Skocz do zawartości

Rozkosz Jedzenia,gotowania,wędzenia...


dodo

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, zetknął się ktoś z szynkowarem np. takim http://winoszarnia.pl/szynkowar-15kg-woreczki-termometr-ziola-saletra-p-324.htmlDobre mięso wychodzi?

Mięsko samemu zrobione zawsze smaczne osobiście szedł bym w tym kierunku https://www.olx.pl/oferta/forma-praska-mieso-szynki-szynkowar-stal-nierdzewna-4-5l-CID619-IDj1XYj.html oczywiście nie musi być dokładnie ten ale podobny .jak chcesz małym kosztem spróbować sił zacznij od osłonek barierowych mielonki i wszelkiego rodzaju szynkowe parzone wychodzą super:-) 14d4970520a3894d6e0b3660b81b3340.jpg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polecam gorąco ten stek i ziemniaczki i sos również :smile:

 

Co prawda zrobienie tego sosu béarnaise uważam dalej za relatywnie trudne, ale warto ;)

Do steka, na etapie przed smażeniem można dodać nieco czerwonego wina, jak kto lubi ;)

Konfucjusz: Po­wiedz mi, a za­pomnę. Po­każ mi, a za­pamiętam. Pozwól mi zro­bić, a zro­zumiem.

2010-2012: BMW F650 '95 48KM; 2014-2018: Suzuki GSF Bandit S 600 '96 78KM "Smokey"; 2017-: AJP PR3 240 Supermoto '17 23KM "Rowerek"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kurde nie mogę.....

Przy tym wątku powinno być jakieś ostrzeżenie żeby nie wchodzić na głodniaka :smile: zaraz ślina zaleje mi tablet...;)

Szacun za wyroby.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja już od dawna nie zaglądam do tego wątku...................................z głodu  :laugh2:

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆
avatar2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już za chwilecze już za momencik 😀b5d7899c3161c15b46ae994c36b7833f.jpg

ja już od dawna nie zaglądam do tego wątku...................................z głodu

Chłopie daleko nie masz u mnie zawsze szklankę chleba dostaniesz 😀

Szynki nie oddam 😀ale może ktoś chce pysznej bazy z wędzonki na grochówke 😀 chętnie oddam 😀

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiście uwielbiam wędzić. Jak tylko mam czas i możliwość chętnie wychodzę do wędzarni. Niestety co raz częściej pracuję i mam mniej możliwości. A szkoda, bo pogoda się poprawia. 

Przeszłość buduje nas jako ludzi. Blizny, które pozostawia, kształtują nas, a to, jak sobie radzimy z jej konsekwencjami, rzeźbi naszą duszę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy prostego żarcia😀 ulubiona potrawa dziadka i moja😀 brzuszek z cebulą😀 dziadek jadł co dziennie twierdząc że wojna się skończyła to i święta mogą być częściej😀 9ad21a7882df6207afceaca1f2aaddf7.jpg8ab59c6333ea8f9d9cb2aa7be19e28e7.jpg97d6a10e30a59120e0a6ced9a65f7519.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

a żeby Cię tak niebieski promień z nieba trafił!

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆
avatar2.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy coś z dziczyzna też tworzysz?

 

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Ale to u znajomego myśliwego, dzik w całości z pieca opalanego drewnem pychota 😀
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A podasz swój przepis na słoikówkę? Ja się przymierzam od dawno, bo to najłatwiejsze, ale jakoś tak nie wychodzi. Słoiki z konserw Lidlowsko-Biedronkowych zbieram, więc już coś jest.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A podasz swój przepis na słoikówkę? Ja się przymierzam od dawno, bo to najłatwiejsze, ale jakoś tak nie wychodzi. Słoiki z konserw Lidlowsko-Biedronkowych zbieram, więc już coś jest.

Problem taki że ja już robię większość na oko i pod mój smak:-) zasada jakiej się trzymam to 18-20 gram peklosoli,3 gramy pieprzu, 4 gramy czosnku na kilogram:-) mięso klasyfikuje 1,2,3 pekluje 24 godziny kostce ok 3×3 1 miele na siatce 13 .2 na siatce 8 .3 na siatce 3 w słoiki i pierwszy dzień godzina gotowania, 2 dzień 30 min gotowania, 3 dzień 15 min gotowania. Jak robisz małą ilość co zjesz w miesiąc wystarczy 1-1,5 godziny gotowania tym razem eksperymentalne dałem 2 gramy/ kilogram majeranku 😀masz pytania pisz na priv pomogę w miarę wiedzy i możliwości
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze mnie sie udalo w tym roku popelnic male co nieco :smile:

Oczywiscie idiotkamera nie odda ani koloru ani smaku ani zapachu

o soczystosci nawet nie wspomne

 

gallery_437_1123_1435786.jpg

 

 

gallery_437_1123_111158.jpg

Edytowane przez Bulba (wyświetl historię edycji)

"Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe,
ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze mnie sie udalo w tym roku popelnic male co nieco :smile:

Oczywiscie idiotkamera nie odda ani koloru ani smaku ani zapachu

o soczystosci nawet nie wspomne

 

gallery_437_1123_1435786.jpg

 

 

gallery_437_1123_111158.jpg

Kuźwa chce!

A ja dziś stroganoff z cąbru jelenia:-) kuźwa poezja smaku 😀0fd06d3f3391d0d5f98e0ee51ba9eec6.jpgcff58a1e798c7c9531f462070f334669.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
  • Dodaj nową pozycję...