zadania na sprzęcie który znam. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartaCrystal Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2019 Jesli masz opcje pozyczenia juz objezdzonego moto to bierz. Bo chociaz odpada ci stres ogarniecia nowej maszyny ja zdalam w pazdzierniku 2017. Do dzis zrobilam ponad 12000 km, teraz planuje jechac do Rumunii, pierwszy wyjazd tak dlugi. Aczkolwiek jestem dosc spokojnym czlowiekiem, kiedy jade no i pamietaj miec buty i rekawice i koniecznie ZAPIAC KASK 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtu Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja zdawałem u nas w Łodzi w kwietniu, dwa podejścia. Pierwsze na suzuki, drugie na mt07. Bez losowania na drugim miałem nawet możliwość zmiany bo na stanowisku stał gladius, pan mi wtedy nawet mt-eka rozgorzał, mogłem jeszcze sobie przypomnieć płyny bo czekaliśmy na egzaminatora. Wg mnie oba egzemplarze są niezajechane, na pewno nie jak auta więc wybieraj pod swoje preferencje z kursu. Jazda motocyklem ze szkoły to niepotrzebny wydatek. Lepiej zafundować sobie dodatkowe jazdy po placyku Word to wg mnie bardziej pomoże. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MartaCrystal Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2019 Ja mialam jeszcze tego pecha, ze byl do wyboru gladius lub gladius. Mt07 dali do wordu dopiero kilka mcy po moim egzaminie. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tirey93 Opublikowano 13 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Września 2019 Już po strachu, udało mi się zdać za pierwszy razem ; ) Zdawałem na na MT07 jak polecała @MartaCrystal. Motocykl był bardzo podobny do tego, jakiego dosiadałem na kursie więc nie był żadnym problemem. Prędkość na 1 biegu około 12km/h. Sprzęgło łapie w ~40% klamki. Silnik pracuje równo. Jeszcze raz dziękuję za rady i życzę powodzenia kolejnym zdającym ;) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi