Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Zużyty Olej Silnikowy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ogrzewam nim garaż 

Opublikowano

Jak wypali przystań, to będzie zlewnia oleju :smile: Ja na razie trzymam w bańkach, na czarną godzinę.

Opublikowano

dużo warsztatów ma ogrzewanie olejem, przyjmą z uśmiechem

nie ma to jak ekologia :-)

Live slow!!!

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, ale chyba nie dość precyzyjnie sformułowałem pytanie.

Zatem:

Czy znacie jakieś miejsca, gdzie w sposób legalny i z poszanowaniem środowiska można zutylizować zużyty olej silnikowy??

Opublikowano

Ja zawsze podwoze do warsztatu samochodowego, w ktorym serwisuje puszke. Nigdy nie bylo problemu, zeby oddac im 2-3 banki 5 litrowe, ktore sie zbieraja z motka raz na kilka lat.

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Opublikowano

nie ma to jak ekologia :-)

Nie rozumiem co w tym złego. To są specjalnie zaprojektowane piece a nie stara koza z lejkiem.

I nie widzę w tym nic nielegalnego.

Opublikowano

Myślisz, że nie ma różnicy w składzie spalin z oleju opałowego, a silnikowego?

Opublikowano (edytowane)

Myślę że są ale ja po prostu zakładam że jakby to było be i fuj to tych piecy by po prostu nie sprzedawali. Są normy które muszą być spełnione i tyle. Nie wnikam, zalewam i pale.

Z resztą na głupiej obstawce weselnej przy odcinkach leci pewnie więcej syfu w powietrze niż z takiego pieca

Edytowane przez karpiu (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Problem w dyskusjach czy coś eko czy nie polega na tym, że można znaleźć dane popierające każdą możliwą teorię :smile: Trzeba by się zastanowić/dowiedzieć co to znaczy "profesjonalna, legalna utylizacja zużytego oleju", bo może się okazać że to na jedno wyjdzie dla środowiska... a może nie.

Opublikowano (edytowane)

Pierwszy lepszy z brzegu producent pieców na przepracowany olej.

http://www.cichewicz.pl/piece-i-kotly-na-olej-zuzyty

Gdyby bylo to tak bardzo ble i fuj, to nikt by mu nie pozwolil prowadzic takiej dzialalnosci i tych piecow sprzedawac. Wiec pewnie "da się" bez łamania prawa palic przepracowanym olejem...

Edytowane przez KLOSZ (wyświetl historię edycji)
Zdrowko

KLOSZ

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Opublikowano

a czy ogrzewanie węglem jest eko ? raczej nie... tyle w temacie

comment_dK3RDAFwyTSDmtOWp3jHH46Mxlkp2U0F

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Jazda moturem tez nie jest eko ;)

Zdrowko

KLOSZ

Opublikowano

Spalanie eco jest wtedy jak zapłacimy podatek. B)

large.593303dbf0906_NapisthebeginerR.jpg.d8326e9181116ec3f6b8722b716ec5c8.jpg

Opublikowano

mój ojciec przez 20 lat wylewał olej he he he ale świr za garażem ostatnio się przyznał poszedłem zobaczyć to sądząc że zobaczę pustynie he he i co? piękna trawka zero szkód .Osobiście dobrze że wszystkie geny nie są dziedziczne hi hi .Podpowiem że każdy warsztat specjalizujący się w wymianie oleju bardzo chętnie przyjmie całe beczki oleju im po prostu płacą za zużyty olej .A swoją drogą jakie mamy chu...e państwo że  od 20 lat nie ma ustawy o odpadach a te chu..e całe 20 jeb...e lata sprzeczają się o dupe kobiet

• 1 rok później...
Opublikowano

Zna ktoś może oficjalne miejsce gdzie przyjmą olej do utylizacji ?

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

A bardzo jesteś pro eko? 90% warsztatów jak wyżej napisane przyjmie olej bo w większości ogrzewają pomieszczenia zużytym olejem. 

Opublikowano

Jestem mega pro eko :smile: ale po świętach musze gdzieś podjechać do warsztatu ;)

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie "