Skocz do zawartości

wydarzenie_FLM_Tuchola.png

Zapraszamy na Zlot Forum Łódzkich Motocyklistów  - więcej informacji tutaj.

Części Samochodowe- Które Produkty Wybrać, A Które Stanowczo Nie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Potrzebuję zakupić końcówki drążka kierowniczego jak i same drążki kierownicze. Na allegro z Łodzi są dwie oferty: jedna ma części MaxGear, a druga jakiegoś tureckiego producenta Febi Bilstein. Na forach różnie się wypowiadają o różnych producentach.

Poradźcie proszę co warto założyć, żeby nie było kłopotów po kilkuset kilometrach.

Auta nie szykuję na sprzedaż więc części z "plasteliny" nie będą brane pod uwagę - czyli jakieś tam najtańsze z najtańszych.

Opublikowano

MaxGear jest dobry jak chcesz poprawić auto na handel,po roku ponowna wymiana.Przerabiałem to z drążkami kierowniczymi i wahaczami.

Febi prezentuje bardzo dobry stosunek cena-jakość, parę lat będziesz miał spokój.

Opublikowano (edytowane)

Febi są dwukrotnie droższe od MaxGear więc pewnie coś za tym idzie, choć to nie reguła.

Lista zamienników jest niezwykle długa:

ALFRED HEYD FT 04.01

BENDIX 040348B

BORG & BECK BTR4959

DELPHI TA1806

FAI AutoParts SS2242

FIAT 51809107

FIAT 9949218

FIAT 51809106

FIRST LINE FTR4959

FLENNOR FL0940-B

FRAP 2307

HERTH+BUSS ELPARTS SS2242

JP GROUP 3344600609

LANCIA 51809106

LANCIA 51809107

LANCIA 9949218

LEMFÖRDER 25517

LEMFÖRDER 2551701

LEMFÖRDER 25517 01

MAPCO 49040

METZGER F-126

METZGER 54017708

MEYLE 216 020 0007

MGA DR5620

MONROE L15110

MOOG FI-ES-0937

NK 5032364

OCAP 0281858

OCAP 281858

OPTIMAL G1-1051

PEX 12.02.309

QUINTON HAZELL QR9978S

RTS 91-90115

RUVILLE 915849

SASIC 9006444

SIDEM 19032

SPIDAN 57349

SWAG 70 91 9963

TRISCAN 8500 15110

TRW JTE761

UNIPART GSJ3236

VEMA 22902

VEMO V24-9589

Nawet dla kibiców Widzewa coś jest : RTS ;-)

Edytowane przez JAREK-XJR (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

nie wiem ile jeździsz ale w moim przypadku przed przeglądem wymieniam wszystkie końcówki i gałki . Po roku jazdy luzy są takie że przeglądu nie przejdzie nie ważne czy to jest część najtańsza czy z wyższej półki

Opublikowano

Od ostatniego przegladu rowno rok temu zrobilem 13000 km co jest dosc duzym wynikiem w porownaniu z latami ubieglymi.

Opublikowano (edytowane)

Ja bardzo chwalę sobie części Mayle, zwłaszcza drążki reakcyjne. Przerabiałem kilka różnych firm jesli chodzi o zamienniki elementów zawieszenia i z wymienionych znam następujące:

Mayle - polecam, przy moim stylu jazdy drążki reakcyjne wytrzymały 3 lata (już niestety muszę szykować się do wymiany)

Febi - masakryczna jakość, łącznik stabilizatora przedni po pół roku znów "walił" - wymieniony na oryginał.

Delphi - łącznik tej firmy miałem założony przed Febim - ten nie wytrzymał miesiąca

LEMFÖRDER - 6 lat temu, po zakupie samochodu, wymieniłem poduszki amortyzatorów przednich właśnie na produkt tej firmy - jeżdżę na nich do dzisiaj bez efektu zużycia.

Pozostałych firm nie znam albo nie kojarzą mi się z zawieszeniem (np Rouville czy TRW).

EDIT dla doprecyzowania - przez 6 lat, jak posiadam obecne Volvo, przejechałem 90000km, jednak należy mieć na uwadze fakt, iż bardzo często samochód jest załadowany do pełna z uwagi na moje hobby.

Edytowane przez Jaro1975 (wyświetl historię edycji)
Opublikowano

lemforder, moog i spidan to dobre graty (z mojego doswiadczenia) ale chyba jedne z droższych

Moim zdaniem warto inwestować w dobre części, wiem jaka jest różnica w trwałości kiedy się kupuje chłam za 15 zł a markową część za 95zł, ale każdy ma swój rozum i portfel.

Szczególnie do Fiata warto kupować te droższe jeśli to ma jeździć a nie iść na sprzedaż.

Tylko Honda -> XL600V + XR400R = :riding:

Opublikowano (edytowane)

Średnia półka taka która ma w miarę dobrą jakość w stosunku do ceny to Moog, Sidem, Delphi, Meyle, TRW, NK... długo by wymieniać. Niektóre firmy pakują w swoje pudełka produkty innych. Niektóre np. wahacze Lemfordera są gorsze od MaxGear'a. Nie trafisz. Trzeba wiedzieć jaka firma co robi konkretnie dobre. Taki po$rany rynek teraz.

Jak chcesz napisz na PW co potrzebujesz i do czego (z tego co kojaze po numerach :smile: jakiś Fiat Bravo/Stilo), poszukam coś fajnego w dobrej cenie. Nie będziesz musiał kopać allegro  ;)

Edytowane przez michal_lc4 (wyświetl historię edycji)

Supermoto se kupili... Terrorysty je&ane...  :P   SUPERMOTO LDZ
       Inspekcja Rowów Przydrożnych   :riding:                                                                          https://web.facebook.com/MM-Garage-1003360043043536/?ref=aymt_homepage_panel

Opublikowano

Sprawdzę jeszcze w jednym warsztacie czy te końcówki drążków i drążki kierownicze rzeczywiście są już do wymiany i dam ci znać na PW.

Klocki kupuję steinhofa na tył w sklepie na Sasanek.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Akumulator Bosch S4 52Ah, 470A, L-  270zł

Akumulator Bosch S5 63Ah, 610A, L-  390zł

takie 2 akumulatory są przewidziane do twojego auta, sprawdzane w katalogu :smile:

moge mieć jeszcze na dzisiaj

Opublikowano (edytowane)

nixxon/kager/topla , prawdopodobnie będzie ten sam wsad co w starych dobrych boschach widząc po zachowaniu w przypadku awarii prądu

Edytowane przez barteklodz (wyświetl historię edycji)

Bus, bagażówka

stała trasa Łódź-Paryż(F)-Łódź

663-231-860

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Szukam sklepu z akumulatorami do auta.

Najlepiej w regionie Łódź Górna

Oczywiście  "dobry i tani"

Moja 8letnia bateria fabryczna zaczyna odmawiać współpracy :mellow:

Reanimacja nie pomaga.

Czy firma "Centra"  cieszy dobrą opinią ?

Edytowane przez Wojtas (wyświetl historię edycji)

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

Opublikowano

Siemka

Ja akumulatory biorę stad:

twojabryka.pl

Maja bardzo dobre ceny i dowiozą w każde miejsce w Łodzi zabierając stary aku i montując nowy za friko

Co do Centry to plus jest taki ze ma długa gwarancje i assistance (w przypadku Futura) w cenie

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Akumulator kupiony Centra plus 45AH/300A 190zł

W sklepie Bativ ul.Wólczańska 262

Testujemy :smile:

motor.gif"Jadąc motocyklem ile się da, w ciągu 5 minut przeżywasz więcej niż inni przez całe życie"

• 6 lat później...
Opublikowano

Muszę zakupić trochę klamotów do mojego Forka, ale wolałbym zrobić to w Łodzi aby w razie co nie generować sobie kosztów wysyłki. W wielu sklepach internetowych z częściami wysyłka jest za darmo powyżej jakiegoś zamówienia, a przy zwrocie i tak trzeba zapłacić.

Wiem, że  mogę kupić na allegro z opcją smart ale muszę mieć pewność, że dana cześć (producent) jest godna zaufania.

Może ktoś z Szanownego grona para się handlem części do samochodów?

Oto lista zakupów:

-łożysko koła tył lewe (wycena warsztatu 440 zł),

- klocki hamulcowe przód (wycena warsztatu 160 zł,)

- tarcze hamulcowe przód (wycena warsztatu 390 zł,)

- poduszki drążka stabilizatora przód (wycena warsztatu 24 zł,)

- poduszki drążka stabilizatora tył (wycena warsztatu 36 zł,)

P.S. Łączny koszt robocizny wymiany w/w/ części warsztat wycenił na około 690 zł.

Opublikowano

Dzięki za odświeżenie tematu, bo się zastanwsiałem kiedy kupowałem akumulator do auta.

Od 2015r po dziś dzień z baterią wszystko jest ok. Auto pali na dotyk.

Co do części samochodowych mogę ploecić sklep na ul.Rudzkiej "przy zegarze"oraz sklep "Plakor" na Widzewie i Retkini.

Opublikowano
4 godziny temu, JAREK-XJR napisał:

Muszę zakupić trochę klamotów do mojego Forka, ale wolałbym zrobić to w Łodzi aby w razie co nie generować sobie kosztów wysyłki. W wielu sklepach internetowych z częściami wysyłka jest za darmo powyżej jakiegoś zamówienia, a przy zwrocie i tak trzeba zapłacić.

Wiem, że  mogę kupić na allegro z opcją smart ale muszę mieć pewność, że dana cześć (producent) jest godna zaufania.

Może ktoś z Szanownego grona para się handlem części do samochodów?

Oto lista zakupów:

-łożysko koła tył lewe (wycena warsztatu 440 zł),

- klocki hamulcowe przód (wycena warsztatu 160 zł,)

- tarcze hamulcowe przód (wycena warsztatu 390 zł,)

- poduszki drążka stabilizatora przód (wycena warsztatu 24 zł,)

- poduszki drążka stabilizatora tył (wycena warsztatu 36 zł,)

P.S. Łączny koszt robocizny wymiany w/w/ części warsztat wycenił na około 690 zł.

Popatrz sobie na ceny allegro gdzie co jakiś czas mamy dodatkowe monety za zakup w kategorii motoryzacja. Plus sklepy internetowe typu motostacja czy nawet lokalne sklepy gdzie można dostać jakiś rabat za zakup większej ilości. Sam kupuję gdzie taniej bo wiadomo mechanik przedstawia ceny zwykłe a kupuje sam ze zniżką 40% dla mechaników. 

Do tego trzeba mieć znajomego mechanika by nie wstawił swoich części najtańszych a w rachunku liczy droższe i potem wracasz bo się najtańszy zamiennik  chińczyk popsuł po roku. A i to nie gwarantuje, że jak u mnie nie oszczędzi i zamiast dać nową uszczelkę tylko posmaruje sylikonem starą.

Opublikowano

@JAREK-XJR co to Forek? Daj model i silnik 🙂

Ja stacjonarnie kupuję w 4cars/motoneo na Wróblewskiego.

Na allegro mam kilka ulubionych sklepów i najczęściej tam się zaopatruję. Przez ostatnie kilka lat nie zdarzyło mi się zamówić złej części, a nawet gdyby to mam smarta, więc odsyłam bezpłatnie.

9 godzin temu, JAREK-XJR napisał:

Łączny koszt robocizny wymiany w/w/ części warsztat wycenił na około 690 zł.

Jak na obecne czasy cena znośna. Na szczęście mam ten komfort, że takie naprawy mogę zrobić samodzielnie ;)

GS500 icon3.png