Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

7 1 06:22:29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie dotyczące nowych opon. Są one pokryte jakimś śliskim "czymś" które prawdopodobnie nie pozwala przyklejać się oponom do formy. Po zakupie ostrzegano mnie żeby uważać i faktycznie przy zakrętach d*pa ucieka na boki. Podobno można przeszlifować papierem ścierny (100) oponę lub pojeździć trochę po drogach szutrowych i się wytrze... Czy jest jakiś inny sposób? Może jakimś siuwaksem można to zmyć?

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Opublikowano

a jest jakiś przyjemniejszy sposób niż dotarcie poprzez pojeżdżenie? ;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano
  W dniu 11.05.2012 o 19:28, 'jaquzie' napisał(a):

a jest jakiś przyjemniejszy sposób niż dotarcie poprzez pojeżdżenie? ;)

Tylko o to chodzi że po środku mi się już wytarło a na bokach jest nadal sporo "czegoś tam" co powoduje że moto lata na zakrętach... Tyle ile moge to wycieram a bardziej się boję składać, żeby gleby nie zaliczyć...

pozdrawiam
Micek

-----------
Yamaha Virago XV 750 ' 1993
----------------------
Nice to Be Important, But More Important to Be Nice
MOTOCYKLE-ZGIERZ.PL

Opublikowano

Jedź na piasek i zrób "palenie" gumy, albo jak mi poradzili w warsztacie, mocniejsze hamowanie na piachu. :biggrin: Ja tak dotarłam moją nową z tyłu, pojechałam do Rosanowa pokopać się w piasku. :P Tylko, że mój jest lekki, to się z tego piachu wygrzebałam :biggrin:

„A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto, z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto.”

M.Konopnicka

Opublikowano

Najleprzy sposób to spokojnie polatać. Trochę sie poskładać coraz to mocniej po asfalcie najlepiej chropowatym . Ja docierałem pod leclerkiem na teofilowie. Nie scieraj niczym bo to sie mija z celem. Warstwa tego specyfiku potrafi być dość gruba. palenie gumy na piachu wydaje się być sensowne ale:dotyczy tylko tylnej opony a przecież przód ważniejszy to razpoza tym łańcuch w piachu to zły pomysł dla tych którzy go mają ale ciebie z tego co wiem nie dotyczy.A i terpentyna też nie daje rady.

Opublikowano

spokojnie polatać przez ok 300km i bedzie git! Swoja droga to nawet przyjemnie czuc jak oponka zaczyna sie kleic:)

Opublikowano

Kuba dobrze prawisz. A tak na marginesie to trochę techniki mozna podszkolic jak zacznie dupka uciekać :smile:

Opublikowano

Przednią to wycierałam normalnie, w czasie jazdy. Z tyłem było tak jak Micek pisał, środek ok, a boki nie chciały. Bo może ja też aż tak bardzo się nie składam przy zakrętach :P A chciałam rozwiązać problem jak najszybciej, bo gdy zmieniałam przód, to akurat w drodze powrotnej było niefajnie, bo zaczął niezapowiedziany deszcz padać, więc wolałam uniknąć kolejnych takich niespodzianek ze śliskim tyłem. ;)

„A gdy serce twe przytłoczy myśl, że żyć nie warto, z łez ocieraj cudze oczy, chociaż twoich nie otarto.”

M.Konopnicka

Opublikowano

Skocz sobie na DELA i polataj na rondach w te i spowrotem i po kłopocie

CBR RR 900- CBR XX 1100 - ZZR 1400

Opublikowano

Osobiście jestem za "naturalnym" pozbywaniu się wierzchniej warstwy, po przez jazdę.. :)W moim przypadku na zakrętach też tył zarzucało, ale kilka takich zakrętów i szybkie proste = problem się rozwiązał :riding:

Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości winfakt_logo_sygnatura.png

Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl