Nervous Opublikowano 23 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Października 2016 Siemka, Dostałem pacjenta w postaci zewnętrznego twardziela Toshiba Canvio 500GB. z prośbą o odzyskanie danych. Podpinam bydlaka, zgłasza się w menadżerze urządzeń, i to by było na tyle. W zarządzaniu dyskami, widzę go ale nie mogę go nawet zainicjować bo krzyczy na mnie, że urządzenie nie jest gotowe. Próbowałem zrobić kopie posektorową DMDE, ale podczas wybierania dysku nie wyświetla w ogóle geometrii dysku, próbowałem różnych programów pod linuchem albo w trybie live, żaden go nie widzi. Z elektroniki dysku jest niestety wyjście tylko micro a-b, więc przez sate go nie zapnę. Poza tym kręci się, nic nie buczy, huczy czy klika. Obstawiam uwaloną głowice, ale może znajdzie się ktoś, kto ma większą wiedzę w tym temacie, i poradzi coś albo wytknie co pominąłem ? 0 Cytuj
mih00 Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Ja bym zaczął od wydłubania go z tej kieszeni i podłączył po ludzku po sacie. Wykluczasz od razu uwalone 'miedzymordzie' USB<->SATA. 0 Cytuj
Nervous Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 No tak, ale pisałem że z niego bezpośrednio jest wyjście na micro a-b, nie ma żadnej przejściówki USB-SATA 0 Cytuj
karpiu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Niektóre tak mają, od razu wlutowane micro USB pod elektronikę. Jak go widzi dmesg w linuksie? SMART robiłeś? Ogarnij jeszcze testdisk i tym spróbuj. W 90% przypadków mnie nie zawiódł. 0 Cytuj
Nervous Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Dmesg widzi, że zapinam dysk, ale zaczynam się zastanawiać czy to co on widzi to nie jest przypadkiem tylko most USB, a dysk jest martwy. Smarta nie jestem w stanie odczytać, bo żaden program nie widzi tego dysku. Testdisk niestety też go nie widzi, obawiam się że pacjent zmarł. 0 Cytuj
Logan Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Miałem dokładnie takie objawy. Okazała się padnięta głowica. Nie wiem jak tutaj, ale w moim dysku jedyną opcją było wyjęcie talerzy i laboratorium typu OnTrack. Za drogo- pogodziłem się z utratą danych. 0 Cytuj Konfucjusz: Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem. 2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"
Nervous Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Też się na to przygotowuję, chyba kupię sobie jakieś padło bliźniacze i spróbuję z głowicą, skoro mam wyrzucić to chociaż spróbuję ;] 0 Cytuj
Logan Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Wiem, że to niemały wydatek, ale na przyszłość proponuję NAS- Dane są chyba jednak więcej warte. Sam zainwestowałem w Synology- ten model: https://www.synology.com/pl-pl/products/DS216j Do tego dyski WD i RAID1. 1 Cytuj Konfucjusz: Powiedz mi, a zapomnę. Pokaż mi, a zapamiętam. Pozwól mi zrobić, a zrozumiem. 2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"
Aidekk Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Z tego co czytam to na bank głowica. Dysk jest wykryty (czyli dane startowe są), ale nie kręci więc nie jest gotowy do pracy (elektronika czeka na odpowiedź od głowicy). W takim przypadku chyba tylko kombinowanie z przemontowywaniem głowicy (czego osobiście bym nie robił) albo profesjonalna firma z czytnikiem talerzy 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Nervous Opublikowano 24 Października 2016 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Temat odzysku danych przez laboratorium odpada ze względu na koszta, bardziej mu nie zaszkodzę, a nóż widelec jakimś trafem przeszczep się uda ;] Pochwale się jak przeprowadzę operację. 1 Cytuj
karpiu Opublikowano 24 Października 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Października 2016 Przeszczep głowicy to banał. Dasz radę. 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi