Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Beton dekoracyjny/ polerowany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, szukam firmy, która zajmuję się robieniem posadzek, schodów itp. z betonu polerowanego/ dekoracyjnego. Może ktoś z forumowiczów się tym zajmuje albo zna firmę, która takie coś może wykonać? 

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano (edytowane)

Beton polerowany a cienkwarstwowy beton dekoracyjny to chyba nie do końca to samo.  Trochę grzebałem w temacie swego czasu bo w domu mam posadzkę betonową.

To ma być warstwa ozdobna na już istniejącej posadzce czy chcesz wykonać posadzkę betonową ?

Warstwa ozdobna na istniejącej posadzce - dekoracyjne cienkowarswowe posadzki betonowe  - koszt 200 - 300 zł m2

Posadzka betonowa zacierana na gładko - koszt ok. 100 zł m2  -  ale to metoda przemysłowa i trudno znaleźć wykonawcę na małe powierzchnie.

Z kolei szlifowanie i polerowanie betonu daje świetne efekty i można stosować je na nowoutworzonych powierzchniach jednak jest to przede wszystkim metoda renowacji już istniejących posadzek betonowych więc pierwszy szlif możliwy jest po co najmniej miesiącu od  wykonania posadzki -  koszt  od kilkudziesięciu zł za m2 

Bardzo możliwe, że posadzki żywiczne moga również imitować polerowany beton. 

W swojej wypowiedzi zmierzam do tego , że łatwiej szukać wykonawcy gdy sami precyzyjnie wiemy czego nam trzeba.  W razie czego mogę dać namiar na firmę, która wykonuje posadzki betonowe, nie boi się wyzwań, szlifem chyba też się zajmują, żywicami także  ale raczej nie cienkowarstwowym betonem dekoracyjnym i w mieszkaniu w bloku też raczej się nie podejmą (choć tego bym nie przesądzał)

Edytowane przez jcb (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Wylewek jeszcze nie ma. Myślę o betonie na podłodze w łazience zamiast terakoty. I właśnie szukam firmy która wyjaśni i podpowie co i jak.

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

Widziałem jak się robi ten ładny śliski beton na dużych powierzchniach i spokojnie można zrobić to samemu. Kupuje się taki płyn jak lakier bezbarwny ale nie znam nazwy i wylewa ładnie roznosząc na betonie cienką warstwę. Potem sypie się piasek kwarcowy mieszany różnokolorowy. Potem znów rozprowadza się równo cienką warstwę tego płynu i mamy ładny ślący beton o wyglądzie piasku.

Jeśli chodzi o coś innego to nie pomogę ale to akurat łatwe do zrobienia. Tylko czy można kupić ten płyn i piasek płukany.

Opublikowano

Robaszek - z opisu wynika, że masz na myśli żywice posadzkowe.

Jeżeli to tylko łazienka to raczej trzeba stawiać na zwykłą wylewkę plus rozwiązania dekoracyjne cienkowarstwowe - mała powierzchnia więc nie ma co kombinować. Będzie najszybciej a niewielka powierzchnia sprawi , że ogólny koszt nie będzie wielki.  Jednak zawsz będzie to droższe niż płytki.

Żywica może być barwna lub przejrzysta - pod przejrzystą można dać cokolwiek - nawet fototapetę  więc ostateczny efekt ograniczony jest tylko wyobraźnią :-)