Skocz do zawartości

Buty Shima Rsx-7 - Opinie

rafik13

Rekomendowane odpowiedzi

no to tak;

Pewnie kupiłbym te Shimy u chłopaków z Pabianic, ale przez przypadek trafiłem ten model od Buse za śmieszną kasę.

Typowa praktyka wielu marek, zamawiają całe kolekcje w Pakistanie, czy innym Bangladeszu gdzie po prostu doszywa się różne metki. Oba buty różni tylko kolor wyściółki. Reszta jest taka sama.

Jest membrana, jest pseudo zawias, jest dobra klamra, są dość sztywne. Mnie leży polowa rozmiaru, więc najlepiej u nich sprawdzić dokładnie.

Mam je od sierpnia/września, jeździłem do Świąt. Nie przemiękły mi, a jechałem ze dwa razy ok 50km w mocnej brei. Buty sportowe to nie są, ale powiedzmy takie turystyczne z lepszą ochroną i bardziej sportowym wyglądzie. Szukałem właśnie czegoś takiego + membrana. Wg mnie konkurencji dla takich kryteriów i w tej kwocie nie ma, bo Sidi z Gore kosztują 3 razy tyle, turystycznych nie chciałem bo czuję się jak w kaloszach, a sportowe mi nie potrzebne (no i rzadko membrany). 

Generalnie uważam, że jeśli buty, to włoszczyzna - Gaerne, Sidi, TCX, XPD, Formy. Reszta jest robiona chust wie gdzie i nie wiadomo przez kogo, więc jeśli z poza dobrej włoskiej półki na turystyczny / turystyczno-sportowy motocykl, to te Shimy jak najbardziej na plus.     

Edytowane przez krasus (wyświetl historię edycji)

Faktycznie masz racje Buse ma takie same,nie wiem czy to dobrze o nich świadczy z drugiej strony taka praktyka pewnie przekłada się na cene buta,shimy mają II-gą kategorię ochronną CE wydaną przez niemiecki TUV więc chyba to jakiś szajs nie jest

Kupiłem sx-7, czyli cały dół i połowa takie same.
Użytkowałem jakieś 3 miesiące i zaczęły puszczać szwy mocujące plastikowe pierdolniki na bokach.

Reklamacją przyjęta, szybka naprawa (przeszycie szwów) i jak nówki.

Ja kupiłem w Pabianicach i tam też zawsze polecam sklep.

...

Faktycznie masz racje Buse ma takie same,nie wiem czy to dobrze o nich świadczy z drugiej strony taka praktyka pewnie przekłada się na cene buta

hmm wg mnie i tak i nie. Bo takie np okrzyczane A* smx6 są właśnie robione na takim samym azjatyckim wypizdowie, oferują dużo mniej, a cena +/- 100 (droższe od Shimy, tańsze od Buse). Przeglądałem i mierzyłem sporo butów, pod wymienione kryteria pasowały właśnie te, a potem długo długo nic. Co nie zmienia faktu, że coś fajnego sportowego czy turystycznego z wymienionych wcześniej marek można bez problemu wyrwać w tej cenie, a nawet taniej, a będzie to włoszczyzna z renomą.   

Czyli sprawdza się moja życiowa teoria, która mówi, że jestem za biedny, żeby kupować tanie rzeczy...

eee, można kupić dobrze i nie przepłacić. Nie będę zachwalał, bo nie o to chodzi, ale po prostu te buty wg mnie wstrzeliły się w dobrą lukę, tj sportowo-turystyczny but z membraną. Mnie te "gorsze" pół sezonu posłużyły i nie widać uszczerbku. 3 razy droższych sidi z gore do przymiarki nie znalazłem (w okolicy tylko te bidne B2 były), a 1500plnów było dla mnie za dużo brać w ciemno. Jeśli przejeżdżę w nich 2 sezony, to zakup będę uważał za super trafiony. Cóż, buty nawet super po dwóch sezonach będą jednak swoje ślady nosiły, a fajnie jednak sprzęt zmieniać, a nie tyrać dresiwo od podstawówki bo paski ma oryginalne.   

No ja 1,5 tyś. nie dam za buty zwłaszcza pierwsze,na metce jakoś mi bardzo nie zależy but ma być wygodny i bezpieczny przede wszystkim,na membranie jakoś mi nie zależy bo deszczu będe unikał na początek :biggrin: mierzyłem już adrenaliny jakoś do nogi mi nie przypasowały (upijały tu i tam) i wydawały się mało sztywne,A smx6 wygodne ale co do sztywności tak samo jak adrenalina,może tak ma być nie wiem.

A jak w shimie z wentylacją w lato ? bo będzie jeżdżone głównie po mieście

Edytowane przez rafik13 (wyświetl historię edycji)

a no widzisz. ja te buty kupiłem z innego powodu. Co do temperatur - w termoskierze noga mi nie zmarzła w grudniu. Są szczelne, a membrana zawsze zmniejsza wentylację. Nie jeździłem jak było b ciepło, także się nie wypowiem, podobno jest cieplej ale znośnie. Sam na commuting w lecie w mieście mam inne buty - krótkie i przewiewne, ale z kolei taki typ ma ochronę dość umowną... pik jor czojs  :decayed:

• 2 tygodnie później...

Byłem w Pabianicach by przymierzyć te shimy ale d*pa ,brak rozmiarówki innych ciekawych nie widziałem! w drodze powrotnej wjechaliśmy do motopublicy i tam zakupiłem FORME ARROW SX ze zniżką 450zł szałowo może nie wyglądają ale nie od tego są

• 1 miesiąc temu...

Ciesz się, że nie kupiłeś tych butów. Dzisiaj je założyłem pierwszy raz na moto, tak to tylko po domu trochę w nich po zakupie poginałem...... i rozjebał się suwak. Nosz k**wa, pierwsza jazda i suwak się rozjechał!  :whip:  :whip:  :whip:

Idę jutro reklamować do motocyklowy.pl na Dąbrowskiego... może coś z tego będzie  <_<

150270.png