Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pomyślałem że jest to dobry temat do poruszenia :biggrin: Co jest lepsze zasilanie gaźnikowe czy wtrysk paliwa w silnikach motocyklowych, jak wygląda awaryjność i obsługa?. Kupić motocykl 2006r na gazniku czy szukac 2007r na wtryskach?

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

Dobrze wyregulowany gaźnik jest praktycznie bezobsługowy ale ... to nadal gaźnik. Wtrysk jest jednak "inteligentny", dawkuję paliwo nie tylko w oparciu o położenie manety. Mnie osobiście trochę męczy zabawa ze ssaniem, jestem wygodny i wolałbym podejść do moto i po prostu odpalić ;] Wydaję mi się, że reakcja silnika na manete też ma lekkiego "laga", w porównaniu do wtrysku, przynajmniej w mojej Hance. Dlatego w następne moto celuję we wtrysk.  

Opublikowano

To chyba kwestia indywidualna czego oczekujesz od motocykla. Np. motocykle typu Cafe Racer widzę tylko z gaźnikami. Ja z gaźnikami nie miałem jeszcze problemów choć trzeba je wyregulować i zsynchronizować (ok 300zł). Sam tego niestety nie potrafię zrobić a za cenę 2 takich regulacji można kupić przyzwoity wakuometr. Może męczące jest ssanie w motocyklach gaźnikowych, tym bardziej jak np. mieszkasz gdzieś w kamienicy i trzymasz moto na obrotach i czekasz aż się rozgrzeje. Wtedy wszyscy sąsiedzi wychylają się z okien. :biggrin: Nie mam nic do gaźników ale następne moto również planuję kupić już na wtrysku. No i kwestia modyfikacji, na wtrysku możesz zainwestować w Powercommandera i  zmieniać mapy, niby są Dynojety do gaźnika ale tam "mapy" już tak szybko nie zmienisz.

MZ ETZ 150 > Yamaha FZS600 Fazer > Honda CBR 900RR SC33