motoTomasz Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Października 2015 Oj będzie poprawiane... Zobacz ile kamer pomontowali na skrzyżowaniach i tuż za przejściami dla piesych. W połączeniu z "dobrze wyregulowanymi" pętlami daje to jeszcze większy hajs niż typowe fotoradary. 1 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.
OmLeT Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Zobacz ile kamer pomontowali na skrzyżowaniach i tuż za przejściami dla piesych. W połączeniu z "dobrze wyregulowanymi" pętlami daje to jeszcze większy hajs niż typowe fotoradary. Niestety ale to prawda , w Kaliszu zamontowali już kamery co rejestrują przejazd na czerwonym w pierwszy dzień ponad 200 fotek ( za czerwone światło chyba jest 300 - 500pln i 6pkt jeśli dobrze pamiętam ) 0 Cytuj
karwoj25 Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Niestety ale to prawda Dlaczego niestety? O ile nad zasadnością ograniczeń predkości można dyskutować, o tyle czerwone światło powinno być bezwzględnie przestrzegane. 200 zdjęć też o czymś świadczy. Inna sprawa, że razem z taką kamerą powinien byc licznik, zwłaszcza na drogach o dopuszczalnej prędkości >50km/h. 0 Cytuj GS500
Naczelny Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Tak się zastanawiam, czy przejechanie za tą linię przed którą należałoby się zatrzymać i zatrzymanie na pole position przed samochodami (co robie 100x dziennie), ale nie na skrzyżowaniu będzie przez taką kamerkę traktowane jako przelot na czerwonym czy nie? 0 Cytuj
floyd Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Dlaczego niestety? O ile nad zasadnością ograniczeń predkości można dyskutować, o tyle czerwone światło powinno być bezwzględnie przestrzegane. 200 zdjęć też o czymś świadczy. Inna sprawa, że razem z taką kamerą powinien byc licznik, zwłaszcza na drogach o dopuszczalnej prędkości >50km/h. Dlatego koledzy wspominają o pętlach indukcyjnych , bo te nie zawsze łapią motocykle - stoisz przed światłami i nie zapali Ci się zielone nawet po godzinie. Nawet policja rekomenduje wtedy ruszać z czerwonego jak spod znaku stopu, ale nie jest to w żaden sposób unormowane prawnie, więc jak przyjdzie mandat pocztą, to bez rozprawy się nie obejdzie. Edytowane 9 Października 2015 przez floyd (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
kabzior Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Tak się zastanawiam, czy przejechanie za tą linię przed którą należałoby się zatrzymać i zatrzymanie na pole position przed samochodami (co robie 100x dziennie), ale nie na skrzyżowaniu będzie przez taką kamerkę traktowane jako przelot na czerwonym czy nie? Chyba nie, bo one filmują o ile pamiętam "od tyłu" - zapala się czerwone -> włącza się nagrywanie -> każdy kto się załapie na wideo jest winny. Natomiast to co opisujesz wyżej, abstrahując od kamer, jest jak najbardziej wjazdem na skrzyżowanie na czerwonym świetle i kwalifikuje się na mandat i punkty. Na przykład na rogu Konstantynowskiej z Włókniarzy na pasie do lewoskrętu masowo puszki wjeżdżają na pole position, podczas gdy "na górce" po prawej (na stacji benzynowej) stoi radiowóz z kamerą, daje cynk drugiemu na BP na Włókniarzy i już zaraz po skręcie mandacik za "wjazd na skrzyżowanie na czerwonym + jazda w lewo z pasa do jazdy prosto" leci. Bardzo często tak tam łapią. Moja rada - lepiej ustawić się obok pierwszej puszki tam a nie przed nią (i jeśli się da to nie przekraczać linii ciągłej wzdłuż pasów). Ostatnio właśnie tak zrobiłem, a przede mnie wjechał koleś puszką, ruszamy, ledwo wjeżdżamy na Włókniarzy a pani policjant macha żeby zjechać na stację, koleś był pewien że chodzi o motocyklistę, ale nie, wyraźnie wyprowadziła go z błędu, na mnie nawet nie spojrzała a on pewnie przytulił spory mandacik. 0 Cytuj
