Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Zakup Motocykla

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam dylemat z wybraniem motocykla, mianowicie mam cztery typy motocykli, Yamaha xj900 1996rok, Yamaha tdm 850 1996rok zuzuki gsx 750f 2003 no i kawasaki zr7s z 1994 roku. Motocykl ma służyć w większości do jazdy po mieście, trochę drogi polne, jakieś dalsze wypady do 300-400 km ale sporadycznie. Mój budżet to 5-6 tyś zł. Zaznaczę że mam za sobą dwa sezony (Honda interceptor 500 i Suzuki gsx600f) Mam nadzieję że mogę liczyć na wyrozumiałość i radę osób bardziej doświadczonych ode mnie.

Wysłane z mojego H60-L04 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

straszna rozbieżność stylistyczna :biggrin: według mnie najwygodniejsza tdm i wszechstronna ale z drugiej strony najnowsze jest jajko gsxf, xj to dla mnie moto zupełnie bez hamulców a ta kawa brzydka jak noc świętojańska (oczywiście o gustach sie nie dyskutuje) patrz jeszcze pod kątem co będzie łatwo po roku dwóch sprzedać i tu też według mnie najszybciej opchniesz jajko i tdm 

Opublikowano

mnie się jajko osobiście nie podoba, ale jak to kosmaty pisał o gustach się nie dyskutuje

A czemu nie jakiś Transalp 600? albo VFR 750? Hmm do 6k też by się jakaś SV'ka 650 znalazła.

W pole raczej słabo z VFR ale do jazdy po mieście mi moje VFR 800 nie przeszkadza :P

Opublikowano

Jak dla mnie te polne drogi trochę dyskwalifikują sporty. Nie wiem ile nimi chcesz jeździć, ale jeśli więcej to na ścigu d*pa Ci odpadnie od wybojów. Trampek albo TDM850 to byłby najlepszy wybór, od biedy jakiś funbike w stylu KTM 660.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano (edytowane)

Szczerze to też skłaniam się w stronę tdm, ale do początku sezonu mam troszkę czasu i nie chciał bym później żałować że nie rozważylem innej opcji. A co chodzi o wypady na bezdroża nie jest to jakiś priorytet, zdarzało mi się gsx zapuszczać w różne nie typowe miejsca nie przeznaczone dla tego typu motocykla. Jedna z ważniejszych życzy to w miarę wyprostowana sylwetka i w miarę wygodna pozycja pasażera, Jeżdżąc gsx żona narzekala że nie wygodnie itp, chciałbym uniknąć kolejnego marudzenia 😁

Panowie i Panie (żeby nie było) jeżeli Yamaha tdm 850 czy jest duża różnica między modelem przed i po lifcie, chodzi mi o konkrety nie tylko wizualne bo podoba mi się wersja przed i po. Czy lepiej kupić motocykl troszkę starszy i różnicę ceny zainwestować w jakiś serwis itp, i pytanie dla znawców tej marki na co zwrócić uwagę przy zakupie tdm jakie usterki występują w tym modelu. Z góry dziękuję za informację

Edytowane przez szymanski93 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

kup sobie nową kawę z1000sx 2017 rocznik - jest już w salonie w Chorzowie za zaledwie niecałe 61k ;)

(może by tak zmienić GS-a na Kawę? hm B) )

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano

Jasne, dobry pomysł tylko nie w moim budżecie 😥

Opublikowano

Dzięki ale raczej nie bardzo mi leży taka maszyna. Miałem dziś okazję pomacać Yamaha fazer 600 z 2002r,i chyba się zakochałem 😉moto bardzo zwinne, zrywne, bardzo wygodna pozycja dla kierowcy i pasażera wygląd też całkiem, z tego co zdążyłem się zorientować mało awaryjne a zarazem oszczędne. Co o tym sądzicie

Opublikowano

Fazer też ma się nijak do offroad'u o którym pisałeś w pierwszym poście :smile:

Pozycja wygodna bo to turystyk, jak hornet, bandit czy SV-650

No i pytanie czy z tym Fazerem się zmieścisz w budżecie? Na allegro widziałem tylko z 2 sztuki w tym przedziale i były najtańsze, więc cudów bym się po nich nie spodziewał.

Opublikowano (edytowane)

Offroad ta chyba za mocno powiedziane, chodziło mi o jakąś polną, leśna drogę dojazd nad wodę itp. Poza tym miasto i czasami wypad w dalszą trasę, na olx i oto moto znalazłem dość ciekawe fazerki 6-7 tyś

Edytowane przez szymanski93 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

za taką kasę kupisz moto do majsterkowania, moim zdaniem dołóż drugie tyle i rozejrzyj się za porządnym TDMem. fazer kompletnie się nie nadaje na zjazd z asfaltu, nawet na 100 m. zniszczysz moto po prostu. TDM też jest raczej średni pod tym kątem ale już lepiej. za10-15 tysi kupisz r1150 gs lub małego dl'a  a zdaje się że to spełnia twoje wymagania w 100%.

poczytaj trochę, a jak przyjdzie wiosna umów się na jazdy próbne i zobacz co ci bardziej podchodzi. utarło powiedzenie że dopiero przy 3 motocyklu człowiek wie czego chce.

