Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy ktoś kiedyś próbował może takiego zabiegu? Słyszałem że jest możliwość szlifowania tarcz, u mnie problem jest taki że ch**owe klocki zrobiły mi wcięcia na tarczy. Podobno można to delikatnie zeszlifować. Ktoś coś próbował? Słyszał? itd?

Dobry motocyklista to nie ten, który lśni w pięknej skórze, nie ten, który odkręca gaz do końca, a ten który zna wartość swego życia!

Opublikowano

Nie wiem czy szlifują tarcze, ale na pewno toczy się tarcze hamulcowe samochodowe. Co do motocyklowych to nie wiem jak to wygląda i czy jest bezpieczne dla użytkownika...

Opublikowano

Wcięcia??? w sensie wzdłużne wyżłobienia??? Duży masz rant i czy mierzyłeś w ogóle ich grubość??? Mają bicie na boki???

Najlepiej gdybyś kupił nowe zamienniki lub używki ale dobrej grubości.

Myślę że nie ma co się bawić w toczenie przynajmniej ja bym się nie odważył :smile:

Opublikowano (edytowane)

Tarcze do auta są nieporównywalnie grubsze (12-24mm) od tarcz do moto (4.5-6mm) Moim zdaniem tarcza do moto jest zbyt cienka żeby sobie ją toczyć czy szlifować i jest ze stali, a nie żeliwa więc szybko sie zwichruje przy tym zabiegu. Taka akcja to typowe polusowe rzeźbienie w gównie. Weż się nie wygłupiaj, bo zabijesz siebie albo kogoś. Jak to staropolskie przysłowie mówi "za gapowe trzeba płacić".

Edytowane przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

Opublikowano

Każdy może mieć własne zdanie w tym temacie, akurat na obróbce sie znam. Zalezy jak głębokie są "rysy", śmiało możesz zebrać z kazdej strony do 0,3 mm, znajdź warsztat dysponujący dobra szlifierką do płaszczyzn z chłodzeniem cieczą i uchwytem magnetycznym, o żadnym toczeniu nie ma mowy.

Opublikowano

Można się załamać...

Tarcz motocyklowych się nie przetacza, nie szlifuje i nie prostuje je się  tylko wymienia, chyba że masz jakiś konkretny powód żeby rozstać się z tym światem.

Zalezy jak głębokie są "rysy", śmiało możesz zebrać z kazdej strony do 0,3 mm

Tak... a potem możesz się udać śmiało po zakup  nowych, bo pewnie po takiej operacji w najlepszym wypadku osiągną min grubość.

Opublikowano

Na stronie 1-11serwisówki, podane są minimalne grubości tarcz, 0,3 mm nie wzięło się z sufitu,  ale tak jak powiedziałem kazdy może mieć na ten temat własne zdanie.

Opublikowano

Spokojnie panowie! ;D JA tylko próbuję dowiedzieć się więcej na ten temat :biggrin: Nigdy tego nie robiłem i z tego co już udało mi się wyczytać nie zrobię ;) Po to chyba między innymi forum by pytać o drogę czyż nie? Bo ostatnio miewam wrażenie że po to by tylko "dociskać" młodszych, niedoświadczonych kolegów ;) Temat do zamknięcia :smile:))

Dobry motocyklista to nie ten, który lśni w pięknej skórze, nie ten, który odkręca gaz do końca, a ten który zna wartość swego życia!

Opublikowano

miewam wrażenie że po to by tylko "dociskać" młodszych,

Jeżeli tak to odebrałeś to przepraszam :smile: ale nie miałem tego w zamyśle

Opublikowano

Spoko, spoko :P Nie zrozumieliśmy się widocznie :P Chociaż ta twoja miniaturka podkręca ;D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...