Skocz do zawartości

Odzież Motocyklowa : Tekstylna Vs Skórzana

Lans

Rekomendowane odpowiedzi

A może na początek wystarcza jeansy i kurtka. W tej cenie będą nowe i dopasowane. I tak będziesz miała więcej niż jedną sztukę garderoby motocyklowej.

Pomysł ok, ale pod warunkiem, że jeansy będą miały protektory z prawdziwego zdarzenia w odpowiednich miejscach i koniecznie będzie możliwość spięcia ich z kurtką (w przypadku ślizgu nie będziesz szorowała plecami po asfalcie).

na pewno chce coś co ochroni mnie podczas ewentualnej gleby bo jeśli mam oszczędzić 400 zł na ubranku i kupić coś gównianego co nie zamortyzuje w żaden sposób upadku(lub rozpadnie sie po jednym sezonie)

Mam znajomych, którzy kupili kombinezony w dobrej cenie i po sezonie wyglądają jakby zostały wyciągnięte z kosza na śmieci - skóra popękała, poprzecierały się wystające elementy na szwach, a po jednej jeździe w deszczu już nie wróciły do swojego fasonu. Być może jest to efekt nieprawidłowej konserwacji lub jej braku, aczkolwiek nie wiem czy chciałabym wydać 1000zł na kombinezon, który będę musiała zmienić po roku. Dlatego jestem zdania, że warto poczekać, uzbierać więcej i kupić coś porządnego.

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Dzastin

14

• Julka

5

• Tomi

4

• ridrick

4

Top użytkownicy w tym temacie

Pomysł ok, ale pod warunkiem, że jeansy będą miały protektory z prawdziwego zdarzenia w odpowiednich miejscach i koniecznie będzie możliwość spięcia ich z kurtką (w przypadku ślizgu nie będziesz szorowała plecami po asfalcie).

I ja tak mam spiętą kurtkę

Ekspres trzeba wszyć własnym zakresie

Miałeś wypadek? Pomogę uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy.  501-629-877

http://www.autopowypadku.pl

kupiłam ten kombik w sobote jedziemy w traske by zobaczyć jak sie sprawuje ;) powiem szczerze ze dałam za niego 340 zł ;D i jest w bardzo dobrym stanie !!! delikatne przetarcie przy rozporku! szwy nigdzie nie uszkodzone , nigdzie żadnych zarysowań rozmiar idealny ;D zobaczymy jeśli okaże sie felerem będę miała nauczkę by więcej nie brać takich ale mam nadzieje ze tym razem mnie to nie spotka ;)

Chciałam bardzo wszystkim podziękować za rady i podpowiedzi mam nadzieje ze jak we wrześniu zrobię już to prawko to będziemy widywać sie na zlocikach ;)

Za 340 zł to nawet się tekstylnej kurtki nie kupi

Ze 3 czy 4 tygodnie temu w niedziele na gieldzie samochodowej widzialem takie nowe kombiki retbike za 400pln gora+dol nowe - byly rozne rozmiary.

https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group

http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6
http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

dokładnie takie same ??? no to właśnie radość z mojego kombiaka spadła do poziomu zero....

hm.... więc chyba sie wybiorę w niedziele na giełdę by to sprawdzić ;) bo teraz to zabija mnie ciekawość ( i złość ;p ) a można na giełdzie kupić jakieś sensowne rękawiczki za niewielką kase??? wiem ze kiedyś tam w ogóle można było kupić fajne rzeczy a teraz problem jest czasem by dobre auto tam znaleźć...

kombiaki były skóra czy tekstyl??

dokładnie takie same ???

kombiaki były skóra czy tekstyl??

Nie wiem, czy dokladnie takie same - modelu nie kojarze, ale pelne kombi, gora+dol retbike'a, nowe, tekstylne.

https://www.spisperfum.pl - lista odpowiedników perfum FM Group

http://www.motostat.pl/user_images/32712/icon3.png - Suzuki GSX750F K6
http://www.motostat.pl/user_images/35804/icon3.png - Yamaha XC125TR

http://www.motostat.pl/user_images/73564/icon1.png - Mitsubishi Pajero III 3.2 DI-D Long

• 2 tygodnie później...

Powitać, poszukuję kurteczki tekstylnej max do 700zł. Wcześniej jeździłem w klasycznej metro i nie mogę powiedzieć złego słowa poza projacymi się nitkami. Doradzicie?

Jeżdziłem w skórach i tekstyliach , jak jest gorąco polecam skórę ale wentylowaną , jak zimno to tekstylia , chociaż pod skórę mam specjalne wdzianko które zakładam wieczorem jak jest chłodno , nie przepuszcza wiatru z windstopperu , jak pad deszcz to zakładam kondonika :-) , oczywiście pod każdy rodzaj ubrania polecam bbieliznę termoaktywną chociażby BRUBECK znacznie podnosi komfort użytkowania każdego rodzaju odzieży

Odszkodowania powypadkowe z polisy OC sprawcy za różne zdarzenia z ostatnich 19 lat , bezpłatna analiza sprawy , wypłacam zaliczki do 20 tys. zł na osobę po podpisaniu umowy , pokrywam wszelkie koszty sądowe , daję pisemną gwarancję wygranej sprawy sądowej.

Artur Jastrzębski
Dyrektor Generalny woj. Łódzkie
Europejskie Centrum Odszkodowań S. A.
606-342-812

• 2 tygodnie później...

Moim skromny zdaniem jeśli tekstylne, to albo z wypinaną membraną, albo coś w rodzaju goreteksu.

Dwa tygodnie temu kupiłem kurtkę i spodnie Hein Gericke z membraną z sheltex. Nie miałem dużo czasu na testowanie, ale pierwsze wrażenia są naprawdę dobre. Przede wszystkim jak na motocyklowe ciuchy to bardzo wygodne i przy 27 oC na moto idealnie, na pieszo ciepło, ale nie gorąco. W nocy temperatura ok 12oC lekka mżawka właściwie więcej leciało z pod kół niż z nieba, przejechałem się do Piotrkowa i z powrotem, nie przemokło ani nie zmarzłem.

"Super tanich" zestawów tekstylnych nie polecam, skusiłem się na kurtkę i spodnie 4bikera (570 PLN za komplet). Zaliczyłem szlifa przy ok 100 km/h i nie zostało z tego wiele, zdarty łokieć, brzuch i dwie nowe dziury w nodze :smile: mogło być jeszcze gorzej, ale miałem na sobie plecak.

Nie dajcie się nabrać na krótki ekspres do spinania kurtki ze spodniami, może trzyma kurtkę na plecach, ale przy glebie moja kurtka podwinęła się z przodu i miałem pozdzierany cały brzuch i boki. Na ciuchach nie warto oszczędzać sam się o tym boleśnie przekonałem. nie popełniajcie tego błędu co ja, nie idźcie ta drogą.

Dołączona grafika

http://zapodaj.net/f...f84de1.jpg.html

Dołączona grafika

http://zapodaj.net/5...edc998.jpg.html

Nie chciałbym tym co napisałem, nikogo zniechęcać do tekstylnych, bo widziałem kilka kurtek i spodni po większych przejściach i zdały egzamin.

O skórach się nie wypowiadam, bo nigdy nie miałem porządnej.

Edytowane przez Elwood (wyświetl historię edycji)

• 4 tygodnie później...

Ja jestem za tekstylnymi ciuchami z powodu wyglądu:) Co do wytrzymałości na szczęście nie miałem okazji testować:smile:

Warto też wspomnieć że sa ciuchy łączone tekx/skór :smile:

"Super tanich" zestawów tekstylnych nie polecam, skusiłem się na kurtkę i spodnie 4bikera (570 PLN za komplet)

Moja sama kurtka tyle kosztowała... Nie warto oszczędzać.Chociaż wydaje mi się że też nie warto przesadzać typu 10k za komplet ;)

pozdro

• 5 miesięcy temu...

Z całą pewnością i po jednej i po drugiej stronie sporo argumentów bardzo solidnych. Ja sam zwykle wybieram połączenia tekstylno-skórzane i jestem bardzo zadowolony, chociaż nie mogę powiedzieć, że oszczędny. Humor nieco poprawił mi się, kiedy znalazłem propozycje hypnotik.pl - szereg rzeczy mają całkowicie unikalnych a jakość jest bardzo przyzwoity. Co mi się podoba szczególnie - to, że w ofercie jest dużo rzeczy i dla chłopaków i dla dziewczyn - bardzo praktycznie i pragmatycznie.

przeanalizowałem wasze szczegółowe opinie i pokuszę się o poradę i ewentualne podsumowanie

Generalnie odzież tekstylna jest praktyczniejsza, główną zaletą jest niska waga w szczególności odzieży trójwarstwowej bo tylko taką polecam. tzn odzież trójwarstwowa czyli możemy wypiąć oddzielnie ocieplenie, oddzielnie membranę klimatyczną lub wodoszczelną. Zaznaczam że wypięcie tych warstw nie powoduje efektu worka lub trzepoczącej flagi, aby tak się nie działo musi być dobrany odpowiedni dopasowany rozmiar . Wtedy też nie zakładamy w chłodne dni żadnych polarów, swetrów czy kalesonów, tylko i wyłącznie delikatną bieliznę termoaktywną.

