Juśka Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) Mam pytanie i może ktoś z Wa mógłby mi pomóc zamierzam zakupić kask (nowy) ze Stanów Zjednoczonych/Wielkiej Brytanii lub Australii niemniej podobno kask musi mieć homologację. A co będzie jeśli jej nie będzie miał? Homologacja czyli kask spełnia normy techniczne i może być dopuszczony do użytkowania czy jeśli ma homologację na Anglię w Polsce też jest ona ważna? Czy ktoś z Was wie jak oznaczona jest owa homologacja. Wpisy jakie odnalazłam w necie są z 2007-2009 roku :/ Serdecznie dziękuje za pomoc PS W temacie oczywiście powinno widnieć słowo: HOMOLOGACJA niestety nie wiem jak poprawić tego chochlika Edytowane 5 Września 2015 przez Juśka (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 (edytowane) W przepisach masz jedno: cytuje z forum prawnego: Art. 40. 1. Kierujący motocyklem lub motorowerem oraz osoba przewożona takimi pojazdami są obowiązani używać w czasie jazdy hełmów ochronnych odpowiadających właściwym warunkom technicznym. Po drugie poruszając się po drogach publicznych w kasku bez homologacji narażamy się na kłopoty ze strony stróżów prawa. Jazda z kaskiem bez homologacji traktowana jest jak jazda bez kasku – równie dobrze można założyć na głowę miskę lub garnek. Taryfikator mandatów przewiduje za jazdę bez kasku na motocyklu, motorowerze, skuterze i quadzie mandat karny w wysokości 100zł oraz 2 punkty karne. Z własnego doświadczenia - lat już kilka - niebiescy NIGDY nie oglądali mojego kasku Dla Unii Europejskiej ważne aby miał na metce wewnątrz kasku oznaczenie ECE najczęściej duże "E" w kółku - oznacza to spełnienie norm unijnych.(nie CE - bo to oznacza tylko deklaracje producenta o spełnianiu norm unijnych i może być dopuszczony do obrotu - nie oznacza jednak że potwierdził normy bezpieczeństwa w niezależnych testach). Odpowiednikiem ECE dla Stanów jest DOT. tu masz więcej jak czytać numerki http://infokaski.pl/europejska-homologacja-kaskow-ece-r-22-05/ Edytowane 5 Września 2015 przez Mur67 (wyświetl historię edycji) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juśka Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2015 Dziękuje 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi