Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Potrącenie sarny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie może błahe a jednak powodujące nie raz duże  koszta.

Czy  incydent potrącenia samochodem sarny dzika innego zwierzęcia leśnego i uszkodzenie samochodu w stopniu uniemożliwiającym jazdę możne  być  powodem domagania się odszkodowania ???

Nie wiem czy od nadleśnictwa czy do gminy czy jak.  Ktoś miał podobne zdarzenie ??

Opublikowano

Z tego co wiem to jeżeli wcześniej był znak „Uwaga dzikie zwierzęta” (A-18b) to będzie problem. Jak nie to można próbować walczyć ale też łatwo nie będzie ... 

Opublikowano
33 minuty temu, Buziak napisał:

Ktoś miał podobne zdarzenie ??

Spytaj @Błażej3, jest ekspertem w tym zakresie. 

Opublikowano

Znajomy miał nie wiem jak z odszkodowaniem ale on musiał ponieść koszty usunięcia zwierzęta z drogi wiec podejrzewam,, że nie miał podstaw do odszkodowania bo sytuacja miała miejsce na łagiewnickiej gdzie są znaki

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

Kilka lat temu pod Łodzią trafiłem sarnę. Znaku nie było. Ale na szczęście AC tak. Wezwałem policję, spisali protokół, o dziwo nie zabrali dowodu rej- rozbita lampa wgnieciona maska, pęknięty grill i zagnieciony błotnik z pękniętym zderzakiem. Na pytanie co mogę zrobić pan policjant stwierdził że mogę założyć sprawę s sądzie lokalnemu nadleśnictwu. Ale mówił że znał kilka przypadków z okolicy że sąd odrzucał roszczenia ze względu na "sporadycznie występujący incydent". Pewnie co innego jakby rozje..ło się kilkanaście samochodów w jednym czasie i miejscu o przebiegającą rodzinę dzików...Ja odpuściłem. d*pę uratowało mi AC.

Opublikowano

tak jak wcześniej koledzy napisali, jak był znak to lipa, jak nie to do sądu i odszkodowanie od nadleśnictwa, a zwierzę najlepiej zapakować w worek i zjeść, sarna bardzo dobra jest, nawet z grillem w tyłku :smile: