Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Sprzedaż Przed Upływem 6 Miesięcy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż kupiłem motocykl w grudniu 2014 roku tydzień przed świętami Bożego Narodzenia, i tutaj pytanie czy aktualne jest to iż muszę odczekać sześć miesięcy na to by go sprzedać? Czy jak to jest w tej sytuacji?

Opublikowano

Jeśli sprzedajesz maszynę przed upływem 6 miesięcy to masz obowiązek zapłacić podatek do sprzedaży pojazdu. Rozliczasz go w PIT - 36 wg. google :smile:

marcinsebastian1
Opublikowano

Czekać nie musisz.

Jeżeli jednak sprzedaż drożej niż kupiłeś musisz zapłacic podatek od różnicy.

Teoretycznie nawet jak sprzedaż za tyle samo lub stracisz też musisz zgłosic w urzędzie ( tak twierdzi mój księgowy) ale nigdy tego nie robiłem a sprzedaje samochody 15 lat i czasem kupowałem na siebie lub żonę zamiast na firmę i nigdy nie było problemu a urząd na pewno widział taki fakt w dokumentach bo kupujący płacił podatek PCC.

A jeżeli chcesz mieć 100% pewności podjedz do swojego US i zapytaj .

Kolega Matik ma racje z tym PIT-36 że trzeba go złożyć ale podatek płacisz od dochodu jeżeli jest. 

A jeszcze jedno do ceny zakupu możesz doliczyć wszystkie udokumentowane koszty jak np. faktury za naprawy itp.