Piuriel Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 (edytowane) Dzięki Tomek. Mam takie samo zdanie. Wymiana w połowie deklaracji producenta. Jeszcze trochę i motocykle będą latać na long-live jak samochody i wymiana oleju będzie co 30.000 co patrząc na przebiegi moto na allegro to będzie raz na 10-15 lat Zalecenia mojego producenta: Pozostanę jednak przy swoim i wymienię po 6-7tyś. To nie jest majątek, a śpię spokojnie. Edytowane 1 Lutego 2018 przez Piuriel (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj ...You can be better than that.. ╭∩╮〔︶︵︶〕╭∩╮
Asker88 Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 1 godzinę temu, malyanio napisał: z całym szacunkiem. chyba zaniżyłeś ten przebieg. Nie ma sprawy Źle się wyraziłem, chodziło mi o mój poprzedni motocykl GSXR K9, który jest ewidentnie sportowym motocyklem. Nabyłem do niego książkę serwisową w której jest zalecenie co 6 000km, w załączniku dowód. A z tym co Ty napisałeś również się zgadzam, bo w obecnym motocyklu K1300R mam zalecenie wymiany co 10 000km, ale nie nazwałbym go sportem GSXR K9.pdf 1 Cytuj
krzychoslav Opublikowano 1 Lutego 2018 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2018 u mnie w manualu co 6k. wymianiam co 5 fazer natomiast mial co 10k, wiec dostawal swiezy olej co 6 a jak problemem jest wymiana co 2 miesiace to rozwiazanie jest proste. wystarczy mniej jezdzic 0 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S
Challenger Opublikowano 15 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2019 Dnia 19.09.2016 o 00:05, PIT napisał: Ja zalewam na zimę nowym olejem staram sie dokladnie tak samo 0 Cytuj
eramus Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 A jak w sezonie ktoś zrobił 2 tys, to może zrobić jeszcze z 2 i wymienić czy 1.5 roku na jednym oleju to już za dużo ? 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie "
karwoj25 Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Oczywiście, że może, przecież nikt Ci nie zabroni jeździć swoim motocyklem pytanie brzmi, czy trzymasz się instrukcji, czy nie. Instrukcje zazwyczaj piszą, że wymiana co n tys. km albo co roku - co nastąpi wcześniej. Jeśli wierzyć producentom, olej poza zużyciem podczas pracy podlega degradacji w czasie. 0 Cytuj GS500
AndrzejM Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 20 minut temu, karwoj25 napisał: podlega degradacji w czasie słusznie zauważyłeś. Wymiany są uwarunkowane przebiegiem i czasookresem 0 Cytuj Nie spieszy mi się, ale lubię jeździć
eramus Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 A olej stojący w bance przez rok? Wiadomo, że zawsze coś zostanie po wymianie. 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie "
eramus Opublikowano 25 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2019 7 godzin temu, karwoj25 napisał: Oczywiście, że może, przecież nikt Ci nie zabroni jeździć swoim motocyklem pytanie brzmi, czy trzymasz się instrukcji, czy nie. Instrukcje zazwyczaj piszą, że wymiana co n tys. km albo co roku - co nastąpi wcześniej. Jeśli wierzyć producentom, olej poza zużyciem podczas pracy podlega degradacji w czasie. Wymiana co 6tys zrobiłem 2 tylko w zeszłym sezonie no i kwestia 3 miesięcy czy wymienię po roku czy po 15 miesiacach 0 Cytuj " Lepiej 30 minut później niż 30 lat za wcześnie "
Rogal Opublikowano 26 Kwietnia 2019 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2019 (edytowane) 21 godzin temu, eramus napisał: A olej stojący w bance przez rok? Wiadomo, że zawsze coś zostanie po wymianie. Jak każdy produkt frakcyjny, olej ma swoje właściwości, które z czasem traci. Czasem kupując przez internet, możemy trafić sprzedawcę co nam wepchnie olej, który ma 18 miesięcy! A to już dość stary olej. Więc do daty zakupu dodaj sobie czas ile ta "bańka" stała u Ciebie od zeszłego sezonu i może nawet wyjść 3 lata. Oczywiście, pewnie nic by takiego się nie stało i przejeździłbyś tak sezon, ale skoro są użytkownicy, którzy odczuwają różnicę w pracy silnika/sprzęgła przy różnych producentach olei, to trzeba się zastanowić czy taki stary olej nie da również odczuć różnicy w działaniu w/w podzespołów? Nie wspominając o zwiększonym zużyciu elementów metalowych przez brak odpowiedniego smarowania, czego tak od razu nie odczujesz. Edytowane 26 Kwietnia 2019 przez Rogal (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj ...
Rekomendowane odpowiedzi