Jump to content

Kawasaki ZX12R nie odpala


Cristoferr

Recommended Posts

Cristoferr

Cześć,

Mam problem ze swoją Kawą. Po wymianie silnika nie chce odpalić. Kręci rozrusznikiem ale nie przejawia chęci do odpalenia. Na starym silniku odpalała z tym, że chodziła na 3 cylindry (urwany jeden zawór). Wymieniony silnik z osprzętem, który był sprawny do samego końca. Świece po wykręceniu mokre od paliwa, iskra jest, kompresja jest. Cewki sprawdzone na oporność (w normie), podmieniony czujnik położenia wału (bez zmian), wszystkie kostki podpięte.  Próbowałem go odpalić samostartem ale żadnych chęci. Wyczerpały mi się pomysły już. Co jeszcze mogę sprawdzić? Możliwe, że świece tracą iskrę pod wpływem ciśnienia w cylindrach? Silnik, który włożyłem stał jakieś pół roku pod ścianą ale chyba mało prawdopodobne żeby od tego świece uległy uszkodzeniu? 

Link to post
Share on other sites

Tak jak napisałeś, możliwe że świece tracą iskrę. Do sprawdzenia.

Link to post
Share on other sites
Cristoferr

Świece to Denso irydowe. Silnik chodził na tych świecach do samego końca. Wcześniej nie było oznak żeby coś się z nimi działo niedobrego. Możliwe, że od nie używania pół roku coś się z nimi stało? Ze wszystkimi czterema na raz? W piątek założę inne. Jak to nie pomoże to ja już nie wiem co mu może być...

Link to post
Share on other sites

Wymień. Od czegoś trzeba zacząć i eliminować przyczyny po kolei. Teoretycznie to się tego nie znajdzie.

Link to post
Share on other sites

A czyściłeś te świece może? Irydowe są bardzo wrażliwe na takie zabiegi😉

Link to post
Share on other sites
Cristoferr

Były czyszczone ale dopiero po którejś próbie odpalenia. Podczas kręcenia rozrusznikiem czasem zdarzy się, że strzeli delikatnie w wydech...

Link to post
Share on other sites
Piuriel

A przypadkiem kolejność przewodów nie została pomylona? Może się zapłony mijają.

Link to post
Share on other sites
kosmaty

też raz tak miałem :biggrin: w większości sprzętów da się pomylić :P

Link to post
Share on other sites
leniuchmichał

Trochę Off Topic

Ale kiedyś miałem poloneza z LPG i zamieniłem kolejność przewodów. Obudowa filtra powietrza leciała jak UFO po ogrodzie.

Dobrze że żyję :smile: zaznaczę że ta część w polonezie jest metalowa :smile: 

 

Link to post
Share on other sites
Lesiu94
8 godzin temu, kosmaty napisał:

też raz tak miałem :biggrin: w większości sprzętów da się pomylić :P

Potwierdzam😂 pamiętam jak u krzychoslava były pomerdane😀 z resztą u ciebie w garażu był temat ogarniany😂

Edited by Lesiu94 (see edit history)
Link to post
Share on other sites
Cristoferr

Panowie wczoraj zmieniłem świece, żadnej poprawy. Ja już nie wiem, straciłem już trochę siły i zapał do tego. Może go na pych trzeba wziąć? Ale jak nie chce odpalić z rozrusznika to nie wiem czy to coś da...

Link to post
Share on other sites
kosmaty

myślałem że już próbowałeś na pych, jak odpali bedziesz przynajmniej wiedział ze problem z prądem

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...
Cristoferr

Na pych też nie odpala. Sprawdzony rozrząd, jest ok. Otwarcie sezonu w niedzielę a ta franca nie chce odpalić. Jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?

Link to post
Share on other sites
  • 1 year later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
  • Create New...