Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Suzuki Gs500 Dziwne Zachowanie..

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mih00, motocykl działa bez ssania, regulowałem gazniki, ale wciaż jak dodaje gazu to ma tendencje jak exlporer, trochę wolno reaguje.. masz jakiś szybszy kontakt do Ciebie? mam akurat wolne i chciałbym to zrobić ;/

Motocykle

Romet Ogar 200/205

Kingway Neken 50ccm3/80

Ylsmco Wektor 150ccm3 (Ścigacz)

Honda CBR 600 F1/F2

GB Street / Yamasaki YM-50 / 110cm3

YAMAHA TZR 50 / 90

ZIPP PRO XT 50 / 140

Opublikowano

Ok, Gazniki wylądowały na stole operacyjnym, czas zabrać się za robotę ;D

Motocykle

Romet Ogar 200/205

Kingway Neken 50ccm3/80

Ylsmco Wektor 150ccm3 (Ścigacz)

Honda CBR 600 F1/F2

GB Street / Yamasaki YM-50 / 110cm3

YAMAHA TZR 50 / 90

ZIPP PRO XT 50 / 140

Opublikowano

Siemanko :smile:  Korzystając z okazji (jeśli autor tematu nie ma nic przeciwko) podepnę się pod temat z małym zapytaniem. Od jakiegoś czasu w mojej suzi (GS500) po dobrym rozgrzaniu silnika lub po szybszej jeździe słyszalne są takie metaliczne stuki dobiegające jakby z góry cylindra. Czy to mogą być luzy zaworowe ? Z tego co wiem luzy zaworowe słyszalne byłyby już na zimnym silniku więc coś mi tutaj nie pasuje. Byłem u 2 mechaników którzy tylko posłuchali chwilę tych "stuków" i powiedzieli żebym dał sobie z tym spokój na razie.

Macie może jakieś propozycje co to może być ? Mimo wszystko mam trochę obawy , bo nie chcę władować się później w niepotrzebne koszta typu "rozdupiona głowica itd."

Opublikowano

Z tego co wiem, jeżeli luz jest zbyt mały, to zawory się nie domykają co może powodować przegrzewanie się głowicy. Wydaje mi się też, że znaczny wzrost temperatury głowicy może powodować, że zawory jeszcze gorzej się domykają i stuki są wyraźniejsze. Fajnie jakby ktoś doświadczony się wypowiedział, ja tylko podrzucam jakieś wyjaśnienie takiego zachowania.

Jak masz możliwość, to sprawdź te luzy i będzie po problemie :smile:

Opublikowano

Chodziło mi bardziej o to czy takie zachowanie może mieć podłoże w luzie zaworowym czy może w czymś zupełnie innym. Podobno suzuki lubią mieć też problemy z luzem osiowym wałka rozrządu , co podobno nie jest groźne.

Opublikowano

No jak luzy są pokasowane to raczej nic nie będzie stukać. Olejak musi trochę dzwonić :P. W GSie są niestety płytki, także regulacja nie jest taka szybka, plus taki, że płytki są na szklankach wiec idzie zdłubać bez sciągania wałków Ale skontrolować zawsze warto, jak nie masz pewności kiedy było to sprawdzane.

Opublikowano

No tak chyba zrobię , ewentualnie dam do mechanika niech szuka problemu :smile: