Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Badania Lekarskie Prawko

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Zbliżają się moje 24 urodziny i w końcu mogę się zapisać na kurs. Potrzebuję badań lekarskich. Zdrowy jestem jak koń, albo nawet jak stado mechanicznych kucy. Niestety panienka w przychodni wyskoczyła mi z tekstem, że badania kosztują (ustawowo) 200zł. Stąd moje pytanie, czy znacie jakiegoś lekarza gdzie mogę je zrobić taniej.

Pozdrawiam

Opublikowano

Pytanie w stylu: "Egzamin na prawo jazdy ustawowo kosztuje 180 pln, gdzie zrobię to taniej?".

Jeśli chcesz taniej to poszukaj OSK, który w cenie kursu "daje lekarza".

Opublikowano

Jestem tylko wkurwiony ceną badań - odpowiadało mi 50 zł które płaciłem 6 lat temu. I jeśli jest gdzieś jakiś lekarz, który ten sam papierek wyda mi za np 100 to będę bardzo szczęśliwy. Nie mów, że się nie da. Skoro można dostać zwolnienie lekarskie to taki świstek pewnie też. OSK już mam wybrany raczej, bo zależy mi na takim gdzie będę miał możliwość się czegokolwiek nauczyć. 

Opublikowano (edytowane)

Zwolnienie lekarskie to nie dokument, którego wydanie, koszt, sposób rejestrowania reguluje ustawa.

W wydziale komunikacji też pójdziesz się kłócić, że tablica rejestracyjna to kawałek blaszki z nalepką i chcesz taniej ja dostać a nie za tyle, za ile postanowił ustawodawca? Nie wspomnę już o dowodzie rejestracyjnym czy tez przeglądzie okresowym pojazdu ...

Skoro to taki świstek papieru, to po prostu wystaw sobie zaświadczenie sam, a stempelek "walnij" z kartofla - będzie prawie za friko (prawie, bo musisz ponieść koszt ziemniaka i tuszu).

Edytowane przez Jaro1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

`Szczerze mówiąc to chętnie bym tak zrobił. Przeglądy okresowe ludzie sobie kupują bez problemu. (Nie mówię, że to popieram). Papierek kosztował 50 a teraz kosztuje 200 bo jakiś baran z Wiejskiej to wymyślił a reszta mu przyklasnęła. Mogę być więc "poirytowany".

Opublikowano

2 lata temu badanie kosztowało zdaje się 60 zł niezależnie od miejsca, w którym się je robiło. Musiał to być po prostu lekarz, który ma uprawnienia do wydawania zaświadczeń dla kandydatów na kierowców.

Jeśli dziś kosztuje to 200 zł według przepisów ustawy, to choćby skały srały, nie da się tego zrobić taniej. Niestety, taka jest prawda.

Zmieniły się przepisy i dopóki ponownie nie obniżą "cennika" ustawą to ny dy rydy. Niestety.

Opublikowano (edytowane)
Mogę być więc "poirytowany".

Możesz, jak najbardziej, ja również jestem. Niemniej jednak taka jest cena "odgórna" i nic z tym nie zrobisz. Ktoś postanowił na tym zarobić, ktoś dzięki temu straci, ktoś inny musi więcej papierków przerzucić i machina się kręci. Nie pozostaje Ci nic innego jak tylko zacisnąć zęby i uszczuplić portfel o te dwie stówy, o ile oczywiście chcesz wyrobić sobie PKK :smile:

Innej możliwości na zredukowanie kosztów niż ta, którą podałem Ci w pierwszym moim poście - nie widzę.

Edytowane przez Jaro1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Wiesz, zapytać nigdy nie zaszkodzi. PKK - kolejna kpina. Kierownikiem to ja jestem od 6 lat. 

Opublikowano

PKK - kolejna kpina. Kierownikiem to ja jestem od 6 lat.

Ja od ponad 20 lat ale to nie zmienia faktu, że PKK w tym roku również byłem zobligowany wyrobić, zapisując się na kurs kat A ponoszą wszystkie związane z tym dokumentem koszta ...

Opublikowano

I mnie też to niestety czeka. Mogę tylko żałować, że nie robiłem prawka na starych przepisach. Nie musiałbym czekać do 24 urodzin ani męczyć się ze zbędną papierologią. A z tym, że ktoś wymyśla bzdurne przepisy żeby napchać sobie kabzy, nigdy się nie pogodzę. 

Opublikowano

A z tym, że ktoś wymyśla bzdurne przepisy żeby napchać sobie kabzy, nigdy się nie pogodzę. 

Polecam w takim razie lekturę "zawodów regulowanych" w PL. Na pewno będziesz rzucał ciężkimi k**wami czytając :biggrin:

Co do lekarzy - kiedyś brali wg własnego uznania, albo była pieczątka w cenie kursu bo ośrodki miały umowy z lekarzami. Teraz ktoś postanowił być mądry i ustalić sztywną cenę, do tego zaporową, więc jak by nie patrzeć płacimy za to samo tylko więcej.

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

Opublikowano

Poprzedni przepis mówił od 50 do 200. A że lekarz przychodził do szkoły i miał na raz 20 osób to nawet promocje robił i wychodziło taniej. POlitycy postanowili wprowadzić równą, "sprawiedliwą" opłatę - zaokrąglili w górę. 

Przypomina mi się dowcip: Przez jeden dzień, zamiast złotej rybki, życzenia spełniał krokodyl. Facet poprosił o ch*ja do ziemii i krokodyl odgryzł mu nogi.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jeżeli jesteś np. pacjentem w medicover to zrobisz za darmo. Ja tak robiłem

Opublikowano

Ja płaciłam miesiąc temu 100 zł na ul.Syrenki 27 u dr. Frątczak.

Opublikowano

Na bazarowej 110 bo dzwoniłem kilka dni temu

ekowkuchni.pl - Już niedługo zjesz zdrowo i smacznie :smile:

Opublikowano

Czyli jednak jakimś cudem da się taniej ? :smile:

Opublikowano

Oczywiście, że się da. A jak w podobnym wątku to napisałem wcześniej to mnie chcieli zjeść :P

Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Podobno się da, mi się niestety nie udało. Byłem u lekarza którego polecił mi ktoś z forum. Niestety (lub stety), podobno czasem sprawdzają te zaświadczenia, więc dla mojego i jego spokoju/bezpieczeństwa policzył mi 200 i wydał paragon. Spieszyło mi się więc nie miałem już czasu ani siły kombinować z tańszym lekarzem.

Tak czy inaczej, dziękuję wszystkim za pomoc. A tym, którzy są jeszcze przed badaniami życzę powodzenia (:

Edytowane przez Homiczak (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

Jeżeli jesteś np. pacjentem w medicover to zrobisz za darmo. Ja tak robiłem

K..wa , a jak ja byłem w medicover się pytać o takie badania, to mi powiedzieli że nie robią, i musiałem się nalatać żeby załatwić :/

Swoją drogą - te 200 złotych to po prostu kolejna podwyżka podatku. Przyjazne państwo by żyło się lepiej ! 

Opublikowano

Swoją drogą - te 200 złotych to po prostu kolejna podwyżka podatku. Przyjazne państwo by żyło się lepiej ! 

W niedzielę mamy okazję wyrazić nasze zdanie na temat tej i innych podwyżek (:

Opublikowano

Ja po Świętach Wielkanocy robiłem te badania i zapłaciłem 100 zł a nie 200, więc cena nie jest chyba tak "sztywno" ustalona bo chodów żadnych nie mam a lekarza widziałem pierwszy raz w życiu..

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Nie wiedziałem gdzie napisać. Czy wie ktoś gdzie w Łodzi lub okolicy `zrobię` badania do 50 zł do prawa jazdy ?

Opublikowano

nigdzie kolego nie zrobisz juz badan za 50 zyli , przepisy sie zmienily juz chyba z rok  i obligatoryjnie cena wynosi 200zl, chociaz moze sie myle ale w powitalni znaja sie lepiej  :decayed: