Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzisiaj w czasie wymiany filtra powietrza zauważyłem odrobinę oleju w airboxie, w środku są 4 rury zasysające powietrze i jedna skrajnie prawa w środku była delikatnie tłusta. Co może być tego przyczyną? Moto ma 26 tys przebiegu. Filtra w strasznym stanie chyba poprzedni właściciel nie bardzo się nim interesował. 20180423_184123.thumb.jpg.58787103ddea011c379445a46df369f8.jpg20180423_185808.thumb.jpg.573e19d89cb128eae88da846484d52dd.jpg 

Edytowane przez eramus (wyświetl historię edycji)

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

Daj więcej zdjęć wnętrza filtra. Nie wiem jak u Ciebie jest to rozwiązane.

Opublikowano
Daj więcej zdjęć wnętrza filtra. Nie wiem jak u Ciebie jest to rozwiązane.
Nie mam więcej niestety na zdjęciu widać 2 rury ogólnie są 4 i tyle.I skrajnie prawa lekko tlusta w środku. Poprzedni właściciel miał lekką parkingowke. Filtr suchy. Po wytarciu szmatka niewiele go bylo

Opublikowano

Olej w airboxie to z reguły przynajmniej pierścionki do wymiany.
Odpal silnik i odkręć korek oleju. Zobacz czy wychlapuje czy zasysa przykładając choćby kartkę papieru lub dłoń. 

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano (edytowane)

Pierścienie po 26tys? Odma? Podobno bandit ma korek spustowy oleju z airboxa. Para olejowa z odmy ? 

Edytowane przez eramus (wyświetl historię edycji)

Opublikowano

Podobno normalna rzecz i jest specjalny korek do spuszczania.98e20102368a8824effcdc2083699bc3.jpg

Opublikowano

Moim zdaniem nic poważnego, wyjm ten korek spustowy i wypuść tę maź (pewnie będzie mieszanina oleju wody i benzyny). Wytrzeć, jechać, po powrocie do bazy sprawdzić czy jest czysto.

Opublikowano

Moim zdaniem nic poważnego, wyjm ten korek spustowy i wypuść tę maź (pewnie będzie mieszanina oleju wody i benzyny). Wytrzeć, jechać, po powrocie do bazy sprawdzić czy jest czysto. 

Jak będzie więcej oleju w airboxie niż w silniku należy zacząć się martwić 😊 

Opublikowano

Pytałem o większą ilośc zdjęć, ponieważ nie miałem przyjemności rozbierać maszyny jak Twoja. U mnie jest specjalny system, który opary z odmy dostarcza wprost w gardziele gaźników. Olej gromadził się w poprzedniej obudowie filtra, ponieważ prawdopodobnie poprzedni właściciel rozebrał ten system (choć system to duże słowo jak na to rozwiązanie) i nie dość, że usunął uszczelkę, to jeszcze tego nie skręcił. Efekt: mgła olejowa zamiast trafiać bezpośrednio do gardzieli osiadała w obudowie filtra. Po wymianie obudowy jest ok. Ogólnie taka ilość oleju nie jest tragedią, ale jak może da się zrobić tak, żeby wcale go nie było to warto spróbować.

P.S. Albo za dużo na gumie latasz :smile:

Opublikowano
Pytałem o większą ilośc zdjęć, ponieważ nie miałem przyjemności rozbierać maszyny jak Twoja. U mnie jest specjalny system, który opary z odmy dostarcza wprost w gardziele gaźników. Olej gromadził się w poprzedniej obudowie filtra, ponieważ prawdopodobnie poprzedni właściciel rozebrał ten system (choć system to duże słowo jak na to rozwiązanie) i nie dość, że usunął uszczelkę, to jeszcze tego nie skręcił. Efekt: mgła olejowa zamiast trafiać bezpośrednio do gardzieli osiadała w obudowie filtra. Po wymianie obudowy jest ok. Ogólnie taka ilość oleju nie jest tragedią, ale jak może da się zrobić tak, żeby wcale go nie było to warto spróbować.
P.S. Albo za dużo na gumie latasz
Myślę że poprzedni właściciel zaniedbal sprawę co widać po filtrze. W banditach podobno normalna sprawa dlatego ten korek spustowy. Zobaczymy przy kolejnej wymianie filtra