Jeżeli chodzi o kieszenie i system regulacji to podobnie jest w skórach jak i w tekstyliach tyle samo, chyba że porównujemy odzież tekstylną "turystyczną" wtedy faktycznie mamy dużo systemów regulacyjnych i wiele kieszeni.

Jeżeli chodzi o bezpieczeństwo w tej chwili jest bardzo podobnie. Mamy kilka sztuk odzieży tekstylnej po wypadkach i skórzanej również. Z reguły po ostrym szlifie tekstylia są do wymiany , skóry to zależy od grubości. Skóra bydlęca 1.4-1.6 grubości wytrzyma - zmatowi się, natomiast skóra tzw. cerata przepali się i poszarpie.

Jeżeli chodzi o cenę dobra skóra jak i dobre tekstylia muszą kosztować, nie ma nic za darmo. Jednak full wyposażony kombinezon tekstylny będzie kosztował tyle samo co dobra skóra ale bez wyposażenia dodatkowego.

Co najważniejsze - komfort użytkowania. Tutaj tekstylia wygrywają na całej linii.

po pierwsze niska waga -tekstylia

po drugie nie krępuje ruchów -tekstylia

po trzecie doskonała wentylacja w upale tekstylia trójwarstwowe - najlepiej dodatkowo z wypinanymi panelami na lato i tutaj pokuszę się o małą reklamę

http://hypnotik.pl/kurtki-motocyklowe-meskie-kurtka-hypnotik-trick-trojwarstwowa/p,298908

http://hypnotik.pl/spodnie-motocyklowe-meskie-spodnie-hypnotik-trick-trojwarstwowe/p,298858

po czwarte zabezpieczenie przed deszczem- nie nasiąka i nie powoduje efekt chłodu i wilgoci , skóra potrafi nasiąknąć wodą i zwiększyć swoją wagę podwójnie, trochę lepiej jest w przypadku impregnacji odpowiednimi preparatami

po piąte łatwiejsze czyszczenie i pranie -tekstylia.

Jeżeli chodzi o wygląd i stylistykę to tutaj skóra wypada trochę lepiej tzn. wygląda profesjonalnej i ekskluzywniej. Ale nie zawsze ładniej to zależy od modelu.

W tej chwili stawia się na skóry tzw MATT. Odchodzi się od skór połyskowych. Przy zakupie skóry należy także pamiętać z jakiego zwierzaka jest zrobiona, o jakości wyprawy tzn miękkości i strukturze. Optymalnym rozwiązaniem jest skóra bydlęca-mat-o dobrej wyprawie. Skóry cielęce są za delikatne, skóry świńskie i końskie są bardzo sztywne.

Podsumowując w konfrontacji odzież skórzana vs tekstylna ja stawiam na tekstylia, oczywiście to moja opinia. Na potwierdzenie wyniku mogę tylko zapewnić że wynik ten podparty jest licznymi testami naszej odzieży oraz także opiniami naszych klientów. 

Mówi się :na tor kombinezon skórzany na Bałkany tekstylia.

Dlatego szanowny kolego ja kupił bym dobre tekstylia trójwarstwowe pomijając przy wyborze tańsze dwuwarstowe .

Pozdrawiam i pozostaję w oczekiwaniu na wiosnę.

HYPNOTIK gwarantujemy indywidualne podejście do klienta oraz możliwość zakupów od 8.00 do 22.00 codziennie nawet w soboty i niedziele po wcześniejszej zapowiedzi wizyty info TEL. 501-032-119

witajcie ;) jakiś czas temu prosiłam Was o poradę przy kupnie skóry teraz nastał czas na kupno tekstylnych ;) 

co polecacie!!! mam do wydania max 1000 zł na komplet. Chce by komplet był dobry i na deszcz i chłody i na upalne dni !!! 

musi być solidnie wykonany i przede wszystkim bezpieczny ;) wiem że dużym problemem znów staje się próg cenowy ale mam nadzieję że uda sie cos znaleźć :biggrin: 

z góry bardzo dziękuje za pomoc ;) 

Twój wybór trochę zależy od tego jaki rodzaj jazdy - turystyki masz zamiar uprawiać. Do tej pory jak widze po Twoim wpisie w Powitalni jeździłas jako plecaczek i moto dopiero w planach ale do wyboru masz:

krótkie trasy, jazda po mieście itp - kurtka krótka ( nie potrzeba wielu kieszeni, ochron przed wiatrem, ładniej wygląda i układa się na kobiecej figurze, itd.)

turystyka dalsza ( po Polsce i zagranica) lepsza kurtka dłuższa

Oczywiście nie jest to warunek bezwzględny choć niewątpliwie użytkowy.

Z mojej praktyki wynika jednak podstawowa reguła: najlepiej gdyby kurtka i spodnie miały membranę wypinaną - te z membraną "stałą" średnio delikatnie pisząc zdaja egzamin latem ( no chyba, że to sprzęt za ponad 2 koła za sama kurtkę a jak widze Twój budżet jest ograniczony).

Kupując ostatnio rekawiczki w Hypnotiku z ciekawości przyjrzałem się ciuchom ( wcześniej sporo o nich czytałem, na tym forum też, ) i wydaje mi się, że mają ofertę nad wyraz godną rozważenia. Jesli komuś nie zależy na markowym znaczku to gość ma ciuchy bardzo dobre (  na stronie, a i na tym forum jest chyba fotka z rzeczywistego ślizgu jednego z forumowiczów w Hypnotiku) a w relacji jakość - cena trudno będzie chyba coś porównywalnego znaleźć. Twoje 1000 zł w zupełności wystarczy i to za ciuch 3 warstwowy z pełną ochroną ( co nie jest w wielu ciuchach takie oczywiste) a i przymierzyć łatwo w Twoim przypadku i nie trzeba kupować kota w worku przez neta ;)

Komplet Helda w Motorwingsie też powinnaś w tej kwocie skompletować.

Świetny jest też zestaw RST Ventilator II - co prawda reklamowany jest jako męski ale większość ciuchów to trochę unisexy. Pełna ochrona CE, wypinana membrana, wypinana podpinka ocieplająca, bardzo dobra jakośc wykonania, szybki demontaż protektorów przed praniem ciuchów.

Moim zdaniem wszystkie w/w spełniaja Twoje oczekiwania: solidność wykonania, bezpieczeństwo, na lato i na chłody i na deszcz ( choc z tym deszczem to nie przesadzajmy - kilkugodzinnej ulewy toto może nie wytrzymać ;). I mieścisz się w zaplanowanej kwocie.

Jak już zbierzesz opinie i podejmiesz decyzję to daj znać co zakupiłaś :smile:

Cel jest niczym. Podróż wszystkim.

Czechy, Słowacja, Węgry, Serbia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra, Albania, Ukraina, Rumunia, Bułgaria, Turcja, Gruzja, Armenia, Azerbejdżan, Rosja, Białoruś, Niemcy, Austria, Belgia, Holandia, Luksemburg, Francja, Włochy+Sycylia, Hiszpania, Maroko, Sahara Zach., Mauretania, Mali, Burkina Faso, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghana, Togo, Benin, Szwecja, Litwa, Łotwa

Wcześniej jako plecak teraz już jako kierowca :] Nie nastawiam sie na turystykę tylko na miasto ewentualnie co jakiś czas dłuższy wypad ;) z tego co już wiem to mam patrzeć właśnie za ciuszkami z wypinaną membraną bo to bardzo ułatwia użytkowanie. Nigdy nie patrzyłam na marki jako wyznacznik dla mnie liczy sie jakość i żywotność jaką otrzymam za rozsądną cenę ;) zaraz przejrzę Twoje propozycję i jak tylko będę miała chwilkę to odwiedzę sklepy by pomacać i przymierzyć.

witam. Dziękuję za pozytywne opinie na temat naszej odzieży HYPNOTIK, dzięki takim postom nakręcamy się do działania mimo zimy za oknem. ale do meritum......

Jeżeli chodzi o odzież damską trójwarstwową mogę zaproponować kurtkę model TRICK uszytą z materiału AIRDURA 600D z dodatkowo wypinanymi panelami na lato, do tego spodnie model SHIK uszyte także z materiału 600D trójwarstwowe z odpinanymi szelkami. Kolejną propozycją dla Pań jest kurtka SAKURA także trójwarstwowa z pełnym systemem regulacji i licznymi kieszeniami. Poniżej odpowiednie linki

http://hypnotik.pl/kurtki-motocyklowe-damskie-kurtka-hypnotik-sakura-trojwarstwowa/p,298947

http://hypnotik.pl/kurtki-motocyklowe-damskie-kurtka-hypnotik-trick-trojwarstwowa/p,294324

http://hypnotik.pl/spodnie-motocyklowe-damskie-spodnie-hypnotik-shik-trojwarstwowe/p,298866

więcej na www.hypnotik.pl

Jeżeli będziesz miała jakieś pytania służę pomocą

HYPNOTIK gwarantujemy indywidualne podejście do klienta oraz możliwość zakupów od 8.00 do 22.00 codziennie nawet w soboty i niedziele po wcześniejszej zapowiedzi wizyty info TEL. 501-032-119