Aidekk Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 W końcu nudząc się w pracy zebrałem się do opisania mojego motonga Fotki są u mnie w galerii ale daję linka: http://motocykle-lod...zipp-250-nitro/ Wstępnie: Jako, że jestem jego posiadaczem to chciałbym się przyczynić do rozpowszechnienia informacji oraz zdementowac pogłoski o dupiatych chińczykach. Motocykl ma nakręcone 1500 KM i jak na razie ma jedną poważną usterkę - poza tym jak na chińczyka bardzo przyzwoity. Zacznijmy może od zalet Osiągi: Moto żwawe i zwinne, po prostej pociągniecie do 130 km/h i ma wtedy koło 9 tys obrotów. Kręci do 12 więc z lekkiej górki miałem 150 ale taka jazda nie należy już do przyjemnych. Do 110 km/h na czwórce moto całkiem żwawe. Jak zapinacie piątkę to niestety żwawe tylko do 90-95 km/h no ale wiadomo - po to jest piątka żeby na niej jechać stabilną prędkością. Mimo to jazda 125-130 km/h nie jest problemem. Spalanie: tutaj różnie ale ogółem oszczędnie. Jadąc 80km/h w trasie moto potrafi spalić 2.8l (mój rekord). Standardowo po mieście 3.0 -3.5 litra. Ostatnio jak jechałem na wys obrotach na grupką 600tek i lepiej i kręciłem mocno to nawet 4.2 wziął, ale tak czy inaczej jest to mało więc nie ma co liczyć tylko lać i jechać Palenie: moto w zeszłym roku nawet w lipcu - sierpniu nie palił dobrze. Potrafiłem wyjechać cały aku przy 4-5 odpalaniach rano, niestety kłaniają się zalane świece i źle wyregulowany gaźnik (byłem tak niecierpliwy, że zdarzało mi się kręcić gazem przy ssaniu i wiadomo jaki efekt). Uwaga! Obroty warto podkręcić tak by na jałowym biegu mieć 1300-1400 a przy rozgrzanym silniku nawet 2000. Moto nic się nie stanie a pali wtedy dużo lepiej! Obecnie wyjąłem go po zimie 3 marca, niestety po takim okresie palić nie chciał więc 5-6 x na popych i ruszył. Aku tylko 5 Ah (myślałem nad wymianą na 8 Ah) ale zapewniam nie jest potrzebny większy przy dobrej regulacji. Motocykl z nowymi świecami, wyregulowanym gaźnikiem pali praktycznie na dotyk (nawet po nocy -2 C zapala po 4-5 przekręceniu silnika czyli po ok 2 sek). Jak jest cieplej tak jak już w tym tyg to moment. Pamiętać o ssaniu! - bez niego wiadomo - ciężej. Polecam też na noc zamykac kranik z paliwem (pozycja OFF) . Kiedy tego nie robiłem moto palił ciężej, jakby kranik puszczał i paliwo zalewało świecę/gaźnik (nie wiem bo nie jestem mechanikiem). Róbcie to a wasze moto pali jak złoto! Dynamika: Po mieście rewelacja! z 40 konnymi 500-650tkami dajecie rady na prostej, zakręty jeszcze lepiej bo moto małe i bardzo zwinne. Z CBR 250RR idziecie praktycznie łeb w łeb mimo 8 KM różnicy - nawet lekko lepiej bo w Zippie max moment już przy 8000obr). Moto ma jak na 250tkę niezłe osiągi i jak umiesz jeździć to na prawdę zapewnia fajne wrażenia. Wiadomo, nie jest to 600tka i nie taka jazda, zwłaszcza prędkość max boli (tylko te 125-130 na prostej). Jeżdżę także z pasażerką - moto dynamiczne do 90km/h później gorzej ale dalej leci 110. Lekko mogą wkurzać duże drgania - są drażniące jak jedziecie przy 8000 w górę a przy 10-11 niestety wnerwiają bardzo. Tutaj znacznie gorzej niż w CBR 250RR no ale wiadomo - chińczyk. Taki moto jednak chciałem by nie odkręcać za mocno, bo takim głupkom jak ja nie wolno jeździć szybciej Skrzynia: tutaj troche luzów, między 1 a 2 dość często wchodzi mi niby luz (nie zapala się kontrolka luzu) gdzie moto idzie jak na luzie, to samo zdarza się między 2 a 3 i czasami 3 a 4. Wydaje mi się, że jest to spowodowane luzami bo moto na tych "międzybiegach" jedzie i bieg nie pokazuje się na skrzyni. Dzieje się tak jednak tylko przy bardzo lekkim kopnięciu biegu w górę, w dół zawsze schodzą płynnie i trafiają w bieg. Jeśli ktoś ma wyczutą skrzynię to zdarza się to jedynie między 1 a 2 - tutaj albo luz jest duży albo ta kontrolka luzu nie zawsze łapie Usterki: u mnie problemem jest hamulec tylni - od czasu do czasu potrafi mi się zagrzać na tarczy. Rozwiązanie - wozić klucz 8mkę ze sobą i wystarczy odkręcić zawór, lekko przycisnąć hamulec i zakręcić. Niestety jest to problematyczne bo moto potrafi stanąć na światłach z zagotowanym hamulcem. Nie mówię już o tym jak to wpływa na zużycie klocków i tarczy. Od nowości mam już drugie klocki i tarczę. Serwis nie wie co z tym zrobić. Teraz zamówili komplet części tylnego hamulca (pompa, tarcza, klocki, linka, przewód, coś tam jeszcze). Mam nadzieję że w końcu będzie dobrze bo drażni mnie to. Wiadomo, można jeździć bez tylnego albo z odpiętym ale ja osobiście go używam i przydaje się przy awaryjnym hamowaniu. Poza tą jedną usterką moto jest na prawdę godne polecenia. U nikogo innego na forum ZIPP nie spotkałem się z tym problemem, widać mój model tylko ma taką przypadłość. Wykonanie: od razu po kupnie polecam dokręcić samemu wszystkie śruby a nawet część wymienić. Ja osobiście jedną zgubiłem w 300 km trasie (od osłonki na rurę wydechową). Moto jest skręcone słabo i tu warto poświecić trochę czasu przed jazdą. Na szczęście większość metalowa i na prawdę solidna. Małe, czarne, plastikowe owiewki można razu usunąć - nie zwiększają komfortu a są czysto ozdobne i plastik totalny. Mnie tam się jednak podobają . Co do jazdy ponad 90 km/h - polecam akcesoryjną szybkę za 200 zł i komfort poprawia się drastycznie. Kto jeździ na nakedzie to wie jak się bez szyby jeździ i pisanie że moto niestabilne z tego powodu nie ma sensu. Mnie tam to nie przeszkadza i jeżdżę bez szybki Piszę to wszystko bo sam wiem jak ciężko jest znaleźć cokolwiek o tym moto w necie. Mam nadzieję, że użytkownicy Nitro wytropią moją opinię, w razie czego są dane kontaktowe więc po zalogowaniu możecie pisać. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Suchy-wolk Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Na żywo maszynki nie widziałem, ale z opisu wynika, że ta 250ccm to bardzo udany eko-motocykl. Na pewno w mieście kładzie konkurencję 0 Cytuj Chcesz założyć działalność, a może już posiadasz? Odbierz 10% rabatu na usługi księgowości w Polecam, sprawdziłem na własnym biznesie: www.infakt.pl
Aidekk Opublikowano 21 Marca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 No skuteraki i małe moto i nie tylko :)Ze względu na rozmiar i zwinność idzie się wcisnąć tam, gdzie np Fazer nie da rady - spytajcie siwutka ile został z tyłu w wąskich uliczkach przecinających Piotrkowską Na żywo maszynki nie widziałemZobaczysz na kolejnym wypadzie. W piątek koło 14;00 - 14;300 lecimy i sobotę do 16;00 i Niedzielę też mam wolne więc jeśli coś robimy to dajcie znać! 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Krzysztofor Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Jak na chinczyka Maszynka naprawde fajnie wygląda, przewody ham. w stalowym oplocie w standardzie. Zanim nie zakupiłem Yamaszki myślałem, żeby na Nitro się skusić. Trafiła się okazja i zakupiłem 900 . tylko czasami spalanie pobolewa po kieszeni, ale co tam . Z czasem do God Wibration można się przyzwyczić jak miałem 50ccm chinczyka to wstawiłem gume na śruby od podnóżków i wibracje zmniejszyły się , więc można coś pokombinować z tym 0 Cytuj LwG!!!
BykuOCW Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 Bardzo fajnie się prezentuje. przypomina bardzo nowego Horneta 600. 0 Cytuj
Adrian-xj600 Opublikowano 21 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 21 Marca 2012 no dobrze to ujoles "przypomina" 0 Cytuj
Mibu Opublikowano 23 Marca 2012 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2012 No ja widziałem moto na żywo i naprawdę się nieźle się prezentuje 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 21 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2012 Pociągnę dalej temat Zippa. Szukałem dziś informacji na temat turbo w motocyklach małej pojemności i znalazłem info o klonie mojego zippa w nieco innym malowaniu. Tym razem wykonali nie Polacy a nasi sąsiedzi - Rosjanie. Oto Zipp 250 Nitro w rosyjskiej odsłonie - Mińsk C4 250: http://en.minskmoto.by/c4_250 Zwróćcie tez uwagę na nową 250tkę R 250. 26 KM to już całkiem nieźle, jak CBR 250 RR 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Lancet Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Mam duży sentyment do tego motocykla - uczyłem się na nim jeździć i nauczył mnie pokory... Teraz mam Fazerka, ale o Zippie (jak o pierwszej kobiecie) nie zapomnę! 0 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting
B3DNAR Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2014 Fajny kolorek ale niezaleznie czy to Yama R1 czy Zipp...te fendery z tyłu są nie do zaakceptowania. Pozdrawiam. 0 Cytuj Bednar Moto: https://www.youtube.com/channel/UCQm5eRSQ6IGDfC-RD3k62Ow
Rekomendowane odpowiedzi