Skocz do zawartości

Odzież Motocyklowa : Tekstylna Vs Skórzana

Lans

Rekomendowane odpowiedzi

witam ;) mam nadzieje że od września będę kolejną osobą na łódzkich drogach która będzie śmigać na 2 kółkach ;) zastanawiam sie właśnie nad kupnem kombinezonu na start.... myślę obecnie nad WOLF CORDURA cena jest dość niska a jakość (jak za tą cenę ) podobno całkiem ok. wiadomo że jako świerzak nie raz zaliczę glebę wiec jeśli zniszczę go po sezonie czy 2 nie będzie mi tak szkoda kasy jak bym zapłaciła 1500 zł za coś wypasionego(co po paru kontaktach z glebą juz pewno nie było by takie wypasione ;( ) co możecie mi polecić??? chciała bym na start przeznaczyć na kombi max 600 zł ( w gre wchodzi używka).

Wiem ze na ciuchach nie zawsze watro oszczędzać bo przed 2 kółkami śmigałam na 4 kopytach i czasem coś trochę droższe potrafić starczyć na dużo dłuższy czas.

• Odpowiedzi 72
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Dzastin

14

• Julka

5

• Tomi

4

• ridrick

4

Top użytkownicy w tym temacie

Szkoda kasy na zakupy a la początek. Dziś kupisz tekstylia na wiosnę w skórę wskoczysz. 600 zł do szafy. Nie zakładaj, że od razu będą gleby. No i pod ciuszki dobre termoaktywne wdzianko też parę stówek http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/woot.gif A jeszcze kask,rękawiczki,buty, To będzie SZKODA http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/censored.png

Miałeś wypadek? Pomogę uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy.  501-629-877

http://www.autopowypadku.pl

no tak jak brzmi przysłowie oszczędny dwa razy traci ;)kask mam, ubranko termoaktywne też wiec już jakiś początek jest ;) buty z tego co patrzyłam hm... min 300 zł (nie wliczałam ich w cenę kombinezonu).

Przepraszam za brak kultury na wstępie ;( powitalna już odwiedzona ;))

I nie nastawiaj się na dużo wywrotek. Na początku to jak już parkingówki podczas których cierpi głównie motocykl.

Przy większych prędkościach nie polecamy się przewracać ;)

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

Ja zakupiłem komplet tekstylny i niestety podczas deszczu kurtka nie przemokła ale z niej wlało mi się do środka spodni chociaż były połączone z kurtką. Mogło to być spowodowane również tym że jechałem naszą świetną krajową 1 ze Zgierza do Ozorkowa i samochody jadące z przeciwka w koleinach dodatkowo zalewały mnie wodą.

No "nieprzemakalność" to na długich trasach niestety trzeba wsadzić między bajki- nie tak się naleje to inaczej. Przelotny deszczyk- ok, ale 6 godzin wody z nieba- nie ma bata, jak nie TIR ochlapie, to z kasku na szyję spłynie albo z kałuż nachlapie. Ja jeżdżę w tekstyliach i bardzo mi pasuje ich "elastyczność"- latem łatwo się wietrzą, jesienią podpinka i jest ciepło. Ścieralność- nie próbowałem (odpukać) "na poważnie" (jeden króciutki szlif) więc nie będę się mądrzył. Pewnie kupię kurtkę skórzaną, ale bardziej dlatego że lansiarz jestem niż z realnej potrzeby. Buty- okuty dr. Martens radzi sobie bardzo dobrze, ALE długo się toto wkłada i zdejmuje (w stosunku do "zwykłych" butów turystycznych). Tyle z mojej strony.

Tak naprawdę- rzecz gustu/ zamożności- i tyle.

hm... myślę właśnie czy nie kupić używki skóry ale nastawie sie na ten zakup po sezonie wtedy podobno ceny są niższe i większy wybór ( kolega co jeździ tak mi podpowiada nie wiem ile w tym prawdy ale zaryzykować mogę ;p )

hm... myślę właśnie czy nie kupić używki skóry ale nastawie sie na ten zakup po sezonie wtedy podobno ceny są niższe i większy wybór

Używany? Hmm... jeśli sprzedająca naprawdę jeździła, a nie tylko bujała się jako plecak raz na pół roku to nie wiem czy jest sens ze względów higienicznych ;) Co do wyboru polecam zimowe wyprzedaże w Liberty Motors - wybór może nie największy, ale za to ceny bardzo przystępne no i rzeczy oczywiście nowe :smile:

Nie dyskutuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.

ooooo wielkie dzięki za podpowiedz!!!! ostatnio w Częstochowie znalazłam fajny skórzany kombi za 700 zł wymiary jak moje zadzwoniłam i okazało się ze właśnie poszło... ;(((( babeczka miała go na sobie raz bo dostała jako prezent od chłopaka który na siłę chciał ją jako plecak wozić... szkoda że tak mało jest takich sytuacji bo osoby które naprawdę chcą jeździć miały by fajny kombi za małą kasę ;p

tu miałam na tyle szczęścia ze moja znajoma ma identyczny!!! i kiedyś w nim jeździłam rozmiar był ten sam. Jeśli chodzi o inne marki to jeśli kombi będzie gdzieś blisko to na pewno jadę i przymierzam nie biorę w ciemno!!! jeśli jednak gdzieś na drugim końcu Polski to pierw przymusowe wizyty w sklepach i szukanie tej marki by przymierzyć czy rozmiar będzie dobry bo rozmiarówki niestety tak się różnią ze ułatwić życia nam niestety nie ułatwili...

A może na początek wystarcza jeansy i kurtka. W tej cenie będą nowe i dopasowane. I tak będziesz miała więcej niż jedną sztukę garderoby motocyklowej.

Motocyklistą nie staniesz się z chwilą kupna motocykla !!!

Jest to pasja, którą trzeba poczuć całym sercem, rodzi się pewien rodzaj więzi 'człowiek-maszyna', dająca sens życiu i uczucie wolności jakiej nikt nie jest w stanie dać nam na tym świecie.

Pasja ta staje się najmocniejszym narkotykiem, który rządzi naszym życiem. Nawet gdy ją porzucimy zostawia za sobą pustkę, jakiej nie da się wypełnić niczym innym !!!

na pewno chce coś co ochroni mnie podczas ewentualnej gleby bo jeśli mam oszczędzić 400 zł na ubranku i kupić coś gównianego co nie zamortyzuje w żaden sposób upadku(lub rozpadnie sie po jednym sezonie) albo co gorsza może przyczynić sie do jeszcze większej szkody to mija sie to z celem bo na zdrowiu nie chce oszczędzać. zastanawiałam sie nad marką wolf ale nie wiem czy niska cena tu nie idzie za bardzo niskim jakościowo wdziankiem (nie mogę znaleźć opinii na temat tej marki)

Ja osobiście sam zastanawiam się nad zamianą na skórkę, mam w tej chwili tekstylniaka modeki i choć nie narzekam to przy +30 i tak nie mam ochoty w mieście jej zakładać. a skórka to skórka :smile:

Choć podobno skóra jest wyprofilowana tylko do jazdy i nie wygodnie w niej się poruszać w innej pozycji jak na ścigu więc chętnie posłucham opinii.

:P

Mam kombi dwuczęściowe Spyke. Jest w nim gorąco jak cholera. Ale mam złudzenie bezpieczeństwa. Wcześniej miałem kurtkę tekstylną. Na upały była lepsza. Tak samo na deszcz. No ale skóra to skóra.

Nie zmienilbym.

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

dostałam propozycje kupna ciuszków firmy RETBIKE czy warto w nie inwestować ???? czy lepiej jeszcze pozbierać i kupić coś z lepszej półki ;) przypominam ze ma to być odzież na Świeżaka ;p

to zalezy czego konkretnie oczekujesz od ciuchow mżna kupić za kilka stówek i będziesz zadowolona bądź wydac kilka tysięcy i byc rozczarowanym pytanie co mają miec ciuchy (jakie systemy - wentylacja, membrany, ilośc wartsw, jakie protektory, itd).

http://tablica.pl/oferta/tanio-kombinezon-ret-bike-IDyiVJ.html#545933b4;r:;s: na taki kombi trafiłam

szukam czegoś bezpiecznego (tak wiem ze te najdroższe są najlepsze, a oszczędny dwa razy traci...), i wygodnego zainteresowałam sie nim bo są to moje wymiary i całkiem ok cena jak na używkę ale nie mam porównania (nigdzie nie mogę znaleźć ) ile kosztuje taki nowy i jakie są ich mocne i słabe strony bo jak ma to byc gówno gdzie trzasną mi szwy przy schodzeniu z maszyny to ja wole schować kase w skarpetę i zbierać dalej na coś lepszego ;D

Z tego co czytałem kiedyś to sporo osób polecało Retbike. Nie znam za dobrze tej firmy, ale kojarzę, że w pierwszych modelach tej firmy pękały protektory. Późniejsze modele dostały już lepsze. Wydaje mi się, że ten Retbike to coś jak Tschul. Pewnie klasa kombi podobna.

Myślę, że jeśli to kombi za 400zł pasuje to nie ma co się zastanawiać. Cena bardzo dobra. Jeśli tylko nie jest popękana skóra, a szwy są całe to można brać. Dokupisz sobie do tego żółwia, buty, rękawice i powinno być ok

Suzuki SV650S 2007 icon1.png

zastanawiałam sie nad marką wolf ale nie wiem czy niska cena tu nie idzie za bardzo niskim jakościowo wdziankiem

Jeżdżę w Wolf`ie (kurtka + spodnie) ponad 2 sezony i nie narzekam na jakość, żadne rzepy, ani szwy nie puściły, nic się nie popruło. Myślę, że był wart swojej ceny. Chociaż spodnie przemokły mi po około 15 km niezbyt intensywnego deszczu. No i jeśli chodzi o przewiewność w upały, to nie jest najlepiej, zwłaszcza spodnie. Ale dla świeżaka myślę, że można brać. :smile:

A może na początek wystarcza jeansy i kurtka. W tej cenie będą nowe i dopasowane. I tak będziesz miała więcej niż jedną sztukę garderoby motocyklowej.

ridrick dobrze pisze.

Ja powyżej 20*C jeżdżę w jeans+ skóra a na planowaną trasę zakładam kombi ze skóry.

komplet tekstylny miałem ale dałem koledze w gratisie.

Ładna dziewczyna powinna ładnie sie ubrać a nie jakieś tekstylia http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/nono2.gif Dzastin pomyśl nad tym http://motocykle-lodz.pl/public/style_emoticons/default/bye.gif

Miałeś wypadek? Pomogę uzyskać odszkodowanie z OC sprawcy.  501-629-877

http://www.autopowypadku.pl