benkenobi1111 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Siemka, Mam problem ze swoim fazerkiem. Po oddaniu na serwis ( regulacja zaworów, czyszczenie i regulacja gaźników z wymiana zaworków iglicowych i wymiana świec ) moto zaczęło się krzusić powyżej 7-8 tys obrotów, nie przyspiesza powyżej nich. Na dolnych biegach (do 3/4 ) nie wytraca mocy i idzie do odciny, chociaz slychac ze silnik marudzi. Na 5 i 6 moto nie idzie do końca, max robi 9 tys ( okolo 180/h ). W serwisie nie umieją tego naprawić Przed oddaniem moto chodziło jak burza tylko sporo paliło. A teraz sporo pali i i nie lata. Jak ktoś ma jakieś rady, chętnie wysłucham. Jak ktoś wpadnie na rozwiązanie problemu , stawiam jakiś dobry trunek 😧 Lewa Benio 0 Cytuj
pafcio Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Wymienić filtr powietrza 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Synchro gaźników. Regulacja mieszanki.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Sprawdź krućce przy gaźnikach. Lubią pękać w tym modelu. Może łapie powietrze lewe.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka 0 Cytuj
benkenobi1111 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Boję się , że to nie jest tak oczywiste. Gaźniki są teraz ustawione według serwisówki, w różnych kombinacjach stosunku powietrza do paliwa jest podobnie. Filtr powietrza jest czysty, ale dzisiaj poszedł to wymiany ( boje sie ze to jednak nie to, dzisiaj przelecialem 15 km po S8 i była minimalna poprawa szedł do 9.5 ... ) . Króćce są w dobrym stanie. niespekane, zaciski trzymaja Nie mamy już pomysłów z chłopakami co może być nie tak. Moto przed wymianą chodziło jak w zegarku w kwestii mocy. Gdzie można się doszukiwać takich objawów jeszcze ? Zapomniałem dodać , że wstawili szersze zaworki iglicowe niż powinny być ( maja być 0.9 a są 1.1 bodajże, ale większe zaworki powinny chyba szybciej napełniać komore plywakowa jak już ? ). Jakieś inne pomysły ? 0 Cytuj
ktos Opublikowano 28 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 Jak wyglada sprawa z zapalaniem? Na cieplo i na zimno? 0 Cytuj Modjo Garage-mechanika pojazdowa-507-098-858. Zapraszam
benkenobi1111 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 na cieplo pali od strzala , na zimno tez, ale przy temperaturze +15 musze ostatnio zalaczac min pol ssanie albo go dogazowac, bo podgasa ( wczesniej ssanie zalaczalem tylko w marcu przy 3 stopniach na plusie ) . Czy stary akumulator może tak wplywac na obroty? Bo ma juz 10 lat, ale trzyma napiecie normalnie i pali normalnie , więc nie podejrzewałem zeby cos sie działo od tego 0 Cytuj
benkenobi1111 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Czerwca 2018 I zastanawia mnie i serwisantów najbardziej jedna rzecz... Czemu moto wkreca sie do odciny na niskich biegach, a na wysokich nie ? Przeciez dla silnika praca przy 11 tys obrotow na 3 a na 6 jest wzglednie taka sama 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2018 A wkręca się od razu na max obroty? Czy tak jakby z oporem,? Schodzi z obrotów od razu, czy mam moment zatrzymuje się np na 2000 i potem spada?Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2018 I zastanawia mnie i serwisantów najbardziej jedna rzecz... Czemu moto wkreca sie do odciny na niskich biegach, a na wysokich nie ? Przeciez dla silnika praca przy 11 tys obrotow na 3 a na 6 jest wzglednie taka sama Praca na różnych biegach to różne obciążenie=różne zużycie paliwa.Wysłane z mojego SM-G361F przy użyciu Tapatalka 0 Cytuj
benkenobi1111 Opublikowano 29 Czerwca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2018 Na luzie odcina sie bez problemu, bez potykania sie. Schodzi z obrotów normalnie. Od 2-4 tez ma moc , do odciny ( ale w tle słychac jakby sie dusil, ma moc i ciagnie , ale slychac jakby sie podduszal ) , schodzi z obrotow normalnie. 5-6 do 8k idzie normalnie powyzej zaczyna sie dusic i nie ciagnac ( wczoraj na odcinku 3 km na chwile wyciagnal 11k i 200 km/h ale nie wiem co sie stalo bo nie udalo sie powtorzyc - bylo z gorki, manetka full open i te 3km byly potrzebne ). Ale schodzi z obrotow normalnie... 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2018 (edytowane) coś go dławi najwyraźniej. szukaj w gaźnikach niestety. Jeżeli tam było grzebane, to tylko tam jest przyczyna. Wyjąć, wyczyścić, wyregulować i musi działać. U mnie przy czyszczeniu wpadł paproch w zaworek iglicowy i się zalewał jeden cylinder. Może poziom paliwa w komorach za niski? Przy wymianie zaworków mogły się zmienić nastawy Edytowane 29 Czerwca 2018 przez Slavo-s (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Kejcior Opublikowano 29 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 29 Czerwca 2018 może się nie znam, ale u mnie w moim fazerze miałam podobnie - ładnie wbijał się na obroty a około 8t miał problem (jakby się dławił) Przyczyną okazał się zwykły kranik paliwa - został naprawiony i wszystko śmiga elegancko. 0 Cytuj Serdecznie zapraszam : Sklep Metro Wrocławska 1 91-052 Łódź 42 654 29 68
spowiednik Opublikowano 30 Czerwca 2018 Zgłoś Opublikowano 30 Czerwca 2018 15 godzin temu, Kejcior napisał: ... kranik paliwa .... Wbrew pozorom w 99% stawiam na kranik. Jeśli się zdziwisz to napisz. Ostatnio w CBR XX u znajomego zdjagnozowaliśmy kranik, a miał takie same objawy jak Ty. Nie chcę narzekać nie znając ludzi, ale jeśli masz serwisantów, którzy po zrobieniu czegoś nie potrafią znaleźć przyczyny swoich zmian - po prostu się zastanów czy przypadkiem dajesz motocykl do roboty profesjonalistom. Moim zdaniem to nie przelewki, tylko Twoje bezpieczeństwo. Jeśli to nie kranik to w kolejności od najmniej prawdopodobnego : Pytanie czy mechanik ustawił zawory według serwisówki, czy według swoich wytycznych? 1. Świece - przy urąbanej świecy motocykl raczej zachowuje się mocno inaczej niż normalnie. 2. Jeśli zachowuje się wyraźnie inaczej przy rozgrzanym silniku lub silnik jest głośniejszy ( masz zmieniony dźwięk lub charakterystykę pracy silnika) to może zawory są źle ustawione. 3 Po kraniku najbardziej prawdopodobne jest to, że masz źle wyregulowane gaźniki - sprawdź w inny m serwisie jak Ci ustawią i czy będzie zmiana. Może po prostu są źle wystrojone. 0 Cytuj
Madpawel Opublikowano 2 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Lipca 2018 Może byc tez zle ustawiony rozrzad,wystarczy ze bedzie na wałku wydechowym przestawiony np.o dwa zęby.Rownie dobrze moga sie przepustnice nie otwierac do konca ,moze byc tez uszkodzona membrama/my w gaznikach.Po koleji sukcesywnie eliminować możlwe usterki i znajdziecie przyczyne. 1 Cytuj STUNTEX - serwis motocyklowy
benkenobi1111 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 Kolejna wskazówka, dzisiaj sprawdzai na centralce wszystkie biegi, i moto na stopce kręci się prawidłowo bez problemu, każdy bieg do odciny. Ktoś jakieś pomysły ? Z góry dzięki 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 (edytowane) Kłopot z paliwem, tak jak pisałem ja i spowiednik i kejcior i jeszcze ktoś. Bez obciążenia będzie chodził, pod obciążeniem nie. Sam zdiagnozowałeś Przyczyna jest zapewne banalna...może przewód paliwowy zagięty jest gdzieś? Edytowane 4 Lipca 2018 przez Slavo-s (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj
pietrass Opublikowano 4 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 Mnie zastanawia zmiana zaworków iglicowych... cy ich zmian nie zmieni mieszanki paliwowo powietrznej? Jeśli tak jest, to moto na jałowym ( brak obciążenia silnika) może wkręcać się na obroty normalnie, a pod obciążeniem już nie...(takie moje przemyślenia :)) 0 Cytuj
benkenobi1111 Opublikowano 4 Lipca 2018 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Lipca 2018 Problem rozwiązany, coś z gaźnikami ( rzekomo ) było. Ale ni poziomy paliwa. Dzięki wszystkim za pomoc 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2018 Dnia 29.06.2018 o 09:44, Slavo-s napisał: coś go dławi najwyraźniej. szukaj w gaźnikach niestety. Jeżeli tam było grzebane, to tylko tam jest przyczyna. Wyjąć, wyczyścić, wyregulować i musi działać. Pozdrawiam 0 Cytuj
Slavo-s Opublikowano 5 Lipca 2018 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2018 11 godzin temu, pietrass napisał: Mnie zastanawia zmiana zaworków iglicowych... cy ich zmian nie zmieni mieszanki paliwowo powietrznej? Jeśli tak jest, to moto na jałowym ( brak obciążenia silnika) może wkręcać się na obroty normalnie, a pod obciążeniem już nie...(takie moje przemyślenia :)) Zaworki nie mają wpływy na skład mieszanki, jedynie na szybkość napełniania komór pływakowych. 0 Cytuj
Kamis Opublikowano 27 Czerwca 2021 Zgłoś Opublikowano 27 Czerwca 2021 Cześć. Mam taki sam problem z fzs 1000 . Ktoś znalazl rozwiązanie i jest mi w stanie pomóc? 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi