Mur67 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Nie samą jazdą człowiek żyje, czasem warto coś poczytać... No właśnie co? Co polecacie? Ja ostatnio czytam kolejną książkę Zychowicza - po "Pakt Ribbentrop-Beck" i "Obłed '44" przyszedł czas na "Opcje niemiecką". Sporo ciekawych informacji całkowicie pomijanych przez historyków za czasów komuny i niestety również w przeciągu ostatnich 30 lat. Gdyby parę z opisanych działań powiodło się historia naszego kraju mogła się potoczyć całkowicie inaczej. Czyta się ciężko i przykro. Czasami byliśmy sami dla siebie najcięższym wrogiem. Zdecydowanie polecam. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szerszung Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 To zależy co lubisz. Osobiście polecam to co lubię najbardziej : Ciszewski seria www dodatkowo mróz, upał, wiatr Jarosław Grzędowicz klasyka "Pan Lodowego ogrodu " King " Komórka " Seria " Achaja" Gra Endera Tak na początek:) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Agi Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Z Kinga czytałam 'Przebudzenie', fajnie lekko się czytało, ale nie jest to książka, do której chciałbym jeszcze wrócić. Po skończeniu stwierdziłam, że wolę jednak fantastykę, coś w ten deseń. Przeczytałam i polecam 'Władcę Pierścieni', choć pewnie już duużo osób ma to za sobą. Tak samo 'Hobbit' - książka dla mnie tak zajefajna, że już 2 razy ją przeczytałam i wiem, że jeszcze kilka razy do niej wrócę. Teraz zaczęłam 'Eragona' - Christopher Paolini, pierwsza księga Dziedzictwa już za mną, zaczęłam kilka dni temu Dziedzictwa księgę drugą: 'Najstarszy', potem będzie ;Brisingr' i dwa tomy 'Dziedzictwa' - to cała seria. Książka super, ciągle się coś dzieje, człowiek myśli, że będzie chwila przerwy, a tu znowu jakaś akcja 0 Cytuj Non quo sed quo modo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabzior Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Po skończeniu stwierdziłam, że wolę jednak fantastykę, coś w ten deseń. Seria: Archiwum burzowego światła. Seria: Pierwsze prawo. Nigdy nie przepadałem za fantastyką, ale te serie dopiero co skończyłem i czytało się z wielką przyjemnością (a w ogóle w tym kierunku pchnęła mnie oczywiście Pieśń Lodu i Ognia) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 polecam z mojej strony autora Harlan Coben przeczytałem niemalże wszystkie jego książki i na ani jednej się nie zawiodłem : ) Tom Clancy "suma wszystkich strachow" "czerwony królik" -> fajnie przedstawiona, od strony agenta wywiadu, historia próby udaremnienia zamachu na naszego papieża z fantastyki seria Legenda Drizzta Ja, Inkwizytor (ogólnie cały Cykl Inkwizytorski) oraz wszelkie inne dzieła piekary - również nigdy mnie nie zawiodł Maria Lidia Kossakowska i cykl Zastępy Anielskie i wieeeeeeeeeeele wiele innych pozycji 0 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafcio Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Dekameron 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gary Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 @Mur57, jeśli lubisz "pomijane fakty" z rzeczywistości to polecam Ci książkę p.t. "Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego". 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kovalchuck Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Ja polecam ,,Malowanego Człowieka" 4 części ponad 2000 stron( łącznie) a czyta się jak spłatka do tego można sobie doczytać ,,Złoto brayana" (taka wkładka o życiu głównego bohatera) ale to już tak pisane dla hajsu i nie polecam kupować 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro6ert Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Jak ktoś nie czytał / nie oglądał ekranizacji, to polecam trylogię Stiega Larssona "Millenium". 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zet Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Jeśli lubicie czyste, wręcz podręcznikowe opowiadania fantastyczno-naukowe, to zachęcam do zapoznania się z Marsjaninem Andy Weira (czytałem w oryginale, nie wiem jak wygląda sprawa tłumaczenia, tytuł oryginalny The Martian). Chociaż z tą fantastyką nie do końca jest tak. Książka jest bardzo dobrze osadzona w realiach naukowych, że w wywiadach ludzie związani z branżą kosmiczną i planowaniem wypraw na Marsa są zdumieni poziomem dokładności opisów technologii, materiałów, pojazdów... W anglojęzycznej wersji Wikipedii znajdziecie ciekawy opis historii tej książki. Jest tym bardziej warta uwagi, że w październiku czy w listopadzie w kinach pojawi się film na jej podstawie. Edytowane 17 Września 2015 przez Zet (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj KONTO PRZYGOTOWANE DO SKASOWANIA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podkopnik Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Ja polecę Charles'a Bukowskiego szczególnie książkę Kobiety Powieść z jajem i dużą dawką opisów zbliżeń erotycznych 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xanton Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Jeśli w postapokaliptyczne klimaty chcesz się zagłębić to polecam książki z cyklu Uniwersum Metro. Na polskim rynku mamy wydanych chyba dziesięć z tym, że zacznij od pierwszej Metro 2033 - w niektórych, np. Ciemne Tunele są odniesienia a poza tym ocenisz czy Ci pasuje. Czyta się to naprawdę fajnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2015 Ja stary jestem i dużą część z tego co wpisaliście czytałem lat temu..... dużo "Niebezpieczne związki Bronia" może kiedyś jak bieżące korzyści z obrzucania się błotem i gównem nie będą już tak istotne. Parę fajnych pomysłów z fantastyki już widze - poczytam. Ze swojej strony jak ktoś lubi sprawnie pisane fantasy to polecam cykl "Kroniki królobójcy" Rothfuss'a i "Opowieści z meekhańskiego pograniacza" Wegnera 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fabianek50 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Niebezpiecznie wciągająca mieszanka thrillera psychologicznego i powieści grozy "Czarna samica kruka" Dariusz Pawłowski. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rescuer Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Jeśli relaksująca fantastyka to polecam Kłamca Jakuba Ćwieka. Wydano 4 części plus dwa dodatki. Świetna rozrywka, nie jest to bardzo ambitna lektura Ale ja się uśmiałem 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Xrv Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Z ostatnich dwóch tygodni: 1.KRUCJATA WYKLĘTYCH. Z bronią w ręku przeciw komunie. Autor: Andrzej Solak. Mocna książka. Bez lukrowania i owijania w bawełnę. Walka z okupantem od 39 do lat 80tych. 2.Kasacja. Autor: Ramigiusz Mróz. Kryminał. Wciągający kryminał. 3.Dla dużych chłopców: Naval. Przetrwać Belize. Czytałem 4 razy i nie raz powrócę do niej Edytowane 26 Października 2015 przez Dawid Xrv (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szerszung Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Ostatnio wpadła mi w rękę seria "Lewa ręka Boga" Paul Hoffman. Jestem w połowie 3 tomu i jak na razie przyjemnie się czyta może nie jest to arcydzieło, ale skoro dotrwałem do ostatniego tomu to chyba nie jest taka zła 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boodgee Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2015 Wszytko czytacie w papierze, czy jednak w ebookach? 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Xrv Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja konserwatysta,nie toleruję łeboków. Tylko książka 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ja konserwatysta,nie toleruję łeboków. Tylko książka też tak myślałem aż do wyjazdu służbowego na prawie dwa tygodnie - opcja trylogia tak po 800 stron każdy tom czy całość na ebooku. Od tej pory papier w domu, na wyjazdy tylko ebook. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pit71 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio przeczytana to "Syn" norweskiego autora Jo Nesbo.Jak ktoś lubi kryminały to polecam. http://jonesbo.pl/ 0 Cytuj "Lepszy głópiec wendrujący po świecie od mendrca, który siedzi w domu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio przeczytana to "Syn" norweskiego autora Jo Nesbo.Jak ktoś lubi kryminały to polecam. http://jonesbo.pl/ Trzeba było zacząc od samego początku cyklu, każda książka to osobna historia ale wiele wątków ciągnie się przez cały cykl. Warto zapoznać się z całym 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szerszung Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Z racji tego, że większość czasu spędzam w aucie to audiobooki ale ciekawsze pozycję kupuję w papierze. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kabzior Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Wszytko czytacie w papierze, czy jednak w ebookach? W ciągu ostatnich 5 lat (odkąd mam Kindla) kupiłem może ze 4 książki w papierze (bo ebokków nie było). Tak to tylko czytnik, już bym nie umiał bez niego żyć chyba 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boodgee Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 To takie Pytanie, czy ktoś chciałby się wymieniać ebookami? Ja mam swoje z legalnego źródła 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi