Olo Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 W swoim moto miałem oryginalnie wąską i wysoką oponę dętkową. Chciałem to zmienić i kupiłem 3 rozmiary szerszą o niskim profilu bezdętkową micheline. Włożyłem dętkę i patent działa choć wulkanizator się nad nią namęczył. Teraz pomyślałem, że to trochę bez sensu i chciałbym przerobić na bezdętkową. Tzn. rozwiercił bym otwór w feldze i wcisnął wentylek i na to nałożył samą oponę już bez dętki. Tylko pytanie czy to możliwe? 0 Cytuj
Witek209 Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Jeżeli masz szprychy to koniecznie byś je musiał wszystkie uszczelnić, być może przyklejenie paska z gumy na batapren by pomogło. Nie wiem czy nie różni się frez w feldze na oponę dętkową i bezdętkową. Obawiam się że felga ma inne wcięcie (frez) na różne opony. Przypomnij sobie że w rowerze jak spuścisz powietrze to oponka ładnie zchodzi i nie trzyma się w żaden sposób felgi. W oponach bezdętkowych na pewno jest wgłębienie w które wchodzi kawałek opony (tam gdzie jest drut wzmacniający krawędź). Myślę, że to się nie uda, ale poczytaj jeszcze. Specjalistą nie jestem. Pzdro 0 Cytuj
Olo Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Kwietnia 2012 Trochę mnie zmartwiłeś, ale jeszcze poczekam na opinię innych. Dzięki za wypowiedź. Jak coś to nie mam szprych. 0 Cytuj
Olo Opublikowano 8 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2012 Jestem w trakcie przerabiania. Średnica na wentylek w feldze jest 9mm, a wentylek samochodowy ma 14mm. Teraz pytanie czy w motocyklach są takie same wentylki jak w samochodach? Są różne rozmiary wentylków? 0 Cytuj
Olo Opublikowano 16 Maja 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Przeróbka zrobiona, udało się :)Temat można zamknąć/usunąć 0 Cytuj
scOti Opublikowano 16 Maja 2012 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2012 Olo, a może opisz dla innych swoją przeróbkę ? 0 Cytuj "Motocykl to znak, że jego posiadacz nie utonął w szarości życia" Newsweek Polska
Olo Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2012 Musiałem znaleźć wentyl o jak najmniejszej średnicy. Padło na http://allegro.pl/wentyl-kola-zakrzywiony-czerwony-tuning-skuter-i2764380134.html ale i tak trzeba było jeszcze felgę trochę rozwiercić. Po założeniu wentylka posmarowałem jeszcze środkiem uszczelniającym. Na felgę założyłem oponę bezdętkową też posmarowałem po rantach uszczelniaczem, napompowałem i trzyma powietrze 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi