Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Motocykl Miejsko Turystyczny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jeździłem codzień do pracy. To naprawdę "małe" i zwinne, a do tego za***iście szybkie moto.

A kiedy trzeba na Chorwację pojedzie.

;)

W uszach szum, w oczach łzy, a na liczniku 33 😆

Opublikowano

A wygląda jak sport trochę... ale co ja tam wiem o sporcie, poza tym, że za młodu paliłem Sporty.

Pozycja jak na holenderskim rowerze miejskim? Bo tylko takie mnie interesują ;-)

Opublikowano

Prosta kiera to proste plecy w czasie jazdy ;) a tak masz w SX'ie.

Tylko nowa kawa coś koło 60k stoi (ogólnie sam muszę do Kawy na Włokniarzy podjechać i przysiąść się do nowej Kawki SX, bo mi chodzi po głowie GS'a zmienić i wrócić do SX'a ;) ) Chyba, że znajdziesz poprzednią wersję (od 2011), to te sporo taniej, a niewiele się zmieniło (duperele typu ledy, wyswietlacz biegów, no i design moto. etc.).

Tu masz jak SX z 2011 wygląda:

https://www.bikepics.com/members/jaquzie/motorcycles?model=11z1000sx

Opublikowano (edytowane)

To już nową Afrykę ubraną za to kupię ;-)

Będzie cieplej będę testował.

Tiger 800 xr

Tiger 800 xc

Tracer 900

BMW f800gs

BMW f800gt

Duży vstrom

Duży versys

Afryka

Crossrunner

Mała multistrada

Kawa sx

Edytowane przez kabzior (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

To już nową Afrykę ubraną za to kupię ;-)

Będzie cieplej będę testował.

Tiger 800 xr

Tiger 800 xc

Tracer 900

BMW f800gs

BMW f800gt

Duży vstrom

Duży versys

Afryka

Crossrunner

Mała multistrada

Kawa sx

Tiger 800xc super wybór :smile:

No i jeszcze afryka

Opublikowano

Mnie jakoś bardziej xr pasuje.

Chociaż Tiger z boku jakiś taki nieforemny mi się wydaje, coś mi się nie podoba w sylwetce. No i ten wysoki wydech który sprawia, że z kuframi ma szerokość tira.

Opublikowano

Jak się przejedziesz to zmienisz zdanie :smile:

Afryka jest dużo większa tam jak założysz kufry to jest dopiero tir z naczepą

Xr jest bardziej pszyszykowany na trasy trochę off road,a xc na odwrót

Zależy gdzie będziesz więcej jeździł

Poza tym co nie wybierzesz to i tak dobry wybór :smile:

Opublikowano (edytowane)

Xr jest bardziej pszyszykowany na trasy trochę off road,a xc na odwrót

Ja raczej właśnie celuję w onroad niż offroad :smile:

A to że są większe i szersze to wiem, muszę zobaczyć na żywo jak to objuczone wygląda, dlatego mam dużo kandydatów żeby wybrać to co najlepiej spełni moje oczekiwania.

24 lutego w Liberty Warszawa bedzie prezentacja nowego modelu Ducati. Stawiam ze to moze byc mala Multistrada

W Łodzi ma być chyba pod koniec marca. Chętnie zobaczę, chociaż przyznam, że nie stoi jakoś super wysoko w moim rankingu aktualnie.

Opublikowano

1. Bo jest absolutnie nowa i nikt nic o niej nie wie, nie wiadomo jaka będzie i jak się będzie sprawować, nie lubię kota w worku.

2. Bo w stosunku do tego co oferuje w wyposażeniu jest droga, w zasadzie najdroższa ze wszystkich. I to nie minimalnie tylko o prawie 30%. Nie wiem czy jest warta 30% więcej.

3. Bo nie wiem jaki jest max payload i nikt nie potrafi mi powiedzieć, a dla mnie to kluczowa sprawa.

Opublikowano

Myślę Mateusz, że tu nie przekonasz kolegi.

Ludzie boja się nieznanego.

Honda, kawasaki, każdy zna i nikt się nie boi.

