Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Czy Wymieniamy Olej Co 6 Tys.?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzięki Tomek. Mam takie samo zdanie. Wymiana w połowie deklaracji producenta. Jeszcze trochę i motocykle będą latać na long-live jak samochody i wymiana oleju będzie co 30.000 co patrząc na przebiegi moto na allegro to będzie raz na 10-15 lat :biggrin:

Zalecenia mojego producenta:

image.png.9c23c9b4c743ab7acb18918b9af3574c.png

Pozostanę jednak przy swoim i wymienię po 6-7tyś. To nie jest majątek, a śpię spokojnie.

Edytowane przez Piuriel (wyświetl historię edycji)

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano
1 godzinę temu, malyanio napisał:

z całym szacunkiem. chyba zaniżyłeś ten przebieg.

5a72cdff8040e_ServiceManualBMW.jpg.373cb96a1b1091d7994aed44781f7efc.jpg

Nie ma sprawy :smile:  Źle się wyraziłem, chodziło mi o mój poprzedni motocykl GSXR K9, który jest ewidentnie sportowym motocyklem.

Nabyłem do niego książkę serwisową w której jest zalecenie co 6 000km, w załączniku dowód. 

A z tym co Ty napisałeś również się zgadzam, bo w obecnym motocyklu K1300R mam zalecenie wymiany co 10 000km, ale nie nazwałbym go sportem ;)

GSXR K9.pdf

Opublikowano

u mnie w manualu co 6k. wymianiam co 5 :smile: fazer natomiast mial co 10k, wiec dostawal swiezy olej co 6 :P

a jak problemem jest wymiana co 2 miesiace to rozwiazanie jest proste. wystarczy mniej jezdzic :smile:

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
Dnia 19.09.2016 o 00:05, PIT napisał:

Ja zalewam na zimę nowym olejem

staram sie dokladnie tak samo

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

A jak w sezonie ktoś zrobił 2 tys, to może zrobić jeszcze z 2 i wymienić czy 1.5 roku na jednym oleju to już za dużo ?  :D  

" Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie " 

Opublikowano

Oczywiście, że może, przecież nikt Ci nie zabroni jeździć swoim motocyklem ;)

pytanie brzmi, czy trzymasz się instrukcji, czy nie. Instrukcje zazwyczaj piszą, że wymiana co tys. km albo co roku - co nastąpi wcześniej. Jeśli wierzyć producentom, olej poza zużyciem podczas pracy podlega degradacji w czasie.

GS500 icon3.png

Opublikowano
20 minut temu, karwoj25 napisał:

podlega degradacji w czasie

słusznie zauważyłeś.

Wymiany są uwarunkowane przebiegiem i czasookresem

Nie spieszy mi się, ale lubię jeździć :smile:

Opublikowano

A olej stojący w bance przez rok? Wiadomo, że zawsze coś zostanie po wymianie.

Opublikowano
7 godzin temu, karwoj25 napisał:

Oczywiście, że może, przecież nikt Ci nie zabroni jeździć swoim motocyklem ;)

pytanie brzmi, czy trzymasz się instrukcji, czy nie. Instrukcje zazwyczaj piszą, że wymiana co tys. km albo co roku - co nastąpi wcześniej. Jeśli wierzyć producentom, olej poza zużyciem podczas pracy podlega degradacji w czasie.

Wymiana co 6tys zrobiłem 2 tylko w zeszłym sezonie no i kwestia  3 miesięcy czy wymienię po roku czy po 15 miesiacach

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, eramus napisał:

A olej stojący w bance przez rok? Wiadomo, że zawsze coś zostanie po wymianie.

Jak każdy produkt frakcyjny, olej ma swoje właściwości, które z czasem traci.
Czasem kupując przez internet, możemy trafić sprzedawcę co nam wepchnie olej, który ma 18 miesięcy! A to już dość stary olej. Więc do daty zakupu dodaj sobie czas ile ta "bańka" stała u Ciebie od zeszłego sezonu i może nawet wyjść 3 lata.
Oczywiście, pewnie nic by takiego się nie stało i przejeździłbyś tak sezon, ale skoro są użytkownicy, którzy odczuwają różnicę w pracy silnika/sprzęgła przy różnych producentach olei, to trzeba się zastanowić czy taki stary olej nie da również odczuć różnicy w działaniu w/w podzespołów? Nie wspominając o zwiększonym zużyciu elementów metalowych przez brak odpowiedniego smarowania, czego tak od razu nie odczujesz.

Edytowane przez Rogal (wyświetl historię edycji)

...