Skocz do zawartości

Rozkosz Jedzenia,gotowania,wędzenia...


dodo

Rekomendowane odpowiedzi

Jak miło!!! Wedzarkę mam i wędzę. doradzić, mogę jak najlepiej potrafię. Właśnie robię schabik z boczkiem, musztardą, chrzanem, żurawiną ale w piekarniku. Sera nigdy nie wędziłem i chętnie się nauczę. Co do wędzenia to raczej mam komplet przyjaciól, natomiast jak ktoś będzie chciał zobaczyć wedzarkę w moim wykonaniu, lub w trakcie wędzenia to nie widzę problemu, spotkamy się i pokarzę. Jestem w Łodzi :ph34r:;). Staram sie zaglądać na forum jak najczęściej więc na pewno się spikniemy. attachicon.gif20161017_200453.jpg Jak mogę zasugerować to podpowiem że warto również zaineresować sie szynkowarem i kiełbaską w słoik jak równiez mieskiem w słoiku. Przepyszne!! Ale uwaga bo waga szaleje, sprawdzone :blink::blush:

 

 

Nic o tym na razie nie wiemale może jest coś na rzeczy? Jesteś "wtyka" na którymś z powyższych??? :cheers:

A mozna byloby kupic kilka takowych przysmakow od ciebie? Mam ochote na cos swojskiego a nie mam umiejetnosci ani mozliwosci

 

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak dla podgrzania atmosfery :-D

ściągam kucharza z pyrlandi ;-):-D będą rolady z dzika :-D, jeleń duszony w ryzach :-D knedliczki, kluseczki śląskie z dziurką, buraczki mamusi, meduza mojej siostry :-D:-D szparagi w suszonej szynce :-D szyknowa mojej roboty :-D, polędwica wedzona z jelenia :-D torcik z bitej śmietanki z malinami :-D:-D:-P

055ef0c26f1c4c10ec38e1ae7dfa68dd.jpgc4da19c81ac6c4da9d42975c7568e43c.jpg7b565c803875b96e7a9d742855aa740e.jpg

Edytowane przez wielebny67 (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie sprzedaję robie tylko dla siebie.

A ja na owaznie ..wole kaske zostawic wsrod znajomych za dobre zarelko a nie wtych marketach ..ps.ja nie lubie sie targowac..place ile kaza:)

 

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja na owaznie ..wole kaske zostawic wsrod znajomych za dobre zarelko a nie wtych marketach ..ps.ja nie lubie sie targowac..place ile kaza:)

 

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Dan tu nie chodzi o pieniądze :-D tylko ile jesteśmy w stanie wyprodukować w warunkach domowych :-( teraz zrobiłem 5 kilo szynkowej może przez weekend zjem 4 plasterki :-( i po kielbasie ;-)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli jestem skazany za chemiczne zarło z marketow?;) oj dawno nie jadlem takiego prawdziwego swojskiego..nawet te niby kramy swojskie w m1 czy porcie..widac ze to firmy podszywajace sie pod niby domowa robote..nawet w kupione w kredensie ogorki walily chemia:( ps. Nie potrzebuje duzo..;)

 

Wysłane z mojego GT-P5200 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielebny proszę nie pokazuj już tych przysmaków bo język do d*py mi ucieka

Naprawdę prosisz się żeby towarzystwo na krzywy ryj cię odwiedziło.

post-6049-0-75888900-1478245436_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wielebny,

 

chylę czoło :news::hi:  a te śledziki juz od oglądania rozpływają się w ustach. Jeśli to nie tajemnica skąd masz taką ładna dziczyznę? Nigdy nic nie robiłem z mięsa niechodowlanego i nawet nie wiem jak powinno smakować. Kilka razy byłem poczęstowany kiełbasą z dzika i samym mięsem już przyrządzonym ale jakoś mnie to nie do końca smakowało. Rzecz może być w tym że nie wiem jak powinno smakować albo ktos "robi bo robi ". Myślę sobię że pewnie jest jak z baraniną, jak ktoś nie potrafi jej dobrze przyrządzić to może tylko innym skutecznie obrzydzić to zdrowe i smaczne mięso.

 

Wielebny , jeszcze raz szacun :hi:


Czyli jestem skazany za chemiczne zarło z marketow? ;) oj dawno nie jadlem takiego prawdziwego swojskiego..nawet te niby kramy swojskie w m1 czy porcie..widac ze to firmy podszywajace sie pod niby domowa robote..nawet w kupione w kredensie ogorki walily chemia:( ps. Nie potrzebuje duzo.. ;)

 

Postaram się pamiętać i poczęstować jak uda mi się nieprzesolić :hammer:

Nie dyskutuj z debilem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dodo - każda dziczyzna czy to jakieś ptactwo czy czworonożne smakuje specyficznie. Znawcy mawiają , że pachnie wiatrem...   ja bym to nieco inaczej określił :biggrin: i choć wiem , że to zdrowsze mięso niż ze sklepu to przekonac się nie mogę a próbowałem już i bażanta i sarniny i dzika.  Jakkolwiek by zrobione nie było smakowac będzie inaczej niż hodowlane i albo się w tym rozsmakujesz albo nie.

 

Dla miłośników dziczyzny natomiast otwierają się nowe możliwości - powoli zaczyna sie wydawać pozwolenia na odstrzał bobrów - wedle sarmackiej ideologi to mięso postne (w końcy żyje w wodzie więc ryba) tylko ponoć tatarakiem zalatuje :biggrin:

Edytowane przez jcb (wyświetl historię edycji)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja gotuję sam i jak trzeba potrafię ogarnąć przyzwoite żarcie. Nie ma znaczenia co to będzie... tu trzeba raczej trafić w indywidualny gust danej osobniczki. Nie potrafię i nie chce mi się uczyć pieczenia ciast, wystarcza mi umiejętność ugotowania zupy i zrobienie porządnego drugiego :smile:

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Do zdjęcia białej godzi się chociaż zapodać przepis, o ile to nie Rodzinna Tajemnica rzecz jasna. Nie każdy będzie miał przyjemność skosztować z pierwszej ręki :smile:

1 wieprzowa 3 kg

2 wieprzowa 4 kg

Golonka bez tluszu 1,5 kg

Sól/peklosól 50/50 20 gr na kilogram

Czosnek 5gr na kilogram

Pieprz 3 gr na kilogram

Majeranek 3 gr na kg

Mięso peklowane 24 godziny

1 mielona sitko 13

2 mielona sitko 8

Golonka mielona sitko 3 i kutrowana

Około 800 ml wody

:-D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca nad serkami przynosi smaczne efekty. Jak sądzę sery można uwędzić na grillu wyposażonym w małą wędzarkę. Przy okazji i bez planu parę rybek złapało złoty kolor.

post-5957-0-79811300-1480719148_thumb.jpg

post-5957-0-43822600-1480719502_thumb.jpg

Nie dyskutuj z debilem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast spać w nocy buszujesz po forum to i kara przychodzi szybko. :sleep3:

Nie dyskutuj z debilem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praca nad serkami przynosi smaczne efekty. Jak sądzę sery można uwędzić na grillu wyposażonym w małą wędzarkę. Przy okazji i bez planu parę rybek złapało złoty kolor.

Ale smaku narobileś :-( ja niestety nie mam możliwości wędzić :-( z serem typu oscypek jest ten problem ze trzeba wędzić niskiej temperaturze ponieważ mogą popłynąć
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale smaku narobileś :-( ja niestety nie mam możliwości wędzić :-( z serem typu oscypek jest ten problem ze trzeba wędzić niskiej temperaturze ponieważ mogą popłynąć

 

 

Gorzej bo z serkiem można 'popłynąć' :whistling: , to że nie możesz wędzic to moze i lepiej bo czym my byśmy mogli się pochwalić? Chyba tylko ślinotokiem. :blush:

 

A to nocne zimne nóżki: mam nadzieję że "jaquzie" nie bedzie strzelał do nas ;)

post-5957-0-23585500-1480772813_thumb.jpg

post-5957-0-30956400-1480772900_thumb.jpg

Nie dyskutuj z debilem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem zabije doświadczeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
  • Dodaj nową pozycję...