Mur67 Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 Nie samą jazdą człowiek żyje, czasem warto coś poczytać... No właśnie co? Co polecacie? Ja ostatnio czytam kolejną książkę Zychowicza - po "Pakt Ribbentrop-Beck" i "Obłed '44" przyszedł czas na "Opcje niemiecką". Sporo ciekawych informacji całkowicie pomijanych przez historyków za czasów komuny i niestety również w przeciągu ostatnich 30 lat. Gdyby parę z opisanych działań powiodło się historia naszego kraju mogła się potoczyć całkowicie inaczej. Czyta się ciężko i przykro. Czasami byliśmy sami dla siebie najcięższym wrogiem. Zdecydowanie polecam. 0 Cytuj
szerszung Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 To zależy co lubisz. Osobiście polecam to co lubię najbardziej : Ciszewski seria www dodatkowo mróz, upał, wiatr Jarosław Grzędowicz klasyka "Pan Lodowego ogrodu " King " Komórka " Seria " Achaja" Gra Endera Tak na początek:) 0 Cytuj
Agi Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 Z Kinga czytałam 'Przebudzenie', fajnie lekko się czytało, ale nie jest to książka, do której chciałbym jeszcze wrócić. Po skończeniu stwierdziłam, że wolę jednak fantastykę, coś w ten deseń. Przeczytałam i polecam 'Władcę Pierścieni', choć pewnie już duużo osób ma to za sobą. Tak samo 'Hobbit' - książka dla mnie tak zajefajna, że już 2 razy ją przeczytałam i wiem, że jeszcze kilka razy do niej wrócę. Teraz zaczęłam 'Eragona' - Christopher Paolini, pierwsza księga Dziedzictwa już za mną, zaczęłam kilka dni temu Dziedzictwa księgę drugą: 'Najstarszy', potem będzie ;Brisingr' i dwa tomy 'Dziedzictwa' - to cała seria. Książka super, ciągle się coś dzieje, człowiek myśli, że będzie chwila przerwy, a tu znowu jakaś akcja 0 Cytuj Non quo sed quo modo
kabzior Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 W dniu 15.09.2015 o 18:23, Agi napisał(a): Po skończeniu stwierdziłam, że wolę jednak fantastykę, coś w ten deseń. Seria: Archiwum burzowego światła. Seria: Pierwsze prawo. Nigdy nie przepadałem za fantastyką, ale te serie dopiero co skończyłem i czytało się z wielką przyjemnością (a w ogóle w tym kierunku pchnęła mnie oczywiście Pieśń Lodu i Ognia) 0 Cytuj
krzychoslav Opublikowano 15 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2015 polecam z mojej strony autora Harlan Coben przeczytałem niemalże wszystkie jego książki i na ani jednej się nie zawiodłem : ) Tom Clancy "suma wszystkich strachow" "czerwony królik" -> fajnie przedstawiona, od strony agenta wywiadu, historia próby udaremnienia zamachu na naszego papieża z fantastyki seria Legenda Drizzta Ja, Inkwizytor (ogólnie cały Cykl Inkwizytorski) oraz wszelkie inne dzieła piekary - również nigdy mnie nie zawiodł Maria Lidia Kossakowska i cykl Zastępy Anielskie i wieeeeeeeeeeele wiele innych pozycji 0 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S
gary Opublikowano 16 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2015 @Mur57, jeśli lubisz "pomijane fakty" z rzeczywistości to polecam Ci książkę p.t. "Niebezpieczne związki Bronisława Komorowskiego". 2 Cytuj
Kovalchuck Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Ja polecam ,,Malowanego Człowieka" 4 części ponad 2000 stron( łącznie) a czyta się jak spłatka do tego można sobie doczytać ,,Złoto brayana" (taka wkładka o życiu głównego bohatera) ale to już tak pisane dla hajsu i nie polecam kupować 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s
ro6ert Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 Jak ktoś nie czytał / nie oglądał ekranizacji, to polecam trylogię Stiega Larssona "Millenium". 0 Cytuj
Zet Opublikowano 17 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2015 (edytowane) Jeśli lubicie czyste, wręcz podręcznikowe opowiadania fantastyczno-naukowe, to zachęcam do zapoznania się z Marsjaninem Andy Weira (czytałem w oryginale, nie wiem jak wygląda sprawa tłumaczenia, tytuł oryginalny The Martian). Chociaż z tą fantastyką nie do końca jest tak. Książka jest bardzo dobrze osadzona w realiach naukowych, że w wywiadach ludzie związani z branżą kosmiczną i planowaniem wypraw na Marsa są zdumieni poziomem dokładności opisów technologii, materiałów, pojazdów... W anglojęzycznej wersji Wikipedii znajdziecie ciekawy opis historii tej książki. Jest tym bardziej warta uwagi, że w październiku czy w listopadzie w kinach pojawi się film na jej podstawie. Edytowane 17 Września 2015 przez Zet (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj KONTO PRZYGOTOWANE DO SKASOWANIA
Podkopnik Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2015 Ja polecę Charles'a Bukowskiego szczególnie książkę Kobiety Powieść z jajem i dużą dawką opisów zbliżeń erotycznych 0 Cytuj
xanton Opublikowano 21 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 Jeśli w postapokaliptyczne klimaty chcesz się zagłębić to polecam książki z cyklu Uniwersum Metro. Na polskim rynku mamy wydanych chyba dziesięć z tym, że zacznij od pierwszej Metro 2033 - w niektórych, np. Ciemne Tunele są odniesienia a poza tym ocenisz czy Ci pasuje. Czyta się to naprawdę fajnie. 1 Cytuj
Mur67 Opublikowano 21 Września 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 21 Września 2015 Ja stary jestem i dużą część z tego co wpisaliście czytałem lat temu..... dużo "Niebezpieczne związki Bronia" może kiedyś jak bieżące korzyści z obrzucania się błotem i gównem nie będą już tak istotne. Parę fajnych pomysłów z fantastyki już widze - poczytam. Ze swojej strony jak ktoś lubi sprawnie pisane fantasy to polecam cykl "Kroniki królobójcy" Rothfuss'a i "Opowieści z meekhańskiego pograniacza" Wegnera 0 Cytuj
Fabianek50 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Niebezpiecznie wciągająca mieszanka thrillera psychologicznego i powieści grozy "Czarna samica kruka" Dariusz Pawłowski. 0 Cytuj
rescuer Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Jeśli relaksująca fantastyka to polecam Kłamca Jakuba Ćwieka. Wydano 4 części plus dwa dodatki. Świetna rozrywka, nie jest to bardzo ambitna lektura Ale ja się uśmiałem 0 Cytuj
Dawid Xrv Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 (edytowane) Z ostatnich dwóch tygodni: 1.KRUCJATA WYKLĘTYCH. Z bronią w ręku przeciw komunie. Autor: Andrzej Solak. Mocna książka. Bez lukrowania i owijania w bawełnę. Walka z okupantem od 39 do lat 80tych. 2.Kasacja. Autor: Ramigiusz Mróz. Kryminał. Wciągający kryminał. 3.Dla dużych chłopców: Naval. Przetrwać Belize. Czytałem 4 razy i nie raz powrócę do niej Edytowane 26 Października 2015 przez Dawid Xrv (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
szerszung Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Ostatnio wpadła mi w rękę seria "Lewa ręka Boga" Paul Hoffman. Jestem w połowie 3 tomu i jak na razie przyjemnie się czyta może nie jest to arcydzieło, ale skoro dotrwałem do ostatniego tomu to chyba nie jest taka zła 0 Cytuj
boodgee Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Października 2015 Wszytko czytacie w papierze, czy jednak w ebookach? 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein
Dawid Xrv Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Ja konserwatysta,nie toleruję łeboków. Tylko książka 0 Cytuj
Mur67 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 W dniu 27.10.2015 o 15:43, Dawid Xrv napisał(a): Ja konserwatysta,nie toleruję łeboków. Tylko książka też tak myślałem aż do wyjazdu służbowego na prawie dwa tygodnie - opcja trylogia tak po 800 stron każdy tom czy całość na ebooku. Od tej pory papier w domu, na wyjazdy tylko ebook. 0 Cytuj
Pit71 Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio przeczytana to "Syn" norweskiego autora Jo Nesbo.Jak ktoś lubi kryminały to polecam. http://jonesbo.pl/ 0 Cytuj "Lepszy głópiec wendrujący po świecie od mendrca, który siedzi w domu"
Mur67 Opublikowano 27 Października 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 W dniu 27.10.2015 o 18:27, Pit71 napisał(a): Ostatnio przeczytana to "Syn" norweskiego autora Jo Nesbo.Jak ktoś lubi kryminały to polecam. http://jonesbo.pl/ Trzeba było zacząc od samego początku cyklu, każda książka to osobna historia ale wiele wątków ciągnie się przez cały cykl. Warto zapoznać się z całym 0 Cytuj
szerszung Opublikowano 27 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Października 2015 Z racji tego, że większość czasu spędzam w aucie to audiobooki ale ciekawsze pozycję kupuję w papierze. 0 Cytuj
kabzior Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 W dniu 26.10.2015 o 21:13, boodgee napisał(a): Wszytko czytacie w papierze, czy jednak w ebookach? W ciągu ostatnich 5 lat (odkąd mam Kindla) kupiłem może ze 4 książki w papierze (bo ebokków nie było). Tak to tylko czytnik, już bym nie umiał bez niego żyć chyba 0 Cytuj
boodgee Opublikowano 29 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2015 To takie Pytanie, czy ktoś chciałby się wymieniać ebookami? Ja mam swoje z legalnego źródła 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein
Rekomendowane odpowiedzi