Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie co myślicie o założeniu gumy 190 zamiast dedykowanej 180 do gixa 750 k5 ?. Nie ukrywam że 190 lepiej wygląda i bym taka chciał ale nie chce tez bardzo stracic na komforcie jazdy i prowadzeniu bo zamierzam też wpadać na tor.

Polecicie jakieś opony szosowo - torowe z czego więcej bedzie napewno jazdy ulicznej :P

Opublikowano

Nie jestem wielkim specem od opon, ale się wypowiem.

Zmieniałem na jesieni gumy u siebie i nie mogłem znaleźć sensownego kompletu, więc z przodu zamiast 110, mam 120. Żyję, da się jeździć, nawet chętniej skręca. Te 10 mm chyba w tym przypadku nie zrobi wielkiej różnicy. Pomyśl lepiej, żeby znaleźć dobre opony z odpowiednim profilem.

Najgorzej cała operację zniósł mój mechanik, bo trochę się namęczył z niestandardowym rozmiarem opony.

Opublikowano

Wypowie sie jeszcze ktoś na temat rozmiaru tych opon ?

Opublikowano

Proszę.

Generalnie sporo można znaleźć w sieci informacji na ten temat.

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

dla mnie bez sensu zmieniac na 190, roznice wg mnie poczujesz w kieszeni tylko :smile: ale kto co lubi :smile:

Opublikowano

miałem w SV 190 zalozona zamiast fabrycznej 180. zmieniłem kapcie, wróciłem do odpowiedniego rozmiaru i.. zdecydowanie lepiej się jeździ :P 

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Ok  , dzięki to raczej zostanę przy 180 , jeszcze te filmiki pooglądam :). Teraz co do modelu jakie polecacie szosowo - torowe ? Myślałem nad Dunlop SportSmart 2 MAX , ewentualnie Pirelli Diablo Rosso Corsa / Bridgestone S21. 

Opublikowano

1. S21

2. Rosso corsa

3. Sportsmarty

Opublikowano

supercorsy i podobnych to nie chce bo w tym sezonie dopiero będę zaczynał jazde na torach tak więc szukam przyczepnej opony ale też wytrzymałej :smile:

sportsmart 2 max są najswieższe modelowo (2017r) i ciekawi mnie opinia o nich może ktoś już miał je :smile:

Opublikowano
1 minutę temu, sebeekcbr napisał:

tym sezonie dopiero będę zaczynał jazde na torach

W takim przypadku (nie wiem czy się grono ze mną zgodzi) to ja proponuję opony o słabej przyczepności typu Dunlop Qualifier. Szybciej dojdziesz do granicy jej przyczepności - nie mylić ze szlifem - i szybciej zaczniesz czuć maszynę. Poznasz jej zachowanie podczas dochodzenia do limitu, pływanie, wibracje itp.
Jak na początku wsiądziesz na oponę, która lepi to nie poznasz jej limitu a jak poznasz to może być za późno, bo się tego nie będziesz spodziewał.
Nie wiem jak jeździsz kolego, ale skoro zaczynasz się bawić w torowanie to dobrze wiedzieć gdzie jest granica i jakie znaki sygnalizują tę granicę.

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano (edytowane)

W zakrętach już trochę jeździłem prawie kolanem dotykałem asfaltu(byłem w złożeniu takim że butami i podnózkami asfalt tarłem ) , ale jezdziłem na słabych oponach używanych kilka drobych uslizgów przy złożeniu a raz mi opona puściła w zakręcie to jak mnie wyrzuciło to się ledwo na moto utrzymałem także już wiem że nie ma co żałować na opony :smile:  i do gixa chce założyc nowy komplet porządnych opon 

Edytowane przez sebeekcbr (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Tak wiem dopiero sie uczę ale chodzilo mi o to ze z powodu tych uslizgow chcialbym juz dosyc przyczepna opone. A ktora z tych opon bedzie najbardziej wytrzymala.?

Opublikowano

W cbr miałem w ostatnim sezonie Metzeler M7rr. Jeździłem i po torach i po Toskanii z ekipą i po sezonie nie było po niej widać tego. Bardzo wytrzymała guma, na torze nie puszczała.

Teraz w KTMie również ją mam, co prawda tak wychodzi fabrycznie, ale na pewno nie jest to wadą. Działa w dużym zakresie temperatur. Przy 6°C się nie ślizgała. Na deszczu raz mi puściła, ale to moja wina. Chciałem zobaczyć czy puści i dałem pełną łychę :decayed:

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

a pirelli angel st?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W Metzler M7rr ten bieżnik mnie trochę odstrasza , wygląda jak opona turystyczna :biggrin:

Opublikowano

W środę latałem. Trochę pokropiło akurat.. Wiesz jakie parametry ma KTM SuperDuke pewnie. Nie puściła a się fajnie bawiliśmy. Poczytaj testy. To bardzo dobra opona. Nie przekroczysz jej możliwości jeżeli nie wbijesz hamulca podczas zawracania :laugh2:

https://www.revzilla.com/motorcycle/metzeler-sportec-m7-rr-front-tires

46 minut temu, sebeekcbr napisał:

wygląda jak opona turystyczna

Punktów za agresywność bieżnika nie zgarniesz na mieście raczej ;)

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano (edytowane)

No raczej nie :P A jak wypada M7RR z S21 oraz  rosso 3 ? Wytrzymałość mniej wiecej ile km na jednej i drugiej przy takiej samej jeździe

Opublikowano (edytowane)

Przeglądałem test Motorrad i według nich wygrała opona Rosso 3, w każdej kategorii zajęła 2 miejse ( tor , droga , na mokrym , zużycie)

Według nich S21  jest bardziej wytrzymała niż M7RR

https://www.motorradonline.de/motorradreifen-und-raeder/pirelli-diablo-rosso-iii-im-test.839966.html

Opublikowano (edytowane)

W kazdej kategorii zajęła 2 miejsce i wygrała.

Wiesz jak to logicznie brzmi? :whistling:

A tu według Motorrad Metzeler M 7 RR zajął 1 miejsce :laugh2:
https://www.moto-opony.net/test-opony-sportowe-2017/

Ta sama gazeta a różne wyniki.

A tak serio to tak jak mówił Mateusz. Nie zauważysz żadnej różnicy bez znaczenia jaką oponę kupisz z tych wymienionych. Kup najładniejszą/najtańszą/(dowolne kryterium) i będziesz zadowolony. Po prostu musi być nowa.
Powodzenia :moto:

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Ja bym celował raczej w Rosso, nie ślizgają się i są w miarę wytrzymałe.

Opublikowano

Ok raczej zdecyduje się na Rosso , dzięki wszystkim za rady :cheers:. W Łodzi ile kosztuje usługa wymiany opony ?

Opublikowano

to wszystko zalezy :P warsztaty maja swoje cenniki więc tu są różnice, kolejna to kwestia czy przyjezdzasz ze zdjętymi kołami czy nie.. :> część (większość?) robi też tak że jesli zamawiasz opony u nich to wymieniają za free

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Opublikowano

Za bardzo nie mam jak przedniego koła zdjąć , nie chce już podnosić za kolektor jak przy robiłem przy cbr więc chyba gdzieś podjadę na wymianę od razu przod i tyl

Opublikowano

Panowie zamawiał ktoś opony z allegro od SKYSEBA ? Zastanawiam sie czy zamawiac u niego czy lepiej ze sprawdzonego oponeo?

Opublikowano

Kojarzę ten nick (zerknę jutro w Allegro) i jak kojarzę, wszystko było git malina ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