Skocz do zawartości

Zbrickowalem Sobie Moto

marmot.c

Rekomendowane odpowiedzi

Rozrusznik nawet nie drgnie, jak wciskam rozruch to słychać tylko tykanie przekaźnika

Czyli jednak to odglos przekaznika? Czy tez cos sie kreci, a oprocz tego cyka przekaznik? Dopytuje, zebysmy mieli jasny obraz sprawy.

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Identyfikacja dźwięku jako odglos czegoś co się kręci może być sprawą bardzo indywidualną.  Nie sądzę aby ktokolwiek na tej podstawie za pośrednictwem forum uleczył Twój motocykl.

W kwestii mojej wcześniejszej wypowiedzi - masz rację , nie znam Cię i nie wiem co wiesz i na czym się znasz. Natomiast Twoje słowa o kręcącym się alternatorze dają obraz tego na czym się nie znasz. Tak jak nie da się otworzyć parasola w d*pie tak nie ma możliwości aby alternator kręcił się przy nieuruchomionym silniku. Wynika z tego, że nie wiesz co jak działa w silniku i nie ma w tym złośliwosci bo nie każdy musi wiedzieć wszystko.

Natomiast niejednokrotnie trafiałem już na wpisy z historiami w których właściciele rozpieprzyli sobie silnik nieumiejętnymi naprawami, przy okazji twerdząc że wszystko dokładnie i poprawnie wykonali.

Stąd sugestia o skierowaniu sprawy do mechanika.

LwG

Edytowane przez jcb (wyświetl historię edycji)

Akumulator zdechł, pożycz od kogoś inny, podłącz i sprawdź, jeśli aku ma sam w sobie zwarcie to i przy kablach z auta nic to nie da.

Teraz robią takie aku że potrafi zdechnąć z dnia na dzień.

nie ufaj, nie proś, nie bój się...

Tylko jesli by ci tak na tych kablach od samochodu odpalil, to nie probuj odlaczac kabli i akumulatora zanim zgasisz silnik, bo sobie przy odrobinie szczescia uwalisz alternator.

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Nie do końca bo ten dźwięk jest słyszany kiedy przekręcę kluczyk a nie kiedy próbuje odpalić To przyspieszenie jest wtedy kiedy włączam światła

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tylko odpisałem cewki i musiałem zdjąć tylna ramę to odpisałem sterownik spod siedzenia. No i bak zdejmowałem.

No i mam dopięte tylne oświetlenie i kierunki ale to raczej nie powinno przeszkadzać

Tez myślałem że to to ale kupiłem inny i jest to samo

A moze przekaźnik rozrusznika ...

Jeżeli byś miał sklejony przekaźnik rozrusznika (na stałe włączony) to by on kręcił niezależnie od stacyjki gdyż jest on wpięty bezpośrednio pod aku właśnie. Tutaj to wygląda, jakby po przekręceniu kluczyka, odrazu szedł sygnał na rozrusznik, a po wciśnięciu guzika startera robiło ci się gdzieś zwarcie w instalacji (przekaźnik styka i gasną zegary). Dlatego dokładni sprawdź wszystkie kostki które rozpinałeś, najlepiej przeanalizuj połączenia razem z serwisówką.

I wszystko działa Okazało się, że prawdopodobnie poprzedni właściciel coś nakręcił w wiązce i jak podłączałem tak jak w oryginale to pozamieniał przewody i rozrusznik ostatecznie podłączony był bezpośrednio do akumulatora Jak odtworzyłem według książki i podładowałem aku ( który trochę dostał po d*pie) wszystko gra jak w zegarku Szkoda, że nie wyrobiłem się na otwarcie sezonu ale najważniejsze że moto juz gada Teraz tylko kosmetyka i gotowe :-)

Dzięki Wam wszystkim za pomoc

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...