Skocz do zawartości

Zbrickowalem Sobie Moto

marmot.c

Rekomendowane odpowiedzi

No i klapa

Szarpnąłem się na wymianę filtrów , oleju i świec samemu

Robiłem to dość starannie i po złożeniu nie odpala

O tyle dziwne, że jest nowy aku a jak przekręcam kluczyk i włącznik na kierownicy to słyszę alternator a jak włączę światła to wskaźniki gasną a alternator przyspiesza

Podłączyłem dzisiaj na próbę aku samochody kablami bezpośrednio w wiązkę moto i to samo a myślałem że aku zwalony

Macie może jakieś pomysły gdzie szukać ??

Triumph Sprint RS955

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie poknociłes przypadkiem kolejności kabli? Świece na pewno do tego moto kupiłeś? Sprawdzałeś bezpieczniki?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Bezpieczniki ok, świece włożyłem takie same jak były Kolejność kabli gdzie ?? Na świecach mam cewki wiec tego pokręcić sie nie da

To co slyszysz to pewnie pompa paliwa, a nie alternator, ale wszystko wyglada na zanik pradu z lądu, czyli szukaj przyczyny w zasilaniu/połączeniach akumulatora albo samym akumulatorze. Chociaz skoro przy podlaczonym samochodowym tak samo sie dzialo, to raczej jakies polaczenie poluzowalo sie przy Twojej robocie i za malo prundu dochodzi do instalacji.

Zdrowko

KLOSZ

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

"Jestem ZA, dopóki mi się podoba" - ® KLOSZ ™

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

To nie pompa bo odsłuchałem z każdej strony ale dzieki za pomysł z Masa W sobotę przejrzę całość

Jak możesz słyszeć alternator jak silnik nie pracuje??? to co słyszysz to tak jak Kolega podpowiedział pompa paliwa.

Jak aku zdrowe a grzebałeś przy kablach i wszystko przygasa to gdzieś się robi zwarcie albo brakuje masy. Sprawdź wszystkie połączenia i na przykład to czy klema nie dotyka ramy.. bo i takie rzeczy się zdarzają...

Jak można słyszeć alternator przy nie pracującym silniku ? Przy pracującym z resztą też go nie słychać :smile:

Litości, zanim się człowiek złapie za narzędzia wypadałoby jednak odrobinę wiedzy na temat budowy i zasady działania motocykla posiadać :blink:

Proponuję zlecić naprawę/ obsługę komuś kto ogarnia temat.

Edytowane przez jcb (wyświetl historię edycji)

Właśnie miałem zapytać co może być słychać z alternatora po przekreceniu kluczyka?  B)

Chyba, że to jest takie psssssss i z alternatora leci dym, to mogłoby być przy dobrym namieszaniu w instalacji ;)

Zdrowko

KLOSZ

Masz kłopot z elektryką motocyklową? Nie wiesz jak coś zrobić? Napisz, może potrafię Ci pomóc.

Jak możesz słyszeć alternator jak silnik nie pracuje??? to co słyszysz to tak jak Kolega podpowiedział pompa paliwa.

Jak aku zdrowe a grzebałeś przy kablach i wszystko przygasa to gdzieś się robi zwarcie albo brakuje masy. Sprawdź wszystkie połączenia i na przykład to czy klema nie dotyka ramy.. bo i takie rzeczy się zdarzają...

Według mnie to nie jest pompa paliwa. Pompa jest w zbiorniku i ona delikatnie brzęczy. Te dźwięki lecą z okolic alternatora

Ale nic, poszukam w sobotę gdzie jest "uziemienie" i mam nadzieję, że to to i że szybko to poprawię ;-)

Właśnie miałem zapytać co może być słychać z alternatora po przekreceniu kluczyka?  B)

Chyba, że to jest takie psssssss i z alternatora leci dym, to mogłoby być przy dobrym namieszaniu w instalacji ;)

Na szczęście to nie takie dźwięki :-)

A może to co słyszysz, to charakterystyczne trykanie przekaźnika rozrusznika przy zbyt małym prądzie? 

Czy ten "alternator" słyszysz gdy przyciskasz przycisk startera, czy od razu jak włączysz stacyjkę?

Edytowane przez KLOSZ (wyświetl historię edycji)
Zdrowko

KLOSZ

A może to co słyszysz, to charakterystyczne trykanie przekaźnika rozrusznika przy zbyt małym prądzie? 

Nie

To co słyszę to ewidentnie dźwięki jakiegoś ruchu obrotowego. Przekaźnik rozrusznika jest bardziej z tyłu, ten dźwięk idzie z okolic alternatora / rozrusznika

A może to problem samego rozrusznika albo jego sprzęgła. Nie wiem jaka dokladnie jest konstrukcja mechaniczna tego polaczenia akurat w Sprincie, bo nie jestem mechanikiem, tylko elektrykiem, ale moze tu jest jakis problem? SKoro cos sie kreci, to moze kreci sie rozrusznik, tylko nie ma zazębionego napędu na silnik?

Troche tu wszyscy wróżymy z fusów.

