Skocz do zawartości

Wbicie Dwójki, Gdy Nie Wejdzie Z 1

Mavver

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie dobrze znany każdemu jeźdźcy Yamahy problem. Chcecie z 1 wrzucić 2, ale wchodzi luz.
Wiem, jak poprawnie zmieniać biegi, no ale czasem nie wyjdzie, szczególnie gdy ostro ruszam.
Mam jednak następujące pytanie - co zrobić potem? Mam pierwszy bieg, 10 tys. obrotów, około 70km/h i co teraz?
Na chama wbijać dwójkę dalej? Choć to boli, a dźwięk rozrywa uszy.
Jak sobie z tym radzić? Ponownie wciśniecie sprzęgła i wtedy?
Proszę o wasze porady odnośnie tej techniki.

Edytowane przez Mavver (wyświetl historię edycji)

„Żeby być motocyklistą nie wystarczy benzyna w żyłach, potrzebny także olej w głowie”

Zapraszam na mojego bloga: www.mankut.blog.pl

hmm.. wciśnięcie sprzęgła "przegazówka" (choć dziwnie to brzmi, bo to przy redukcji) ale zrozumiesz o co chodzi - wyrównujesz obroty które spadną po wciśnięciu sprzęgła - i wtedy wbić 2-kę. jest to chyba najmniej bolesny sposób, aczkolwiek ja "pro" nie jestem i mogę się mylić.

"proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów"

SV1000S

icon3.png

Też mi się to czasem zdarza - zwłaszcza przy szybszym ruszaniu. Zauważyłem, że jeśli dostosujesz obroty silnika do prędkości na drugim biegu to wtedy wejdzie bez większego problemu (podobną techniką można zmieniać biegi w samochodzie bez użycia sprzęgła). Wymaga to jednak wprawy, a te motocyklowe silniki kręcą się jak narwane i ciężko jest trafić odpowiedni moment;)

Źle się wyraziłem. Zamiast 3ki została między biegami, dwójką a trójką, tak jakby na luzie + kilka bardzo nieprzyjemnych dźwięków ze skrzyni. Za słabo podniosłem dźwigienkę zmiany biegów - wyskoczyła z jednego ale nie zaskoczyła na kolejny bieg. Zdarzyło mi się to tylko raz, na samym początku i już więcej nie miałem takich problemów, chociaż np mojemu kumplowi w Fazerze też tak się stało ostatnio podczas wyprzedzania... Zastanawiam się czy to kwestia kończącej się skrzyni czy po prostu tak się czasem zdarza.

• 4 tygodnie później...

Jak w miarę mocno przebijasz z jedynki na dwójkę(masz dobrze wyregulowane sprzęgło) i wpada luz to skrzynia biegów już się kończy. Jeśli chcesz przedłużyć jej żywot to nie ciśnij na jedynce tylko do 4 tys wbijaj dwa i wtedy ciśniesz.