Szanuję oczywiście przyszły wybór i oby spełniał oczekiwania kierownika ☺

...You can be better than that..

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Myślę Mateusz, że tu nie przekonasz kolegi.

Ludzie boja się nieznanego.

Honda, kawasaki, każdy zna i nikt się nie boi.

Szanuję oczywiście przyszły wybór i oby spełniał oczekiwania kierownika ☺

On nie stawia na pierwszym miejscu kawy i hondy tylko tygrysa xr a tu myślę że to dobry wybór

Choć xc ma lepsze zawieszenie i bardziej rozbudowany komputer.

Ale on nie chce jeździć w off road więc xr mu wystarczy

Opublikowano

pow 390kg (moj tyle ma) wiec o to nie martwilbym sie zupelnie

Tylko chyba to dopuszczalna masa całkowita a nie max payload (dopuszczalna ładowność).

Ale jeżeli to prawda i rzeczywiście jest to 390kg (w co nie wierzę) to to jest absolutnie najgorszy wynik ze wszystkich i całkowicie skreśla dla mnie ten motocykl.

Myślę Mateusz, że tu nie przekonasz kolegi. Ludzie boja się nieznanego.

I dlatego kandydatem numer jeden jest Triumph, którego na oczy nigdy nie widziałem :smile:

Jeśli na żywo Ducati przekona mnie, że jest warte o 30% więcej to czemu nie, póki co po prostu tego nie widzę.

Choć xc ma lepsze zawieszenie i bardziej rozbudowany komputer.

Komputer akurat chyba ten sam, bo ja celuję w XRX a nie XR,

Opublikowano

Multistrada to turystyk dedykowany do jazdy w dwie osoby i z kuframi. Co Ty chcesz wozic skoro 400 kg to malo:)?

Jeśli dopuszczalna masa całkowita to 400 kg to max payload wynosi 170 kg (waga moto 230). A to jest zdecydowanie za mało, Tracer 900 ma 180, Tiger 220, F800GS prawie 240.

Bo nie wmówisz mi, że payload Multistrady wynosi 400 kg :smile:

Opublikowano

A tak na serio to 390 kg to maksymalny ciezar mojego motocyckla z obciazeniem. Potrzebujesz w takim razie turystycznego wielblada typu Multistrada 1200 gdzie pewnie jest z 420-460 kg.

Niekoniecznie, ważniejszy jest dla mnie payload niż dmc, bo co z tego że Multistrada 1200 ma 430 kg dmc skoro payload wynosi tylko 198 kg. Malutki f800gs jest tu dużo lepszy. 

I nie potrzebuję nie wiadomo jakiego payload, ale dwie osoby to ~150 kg, w ciuchach i kaskach ok 160, do tego 3 kufry 10 i nagle jestem na granicy payloadu Tracera. Pełen komfort zapewni mi myślę ok 200 kg. I nie potrzebuję do tego Multistrady 1200 bo taki warunek spokojnie spełniają mniejsze moto - f800gs prawie 240 kg, f800gt 207 kg, Tiger 800 220 kg. 

Przyznam też szczerze, że wcześniej nie sprawdzałem Multistrady 1200 ale jestem srodze zawiedziony, turystyczny wielbłąd co nie bierze nawet 200 kg?

Multistrada ma wiecej zapewne niz 400kg

Może tak, a może nie. Sprowadza się to do tego co napisałem wyżej - nikt nie wie, a w ciemno kupował nie będę. 

Chociaż jeśli duża MS nie ma nawet 200 kg to nie wróży za dobrze dla małej.

Opublikowano

sprawdze Ci to dokladnie ile maja obie Multistrady i dam znac

Dzięki bardzo. Dużej w sumie nie musisz, bo raz że nie jest w kręgu moich zainteresowań, a dwa że dane są dostępne i GVCR to 430, curb weight 232 więc max payload to 198 kg.

Opublikowano

Dzięki bardzo. Dużej w sumie nie musisz, bo raz że nie jest w kręgu moich zainteresowań, a dwa że dane są dostępne i GVCR to 430, curb weight 232 więc max payload to 198 kg.

Znalazłem info o dużej -196kg ładowności więc pokrywa się w sumie z powyższym :smile:

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Ducati od Tiger ma więcej koni

I to wszystko i mniej nadaje się w teren.

Mapy te same cztery tryby jazdy

Poza tym każdy motocykl wymieniony jest

Zajebi..y

Też bym chciał mieć taki dylemat z wyborem

A tak na koniec XCX najlepszy :smile: :)

Opublikowano

Ducati od Tiger ma więcej koni I to wszystko i mniej nadaje się w teren.

I jest ładniejszy, to muszę przyznać :smile:

Gdyby poza tym były identyczne to Ducati. Ale jeśli jednocześnie jest gorszy w aspektach które są dla mnie ważne plus 30% droższy to moto kupuję do jeżdżenia a nie oglądania :smile:

Opublikowano (edytowane)
to zostaje 30 kg na bagaze. To spokojnie wystarczy

Tak, jeśli jeździsz nago i i wozisz ze sobą tylko kartę kredytową w saszetce.

Wartości rzeczywiste ze stron producenta:

1. Kurtka z kompletem protektorów 2,5 kg

2. Spodnie z kompletem protektorów 1,5 kg

3. Buty 2 kg

4. Kask z interkomem 1,8 kg

5. Rękawice, bielizna itd i dobijasz do 10 kg

To razy dwa dla kierowcy i pasażera daje 20 kg. Do tego waga samego pustego kufra 3 kg, waga kufrów bocznych 4 kg i mocowania do nich i do centralnego 2 kg. Całość 29 kg.

I nagle z Twoich "spokojnie wystarczy" mogę zabrać w podróż kartę kredytową i paczkę fajek. 

Z Ducati widzę trochę jak z Apple - jeśli sprzęt w jakimś stopniu nie spełnia Twoich oczekiwań to nie znaczy że sprzęt jest zły, tylko że masz złe oczekiwania.

Opublikowano

Ważyłem i faktycznie w kombi (skóra), kasku i butach to +10kg.

#PotwierdzoneInfo

╭〔︶︵︶〕

Opublikowano

Wysyłanie szuwaksu kurierem jest dobre i biorę to pod uwagę, ale sprawdza się tylko A->B a nie przy objazdówce.

Są więc dwie opcje - albo kupić motocykl rzeczywiście turystyczny z porządnym payload, albo schudnąć ;-)

Opublikowano (edytowane)

Chłopaki, ale pozwólcie kupić kabziorowi takie moto jakie mu się podoba :P

Z Ducati widzę trochę jak z Apple

Jak widać marketingowo poszli w tym samym kierunku, i finansowo na tym wychodzą nieźle. Oczywiście tak samo jak w przypadku appla - da się znaleść na rynku sprzęt lepszy i tańszy zarazem.

Edytowane przez jaszczomb (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Tak, Triumph na prowadzeniu, chociaż nie bez minusów. 

Przez wysoki wydech kufry boczne odstają jak cholera, jest bardzo szeroko (w Tracerze mieszczą się w obrysie kierownicy). Nie mówiąc o tym, że jeden kufer wystaje na bok bardziej niż drugi, a to mnie strasznie boli bo mam hopla na punkcie symetrii. 

Druga rzecz to taka, że w sieci dealerskiej nie wiedzą czy będą ubezpieczenia dealerskie, jak nie to lipa. Yama i BMW dają oc+ac+ass europa za 4,8%, Triumph póki co nie ma nic, a stawki nie-dealerskie to zabójstwo.

Opublikowano

Ty się przejedź, a nie piszesz co wyszło na prowadzenie.

Kiedyś spodobał mi się miejsko-turystyczny motocykl o nazwie Honda VFR 1200, o taka:

Honda_VFR1200F33.jpg

patrząc w 2010 roku na rynek, już miałem brać.. oczyma...

ale gdy tylko się tym przejechałem... w 2011 poszedłem do salonu Kawy (wtedy jeszcze na Zgierskiej) i kupiłem właśnie SX'a ;)