Cholera wie, ale mysle, ze tak jak napisał jcb powyżej - przez forum tego nie naprawisz. Albo sam ogarniesz temat, albo musisz komus to moto dac do roboty w realu. Z wolna zaczyna to wygladac, jak usluga internetowa usuniecia wyrostka robaczkowego ;)

Zdrowko

KLOSZ

A może to problem samego rozrusznika albo jego sprzęgła. Nie wiem jaka dokladnie jest konstrukcja mechaniczna tego polaczenia akurat w Sprincie, bo nie jestem mechanikiem, tylko elektrykiem, ale moze tu jest jakis problem? SKoro cos sie kreci, to moze kreci sie rozrusznik, tylko nie ma zazębionego napędu na silnik?

Troche tu wszyscy wróżymy z fusów.

Cholera wie, ale mysle, ze tak jak napisał jcb powyżej - przez forum tego nie naprawisz. Albo sam ogarniesz temat, albo musisz komus to moto dac do roboty w realu. Z wolna zaczyna to wygladac, jak usluga internetowa usuniecia wyrostka robaczkowego ;)

Zobaczę, czy nie pominąłem jakiegoś kabelka i jak nadal nic to serwis.

A to co przy nim robiłem nie było skomplikowane, tylko widać gdzieś coś pominąłem.

Jak można słyszeć alternator przy nie pracującym silniku ? Przy pracującym z resztą też go nie słychać :smile:

Litości, zanim się człowiek złapie za narzędzia wypadałoby jednak odrobinę wiedzy na temat budowy i zasady działania motocykla posiadać :blink:

Proponuję zlecić naprawę/ obsługę komuś kto ogarnia temat.

Widzę, że znasz mnie na wylot i co wiem a czego nie wiem. Rzeczy któe robiłem (wymiana filtra powietrza, paliwa i oleju, wymiana oleju) nie są jakieś super bardzo skomplikowane.

Ale OK.

Tak czy siak dzięki za naprowadzenie, będę kombinował dalej.

Zobaczę, czy nie pominąłem jakiegoś kabelka i jak nadal nic to serwis.   A to co przy nim robiłem nie było skomplikowane, tylko widać gdzieś coś pominąłem.  
jcb, dnia 21 Kwie 2016 - 08:56, napisał: Jak można słyszeć alternator przy nie pracującym silniku ? Przy pracującym z resztą też go nie słychać   Litości, zanim się człowiek złapie za narzędzia wypadałoby jednak odrobinę wiedzy na temat budowy i zasady działania motocykla posiadać   Proponuję zlecić naprawę/ obsługę komuś kto ogarnia temat.   Widzę, że znasz mnie na wylot i co wiem a czego nie wiem. Rzeczy któe robiłem (wymiana filtra powietrza, paliwa i oleju, wymiana oleju) nie są jakieś super bardzo skomplikowane. Ale OK.

Czasem tak bywa, ze jedna glupia pierdoła rozwala całe przedsiewziecie. Zazwyczaj w takich przypadkach chodzi o pierdołę, ale cały wic polega na tym, żeby tę pierdołę znaleźć :smile:

Na jcb sie nie denerwuj, bo rzeczywiście trochę to zaskakujące, że słyszysz alternator ;)

Zdrowko

KLOSZ

Może wrzuć jedynkę i spróbuj szarpnąc lekko motocykl do przodu, do tyłu, może coś sie odblokuje jeśli problemem jest sprzęgło rozrusznika. Albo opukaj rączka wkrętaka okolice szczotek rozrusznika, może tam Ci się cos zawiesiło?

Podkreślam, że nadal wróżymy z fusów, ale takie luźne myśli mi do głowy przychodzą....

Zdrowko

KLOSZ

Wiem, dlatego potrzebowałem tak mniej więcej kierunku, bo jak się okaże, że jednak nie to to lecę do serwisu, bo jednak w bardziej zaawansowaną naprawę się pchać sam nie będę.

Też zgadzam się, że forum to raczej pomoc w obraniu kierunku, a nie gotowy przepis na operację na otwartym silniku.

Dzięki Wam jeszcze raz za kierunek a o dalszych losach będę informował ;-), szkoda tylko że otwarcie sezonu mnie ominie ;-(

LwG

Przy zawieszonych szczotkach nie przygasałyby kontrolki

Sprawdź kable którymi przypinałeś się do samochodu kilka razy miałem że nowe nie działały

Przy zawieszonych szczotkach nie przygasałyby kontrolki

Fakt, raczej nic by sie nie dzialo. A tu cos sie kreci...

Zdrowko

KLOSZ

Może wrzuć jedynkę i spróbuj szarpnąc lekko motocykl do przodu, do tyłu, może coś sie odblokuje jeśli problemem jest sprzęgło rozrusznika. Albo opukaj rączka wkrętaka okolice szczotek rozrusznika, może tam Ci się cos zawiesiło?

Podkreślam, że nadal wróżymy z fusów, ale takie luźne myśli mi do głowy przychodzą....

mamrot.c - zobacz ten sposób, ja miewam podobny problem i ta metoda działa: https://www.youtube.com/watch?v=fNMmpzoubs8

mamrot.c - zobacz ten sposób, ja miewam podobny problem i ta metoda działa: https://www.youtube.com/watch?v=fNMmpzoubs8

Tylko że u mnie jak przekręcisz kluczyk i włączysz światła to konsola gaśnie, ale dzięki.

Też przetestuje, jak wcześniej przejrzę te kable :-)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...