Skocz do zawartości

Shark Vancore

jaszczomb

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Czy używa ktoś tego wynalazku i mógłby się podzielić wrażeniami? Najbardziej interesuje mnie jak się on zachowuje przy niskich temperaturach (nie paruje?), jak wygląda kwestia hałasu na nakecie przy prędkościach ~140km/h i ogólnie jak wygląda kwestia trwałości tego kasku.

Cześć,

Nosiłem się z zamiarem zakupu Vancore'a, nawet kosmaty ściągnął mi dwie sztuki co by rozmiar dobrać ale na szczęście skończyłem kupując Skwal'a. Co do samego Vancore'a to na bank będzie głośny i na bank będzie w nim zimno - gogle nie stykają się szczelnie ze skorupą (do skóry przyciskane są dobrze). Odnośnie gogli to domyślnie są z przyciemnioną szybką, także jeśli chcesz w nim również jeździć w nocy to trzeba doliczyć dodatkowe koszty. Co do parowania gogli, kosmaty chuchał w nie i dmuchał ale nie chciały zaparować. Na pewno do plusów trzeba zaliczyć stylówę i to że w gorące dni jest w nim przewiewnie. Także jest to kask idealny do miasta w upalne dni. Jeśli szukasz sobie "głównego" kasku, żeby jeździć w nim cały czas to powtórzę radę którą mi dał kosmaty - lepiej rozejrzyj się za czymś innym. Vancore dobrze nadaje się na dodatkowy kask (aczkolwiek biorąc pod uwagę cenę, nie jest to najtańszy dodatek ;)). Jeśli chodzi o trwałość to nie mam jak się wypowiedzieć, natomiast martwiłbym się o to czy gumka trzymająca gogle się nie rozciągnie za szybko, ale poza tym kask wyglądał na solidny.

Mam nadzieję, że Ci to troche pomoże z ewentualną decyzją zakupową :smile:

Po wizycie w sklepie i poprzymierzaniu różnych opcji (w tym skwala i nolana n87 - te były naprawdę niezłe) wyjechałem jednak w Vancore. Zakłada się to ciężej (od tyłu głowy), ale jak już siedzi na głowie to zachwycił mnie niską masą i idealnym dopasowaniem. Co mnie jeszcze frapowało, to to czy da się go używać z okularami i tu się zaskoczyłem pozytywnie - jedynie na idiotycznie długim czerwonym zaczęła mi para wchodzić - poza tym gogle wogóle nie kolidują z korekcyjnymi. co do głośności to mój stary AGV AirTech jest głośniejszy przy prędkościach miejskich. Co do wad/zalet jak narazie mam:

+ masa najniższa w tej klasie cenowej (zbliżona do kasków 2x droższych)

+ bardzo dobre dopasowanie

+ wygląd imo 12/10 - chyba jednyny integral który nie potrzebuje mieć namalowanego loga aby go rozpoznać

- na światłach ciężko gogle podnieść a jedną ręką to jest całkowicie niemożliwe

- zakładanie wymaga przyzwyczajenia - odpięcie gogli z jednej strony które latają sobie luzem na prawej gumie, a potem zakładanie od potylicy a nie twarzy.

- z przewiewnością bym nie przesadzał - w klasycznym kasku jak mi było za ciepło to uchylałem wizjer - tu to odpada

Gdy myślałem że będę posiadaczem Vancore'a to obiecałem sobie nie podnosić gogli na kask z obawy przed zbytnim rozciągnięciem gumy (nie widziałem jej dostępnej osobno). Pewnie można wyregulować, no ale nie da się tego robić w nieskończoność. I z tego co się bawiłem tym kaskiem u kosmatego to odpinanie/zapinanie tego zaczepu z dźwignią dość sprawnie idzie i odniosłem wrażenie że z odrobiną praktyki jest do wykonania na światłach.

No chyba że ma się zanjomą szwaczkę lub krawcową co ewentualnie zrobi custom'a i zaimplementuje gumę od gaci - wtedy hulaj dusza, piekła nie ma :biggrin:

Najważniejsze, że jesteś zadowolony z zakupu :smile: Daj znać jak się spisze ten kask w trasie.

W ogóle nie wiedziałem, że ten kask ma aż tyle malowań. Podoba mnie się.

Ale jak już pisałem naszemu drapieżnikowi - żona mnie zabije jak zobaczy kolejny kask :P

Boję się, że Ona kiedyś wpadnie na pomysł sprawdzenia po modelach sprzętu ile to wszystko kosztuje i czar pryśnie :smile:

Czekam na dalsze opinie bo wygląda ten kask bardzo Banditowato i pasowałby mi do stylistyki :smile:

• 3 miesiące temu...

tu macie wszysko z sharka na 2017r

http://shark-helmets.com/pdf/catalogue/2017/SHARK-CataloguePro2017.pdf

z nowości to na pewno czekam z niecierpliwością na shark spartan czyli następca sharka speed-r, wchodzi również shark D-SKWAL czyli SKWAL bez ledów i Shark Ridill czyli następca S700

kosmaty jak wygląda u ciebie sytuacja kaskow hjc w malowaniu marvela?

wygląda tak że nie wygląda :smile: nie mamy w sprzedaży hjc i nie planujemy mieć :P

Kiedy będziesz miał żeby przymierzyć

które malowanie i jaki rozmiar sobie życzysz ?

TE SĄ: porównaj symbole z katalogiem i bedziesz wiedział jaki kolor

DHARKOV -KVX

DHARKOV -KWR

DHARKOV -KYA

RAKKEN MAT -KWR

RAKKEN MAT -KAO

BLANK MAT -KMA

BLANK -BLK

BLANK -WHU

SAURUS MAT -KWA

No właśnie. To temat o Vancore a nie D-Skwal Ziomeczki!

Live my life like I'm a beast.

Ziomku ale "SHARK" a "VANCORE" pomiń

Kosmaty dam ci znać na pw