Darek_Lodz Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Października 2015 Dlaczego niestety? O ile nad zasadnością ograniczeń predkości można dyskutować, o tyle czerwone światło powinno być bezwzględnie przestrzegane. 200 zdjęć też o czymś świadczy. czerwone światła są ustawiane wielokrotnie bez sensu, ot co. Nie zamierzam hamować mając zielone, tylko dlatego ze zbliżam się do skrzyżowania. A na wielu z nich, w momencie kiedy zapala się żółte jest po ptokach. Wystarczy normalna zielona fala (której oczywiście w Łodzi nie spostrzegłem ) , licznik na światłach, ewentualnie dłuższe żółte światło. Nikt normalny nie jedzie na czerwonym. Dlatego koledzy wspominają o pętlach indukcyjnych a one są jakoś oznaczone ? czy to trzeba wiedzieć gdzie są ? Wiem że jest post o tym, ale ciężko te wszystkie miejsca spamiętać. 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 11 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2015 Nikt normalny nie jedzie na czerwonym. Jest sporo przypadków kiedy wielu ludzi jedzie na czerwonym. Wadliwe światła, wadliwa pętla indukcyjna, dojeżdżam do świateł, rozglądam się i jeśli nic nie jedzie z żadnej strony to jadę. Po co stać bez sensu? Moim skromnym zdaniem (oczywiście pewnie większość się nie zgodzi) przepisy służą naszemu bezpieczeństwu, ale ślepe ich przestrzeganie w każdym przypadku jest patologiczne. Oj będzie poprawiane... Zobacz ile kamer pomontowali na skrzyżowaniach i tuż za przejściami dla piesych. W połączeniu z "dobrze wyregulowanymi" pętlami daje to jeszcze większy hajs niż typowe fotoradary. Być może masz rację Tomasz. W każdym razie... zacznę się tym przejmować jak przyjdzie mi pierwszy taki mandat. Jak na razie zdarza się przelecieć na pomarańczy czy nawet "ciemnym zielonym" i nie mam z tego żadnych konsekwencji. Nie zmienia to faktu, że Straż Wiejska przestanie stac w punktach zarobkowych i przerzuci się na miejski monitoring, którego w przypadku gmin i małych miejscowości zwyczajnie nie ma (może poza ryneczkiem lub okolicami urzędów ) 1 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
karwoj25 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2015 Nie zamierzam hamować mając zielone, tylko dlatego ze zbliżam się do skrzyżowania. A na wielu z nich, w momencie kiedy zapala się żółte jest po ptokach. Ale przecież nikt Ci nie każe hamować na zielonym a jeśli zapala Ci się żółte i nie jesteś w stanie się zatrzymać, to znaczy, że albo nie chcesz tego zrobić, albo po prostu jedziesz za szybko. 0 Cytuj GS500
Archi Opublikowano 15 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2015 Ale przecież nikt Ci nie każe hamować na zielonym a jeśli zapala Ci się żółte i nie jesteś w stanie się zatrzymać, to znaczy, że albo nie chcesz tego zrobić, albo po prostu jedziesz za szybko. Żółte potrafi się zapalić jak będziesz 10 m od niego ... ktoś mu broni? Ja się nie zatrzymam z 50 km/h na 10 m ... no chyba, że trafię w coś większego :-). Jeśli nie widzę szansy na zatrzymanie się przed a wiem, że zdążę przed pomidorowym to jadę. 0 Cytuj
karwoj25 Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Zupełnie nie rozumiem, czego tutaj bronisz. Prawo jazdy masz, zapewne jeździsz, wiesz że na czerwonym się nie jeździ. A jak złapiesz żółte i zatrzymanie nie będzie możliwe to po prostu jedziesz. Nie zmienia to faktu, że kończą się czasy bezczelnej jazdy na czerwonym, takiej jak na filmie 'z naszego podwórka': 0 Cytuj GS500
kamaras Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 Tomasz te kamery w Lodzi za przejściem nie mają nic wspólnego z wykroczeniami. To są kamery systemu sterowania ruchem drogowym. Gdy za skrzyżowaniem będzie korek to będzie dłużej otwarty ruch poprzeczny. Druga ich funkcja to mierzenie natężenia ruchu do tablic wyświetlających czas przejazdu przez miasto... Jedyna kamera do pomidorowego ma być póki co w Zgierzewie na jedynce chyba koło McD. 0 Cytuj kamaras
motoTomasz Opublikowano 16 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Taaa... A fotoradary miały poprawiać bezpieczeństwo, Tusk miał nie kłamać, a Elvis żyje Edytowane 16 Października 2015 przez motoTomasz (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Stayin' AliveInstruktor motocyklowy w MotoInstruktor, Szkoła MotocyklowaTurbo i KULIKowisko.plRatownik MotoPozytywni.plJeśli instruktor siadaąąaz kursantem na tylne siedzenie, podczas zajęć w ruchu drogowym, to ok.Jeśli jedzie autem i mądrzy się przez radio, to amator i niewiele przekaże podczas zajęć.Co do szkolenia w aglomeracji łódzkiej, to ja proponuję szkołę Turbo, gdzie szkoli motoTomasz.
kamaras Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 Jak zwykle wiesz swoje... <mur> 1 Cytuj kamaras
Darek_Lodz Opublikowano 17 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) jakby nie patrzeć. ... "jedynym" (oficjalnie) powodem ustawiania fotoradarów jest kasa Edytowane 17 Października 2015 przez Darek_Lodz (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi