Jagusek Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Witam wszystkich LWG , mam problem ze "swoim" motocyklemMianowiscie zakupiłem motocykl zx6r z 1998 roku 600 poj . Wszystko na oględzinach wyglądało ładnie pięknie jazda testowa też spoko chwilę bo chwilę mój błąd mogłem to sprawdzić odrazu co ? - układ chłodzenia/uszczelka/termostat/chłodnica i tu jest problem bo nie wiem co może być przyczyną .Po zakupie powrót do domu na kołach jakieś 30 km . wszystko okey trochę rama nagrzana myślałem że to nic dziwnego silnik pracuje wytrwarza ciepło temperatura okey 4 kreski bez obaw , dojechałem na miejsce docelowe pod garaż i motocykl na postoju złapał 5 kresek i strzelił płyn na ziemie , szybko zgasiłem motocykl przemiesciłem w inne miejsce i dzwonie do właściciela że dlaczego przyczyna powód jakaś podpowiedź wszystko na spokojnie , okey przyjechał zdgianozował strzelił mały przewód chłodnica-zbiorniczek wyrównawczy , zmieniłem wężyk zalałem płynem samochodowym taki akurat miałem pod ręką (koncentrat rozczienczony) używam go w swoim aucie wszystko okey (lato-zima) .Dalej przejechałem się dziś po odebrania prawo jazdy i znów sama jazda 4 kreski bez tragedi korek 5 kresek zgasiłem silnik i poczekałem chwile spadło do 4 kresek , pojechałem na garaż odstawić bo w czwartek mam mechanika do diagnozy tego ściga też wskoczyło 5 kresek nic nie strzeliło itp , po chwili tak samo temperatura spadła do 4 kresek Licznik mam USA , czyli w milach i nie normalna wskazówka temeratury tylko kreski zakres ( od 1 do 8 ) dla mnie 4 okey ale 5 to chyba za dużo jak na zwykłą jazdę bez odkręcania manety .Pytanie do was CO TO MOZĘ BYĆ BO JUZ SAM NIE WIEM . Nie potrafie sprawdzić czy to pompa wody , wiem że chłodnica jest szczelna , nic nie wycieka nigdzie , co mogę dodać na rozgrzanym silniku jakby ciężko mu było schodzić z obrotów nasuwa mi się myśl czy to nie zła regulacja gaźnika ? wnioski po jednej jeździe . 0 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Sprawdź termostat, albo oddaj maszynę kupującemu skoro już od startu masz takie przeboje. 1 Cytuj
Jagusek Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Termostat jest ciepły jak silnik pracuje i chłodnica też ciepła czyli wychodziło by że jest obieg 0 Cytuj
jaszczomb Opublikowano 15 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 1 hour ago, Jagusek said: Termostat jest ciepły jak silnik pracuje i chłodnica też ciepła czyli wychodziło by że jest obieg ale załącza wentylator? 0 Cytuj
Jagusek Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2019 Wentylator załączył się raz jak strzelił wężyk i potem odrazu uruchomił się wentylator , dziś przy 5 kreskach nie odpalił . Nalewałem płyn chłodniczy to również odpowietrzyłem układ . Pytanie jest czy 5 kresek to odpowiednia ilość dla moto z zakresem do 8 7 to pomaranczowe pole 8 to czerwone pole 0 Cytuj
gary Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Dnia 15.07.2019 o 17:35, Jagusek napisał: zmieniłem wężyk zalałem płynem samochodowym taki akurat miałem pod ręką (koncentrat rozczienczony) używam go w swoim aucie wszystko okey (lato-zima) . Odpowietrzyłeś układ po zalaniu? Tak czy siak, nie bawiłbym się w uleczanie tego tylko oddał sprzęt kupującemu. Taka usterka po 30km od zakupu? Nie płakał jak sprzedawał? 1 Cytuj
ErR Opublikowano 17 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2019 Z ciekawości jak można wiedzieć oczywiście (może być priv) ile za niego dałeś ? 0 Cytuj
Jagusek Opublikowano 18 Lipca 2019 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2019 Wychodzi na to że chłodnica to już tragedia , dziś była diagnoza , wentylator nawet ledwo przez nią przepycha powietrze . odpowietrzenie było okey , dziś zagotowana do 6 kresek wentylator odpalił , ale brak przewiewu zapchana piaskiem itp , się skończyła , zobaczymy co dalej 0 Cytuj
kosmaty Opublikowano 23 Lipca 2019 Zgłoś Opublikowano 23 Lipca 2019 przede wszystkim to nie zalewa się chłodnic motocyklowych płynami samochodowymi, zupełnie inna temperatura wrzenia cieczy, w moto masz wrzenie przy 136-8 stopniach a w autach 115. kup motul motocool, a chłodnice oddaj do GRAPOWA http://www.grapow.com.pl/, tam też jest motocyklista i jakieś rabaty daje dla moturzystów. Możliwe że wystarczy zwykłe płukanie układu i będzie git, takie rzeczy się zdarzają i musisz brać pod uwage że kupując używany sprzęt coś będziesz musiał dołożyć, jak reszta ok to naprawiać i cieszyć się jazdą. 1 Cytuj https://www.hondapark.pl/pl/motocykle.html
Rekomendowane odpowiedzi