Live slow!!!

Opublikowano

No to mam gorszy mentlik w głowie niż miałem, niestety kwota powyżej 6 tyś nie wchodzi w gre, zdaje sobie sprawę że najlepsze było by kupić moto z salonu albo max 5 letnie no ale nie każdego na to stać i liczę się z tym że jak kupie coś w tym przedziale cenowym będę skazany na jakąś naprawę

Opublikowano

za10-15 tysi kupisz r1150 gs lub małego dl'a a zdaje się że to spełnia twoje wymagania w 100%.

skoro jest ściśle określony budżet to bez sensu namawiać na na jeszcze większy, pamiętajmy że nie każdy zarabia 7k miesięcznie a wyciułanie 6k na motocykl (zabawke) to już duże nadwyrężenie, poza tym czy sie kupi za 5 czy za 15 to i tak trzeba w każdy sprzęt wsadzić pare groszy, poza tym to np r1150gs nie należy do najtańszych w serwisowaniu, wiem bo zamawiałem części dla kumpla, zawsze można mniejszymi krokami dojść do fajnej maszyny nie wydając na to kupy kasy albo zaciągając kredyt na 5 lat ;)

Krzysiek rst1000
Opublikowano

No to mam gorszy mentlik w głowie niż miałem, niestety kwota powyżej 6 tyś nie wchodzi w gre,

Podobno najlepiej kupować po Nowym Roku, pierwsze 2 tygodnie zawsze są dużo tańsze. niż ceny w marcu czy maju.

large.593303dbf0906_NapisthebeginerR.jpg.d8326e9181116ec3f6b8722b716ec5c8.jpg

Opublikowano

Najlepiej zdecyduj się na jakiś konkretny model, trochę propozycji było lub może sam się na coś zdecydowałeś.

Następnie doczytaj na oficjalnym forum danego moto, i giełdę przeszperaj (często motory wystawiane na takich forach nie lądują od razu na OLX gdyż właściciel chce by sprzęt został w rodzinie).

Opublikowano

Podobno najlepiej kupować po Nowym Roku, pierwsze 2 tygodnie zawsze są dużo tańsze. niż ceny w marcu czy maju.

Przy obecnym kursie USD i EUR - wątpliwe. Może normalnie tak jest, ale trzeba pamiętać, że sprowadzane są kupowane za "ojro" a handlarz musi jeszcze zarobić ;)

Krzysiek rst1000
Opublikowano

Przy obecnym kursie USD i EUR - wątpliwe. Może normalnie tak jest, ale trzeba pamiętać, że sprowadzane są kupowane za "ojro" a handlarz musi jeszcze zarobić ;)

Zawsze po wyborach w USA dolar rósł. Także może to trochę zafaluje tendencję, jak się zarabia w złotówkach. Kupowanie dolców dzisiaj to słaby pomysł lepiej moto. Nie wiem czy dobrze czuję ale jakby ceny używanych moto trochę poszły do góry.

Opublikowano

Nie wiem czy dobrze czuję ale jakby ceny używanych moto trochę poszły do góry

Dobrze czujesz. Cena euro jest wyższa i jeszcze nowe akcyzy wiszą w powietrzu...

Krzysiek rst1000
Opublikowano

Dobrze czujesz. Cena euro jest wyższa i jeszcze nowe akcyzy wiszą w powietrzu...

Ale mnie się wydaje , że ta tendencja była już wcześniej. Jakby w lipcu już nieco ceny moto wzrosły i w ogóle było trudno kupić coś wartościowego. A ceny nowych wzrosły?

Opublikowano

No cóż czy ceny wzrosły czy nie budżet pozostaje ten sam, będzie trzeba wybierać w tym co będzie dostępne w tej cenie

Opublikowano

Bez przesady z tym kursem. Nie lubię drogiego Euro bo w pracy kupuję wszystko za euro, ale przy 1000 EUR różnica, między 4,30 a 4,50 to 200 zeta. Spokojnie można tyle utargować. U nas jest zwyczaj podnoszenia cen w zł niewspółmiernie do wzrostu kursu. A z zakupem  moto to po Nowym roku, a najlepiej w lutym. Zacznie się ruszać trochę na rynku, bo teraz jest to co nie zeszło jesienią. Z doświadczenia wiem, że od lutego do końca kwietnia największy ruch w biznesie i największy wybór (a co za tym idzie ceny lepsze bo duża podaż)

No cóż czy ceny wzrosły czy nie budżet pozostaje ten sam, będzie trzeba wybierać w tym co będzie dostępne w tej cenie

Jeśli na tym sie budżet kończy, szukałbym Bandziora. nic lepszego za tę kasę nie kupisz. mówię o sprzętach do jazdy, nei do lepienia.

Live slow!!!

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Decyzja podjęta, Yamaha fazer 600 z 2001 roku