Pitrx Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Czy urząd skarobwy może się przyczepić za tego typu praktyki? Czy oni to jakoś weryfikują? Braliście motocykle w leasing? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? 0 Cytuj
Gregor STG Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 napisz co chcesz wiedzieć do Michała to fachowo Ci wyłoży mmtrzonek@gmail.com 0 Cytuj
X76 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Mam kolegę, który wziął quada na firme kilka lat wstecz, około 2008-09r i do tej pory quad w garażu a on na wolności . Wszystko zależy od uzasadnienia zakupu. 0 Cytuj
Pitrx Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Dobra dzięki, w wolnej chwili napisze. No własnie słyszy się często o represyjności, uznaniowości US. Trochę człowiek się boi. 0 Cytuj
salat Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Znajomy w zeszłym roku wziął BMW 1200GS w Leasing i problemów nijakich z tego tytułu nie miał 0 Cytuj
kwinto Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Znajomy w zeszłym roku wziął BMW 1200GS w Leasing i problemów nijakich z tego tytułu nie miał 100% Vatu odlicza? Z łodzi ten kolega? Słyszałem że wyroki sądów są różne w zależności od rejonu Polski i u nas oczywiście nie można 0 Cytuj
salat Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Kolega z Łodzi ale czy odlicza 100% Vatu to nie wiem bo nie pytałem 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Czy urząd skarobwy może się przyczepić za tego typu praktyki? Czy oni to jakoś weryfikują? Braliście motocykle w leasing? Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane? Powiedz mi kolego jedną rzecz, bo w kwietniu 2014 też nosiłem się z zamiarem wzięcia leasingu na moto i nie zrobiłem tego, ponieważ okazuje się, że motocykl nie kwalifikuje się jako "pojazd samochodowy". W kwestii odliczeń można go wrzucić w działalność jednorazowo, nie trzeba amortyzować go miesięcznie. Czy leasing miał być metoda oszczędności? Bo bardziej się opłaca? Ja wziąłem moto za gotówkę i wrzuciłem całkowicie jako koszt w działalność. Jeśli masz więcej pytań mogę Cię skontaktować z moim księgowym - facet zna się na rzeczy. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Madzix Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Aidekk podaj namiar na priv do swojego księgowego, bo moja księgowa robi swoje i niestety nic nie doradza. 0 Cytuj
jaron1 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Mój kolega kupił moto, całe ubranie, buty enduro dla kolegi i wszystko na firmę, nie wiem jak to ostatecznie wyszło, ale mówił, że OK 0 Cytuj
Irek30 Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 To zalezy czy rzeczywiście motocykl będzie wykorzystywany do prowadzenia działalności gospodarczej. Jeżei tak to nie będzie żadnego problemu. Jeżeli kupujesz go do prywatnych celów na firmę - to może być gorzej. Jeżeli chodzi o same koszta to do ceny sklepowej należałoby doliczyć jakieś 20%. Ale i tak później 40% sobie z tego wszystkiego odliczyć. Jest więc korzystniej. O ewentualne kwestie finansowej pytaj tutaj: http://www.forum-kredytowe.pl/f137/tam masz więcej kumatych użytkowników. 0 Cytuj
Aidekk Opublikowano 13 Lutego 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2015 Mój kolega kupił moto, całe ubranie, buty enduro dla kolegi i wszystko na firmę, nie wiem jak to ostatecznie wyszło, ale mówił, że OK Ja też tak zrobiłem i nikt się nie czepia. Urząd skarbowy raz wysłał do mojego księgowego zapytanie właśnie w tej sprawie, a księgowy poinformował ich, że prowadzę działalność usługową i dojazd do klienta w krótkim czasie w zakorkowanym mieście i poza nim jest dla mnie kluczowym czynnikiem (rozwiązywanie problemów na serwerach u klienta + praca zdalna). Jak na razie nie czepiają się od 4 lat. 0 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz...
Rekomendowane odpowiedzi