Kovalchuck Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) ewentualnie jeśli to iskra o czym ostatnio głośno nie przyjmój mandatu i idź do sądu motocykl ma bardzo małą płaszczyzne czołową więc się wykpisz jeżeli to laserówka nie ma szans Edytowane 26 Maja 2015 przez Kovalchuck (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Myślisz że każdy motocyklista to wariat ? Grubo się mylisz, bo to ludzie z wielką pasją i umiejętnościami o których ty możesz tylko pomarzyć. Suzuki SV650s Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
floyd Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Tu nie chodzi o płaszczyznę, bo taka Iskra zawsze wyświetla pomiar najszybszego obiektu, który złapie w polu rażenia, co oznacza, że mogła złapać nie obiekt w który celował policjant, tylko inny jadący 500m za nim lub cokolwiek co złapała po wielokrotnym odbiciu. Iskra-1 może łapać obiekty nawet do około kilometra odległości (choć powyżej bodajże 800m pomiar nie jest miarodajny) przy szerokości wiązki do 30 stopni, nie identyfikując przy tym co zmierzyła, wiec wszędzie tam gdzie mamy choć trochę większy ruch pomiar jest nic nie warty, a nawet nie udokumentowany. Problem ten niweluje dodatkowy osprzęt, wtedy pomiar jest nagrywany i identyfikowany jest cel, ale pomiar z ręki odbywa się zwykle bez niego. Mała powierzchnia daje raczej tryb stealth Dodaj jeszcze nieprawidłowe używanie (banery, metalowe ogrodzenia itp w "polu rażenia") lub nieprawidłowy kąt pomiaru i policjant na dobrą sprawę nie ma pojęcia co złapał i czy pomiar w ogóle ma sens. Mimo tego o ile mandatu możesz nie przyjąć, to prawo jazdy i tak Ci zabiorą bez wyroku sądu oraz możliwości sensownego odwołania. Z powodu tych wszystkich wątpliwości wiele sądów z automatu nie uznaje pomiarów tym urządzeniem, o czym warto wiedzieć. Edytowane 26 Maja 2015 przez floyd (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boodgee Opublikowano 26 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Nie tylko pomiarów Iskrą, ale laserem również. Warto dodać, że pomiary te nie są zgodne z ustawą, ponieważ nie identyfikują pojazdu, któremu mierzą prędkość (wspomniane w poście powyżej). Druga sprawa, nawet zapis wideorejestratora da się podważyć, ponieważ nie mierzy on prędkości pojazdu, który łamie przepis, a radiowozu. Na stronie, którą podałem kilka postów wyżej jest wszystko fajnie opisane czarno na białym. EDIT: Panowie, dalsza część rozważań. Okazuje się, że policjant zatrzymując prawko powinien przekazać dokument do sądu, a nie do starosty. To raz. Dwa: Jeżeli starosta wyda decyzję, możemy się od niej odwołać do kolegium odwoławczego. Okazuje się, że biorąc pod uwagę wariant pesymistyczny, procedura odwoławcza trwa 63 dni, a do tego czasu możemy dalej poruszać się legalnie po drogach narażając się jedynie na mandat 50 zł. Polecam zapoznać się z artykułem: http://anuluj-mandat...y-na-3-miesiace Konkluzja: na pytanie o dokument, odpowiadamy: nie mam Edytowane 1 Czerwca 2015 przez boodgee (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj "Try not to become a man of success but rather to become a man of value."-- Albert Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mark_Ka Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Widzieliście http://www.dzienniklodzki.pl/artykul/3898363,jadac-al-wlokniarzy-mozesz-stracic-prawo-jazdy-mylace-oznaczenia-na-estakadzie,id,t.html?? 50 na eskakadzie...? 0 Cytuj ekowkuchni.pl - Już niedługo zjesz zdrowo i smacznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lesiu94 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zawsze inaczej rozumiałem definicje skrzyżowania. Ale jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o kasę. Znaku nie zmienią, bo zawsze w przypadku mandatu kwota będzie wyższa i wiecej zarobią... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptaku Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 wiele sytuacji jest preparowanych po to żeby była możliwość wyrwania pieniędzy od kierowców. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naczelny Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 mam genialny pomysł, powinni losowo zmieniać pierwszeństwo i kierunki pasów na różnych skrzyżowaniach, a potem łapać tam wszystkich, statystyki by były aż miło, a ile kapuchy! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mih00 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 No ale z drugiej strony taki zawodnik jadący na pamięć i niepatrzący na znaki Cię później rozjedzie - bo przecież, jak to, on wczoraj mial tu pierszeństwo i przez ostatnie 10 lat też a dzisiaj juz nie? Także może i dobrze, że na takich żerują. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 mam genialny pomysł, powinni losowo zmieniać pierwszeństwo i kierunki pasów na różnych skrzyżowaniach, a potem łapać tam wszystkich, statystyki by były aż miło, a ile kapuchy! Naczelny na Ministra Spraw Wewnętrznych! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Naczelny Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 No ale z drugiej strony taki zawodnik jadący na pamięć i niepatrzący na znaki Cię później rozjedzie - bo przecież, jak to, on wczoraj mial tu pierszeństwo i przez ostatnie 10 lat też a dzisiaj juz nie? Widziałem kiedyś taki duży znak ostrzegawczy: zmiana organizacji ruchu. Wg mnie przy każdej zmianie tego typu na drodze powinien znacznie wcześniej stać taki znak, dobrze widoczny i rzucający się w oczy. Ostatnio też pociąłem prosto z pasu do skrętu, bo zorientowałem się pas jest do skrętu w momencie jak już byłem na tych strzałkach pokazujących kierunek i nie miałem już jak zjechać na właściwy pas, chociaż wg przepisów powinienem pewnie dać heble w opór, zablokować wszystkich co za mną i liczyć na to że może uda się wcisnąć na prawy pas... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 24 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 I słowo ciałem się stało... Przegłosowana w Sejmie nowelizacja zakłada, że kary dla kierowców będą naliczane w powiązaniu z ogłaszanym przez GUS przeciętnym wynagrodzeniem w gospodarce narodowej za poprzedni rok (niedawno było to 3,8 tys. zł brutto).W przypadku przekroczenia dozwolonej prędkości do 10 km/godz. mandatu nie będzie; przy przekroczeniu prędkości od 11 do 20 km/godz. będzie to 3 proc. średniej pensji, od 21 do 30 km/godz. - 5 proc., od 31 do 40 km/godz. - 9 proc., a od 41 do 50 km/godz. - 14 proc. Jeśli prędkość zostanie przekroczona o ponad 50 km/godz., to mandat będzie wynosił 20 proc. średniego wynagrodzenia, czyli ok. 760 zł.Przy przekroczeniu prędkości w obszarze zabudowanym wysokość kary będzie podwajana - maksymalnie ok. 1520 zł. Jeśli ktoś przekroczy prędkość po raz czwarty w ciągu 12 miesięcy od pierwszego mandatu, to wówczas będzie on większy o kolejne 50 proc. - maksymalnie wyniesie ok. 2280 zł.Za zdjęcie z fotoradaru odpowie właściciel, nie kierowca - odcinkowy pomiar prędkości i fotka od "tylca"Nowelizacja zaostrza także kary za niedostosowanie się do sygnalizacji świetlnej - będzie to 20 proc. średniego wynagrodzenia. Mandat za to będzie wyższy - analogicznie jak w przypadku przekroczenia prędkości - w obszarze zabudowanym i w przypadku czwartego i kolejnych mandatów - maksymalnie ok. 2280 zł. Nowela stanowi także, że straże gminne i miejskie będą pozbawione prawa do kontroli fotoradarowej. Inspekcja Transportu Drogowego będzie dysponowała tylko i wyłącznie fotoradarami stacjonarnymi, fotoradary mobilne będzie mogła stosować wyłącznie policja.Jeśli kierowcę zarejestruje fotoradar stacjonarny, to za to wykroczenie będzie w trybie administracyjnym odpowiadać właściciel auta, a nie osoba, która kierowała samochodem. W ocenie projektodawców sprawi to, że kierowcy nie będą już mogli unikać płacenia mandatów. W takich przypadkach będzie to kara finansowa, ale bez punktów karnych. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 gdyby uzależnili mandat od zarobków to przy bezrobotnym raczej nie zarobiliby a tak to sprytny ruch 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaRoD Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Za zdjęcie z fotoradaru odpowie właściciel, nie kierowca - odcinkowy pomiar prędkości i fotka od "tylca" Jeśli kierowcę zarejestruje fotoradar stacjonarny, to za to wykroczenie będzie w trybie administracyjnym odpowiadać właściciel auta, a nie osoba, która kierowała samochodem. W ocenie projektodawców sprawi to, że kierowcy nie będą już mogli unikać płacenia mandatów. W takich przypadkach będzie to kara finansowa, ale bez punktów karnych. Ciekawe, to za zabojstwo skazuje sie właściciela broni czy sprawcę. To jakis bubel jest.... Zastanawia mnie ten tryb administracyjny. Znaczy sie nie będzie to wykroczenie tylko "opłata administracyjna" jak za brak kwitka za parkowanie ?!? 1 Cytuj -- http://tinyurl.com/FB-JaRoD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 24 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Sami tworzą takie zawiłe buble prawne, że potem mają problem z ich wykonaniem dlatego uprościli - nieważne kto popełnił wykroczenie ważne by ktoś zapłacił, a że właściciela auta łatwo namierzyć cóż jak mówią "taki life". Tryb administracyjny pewnie znaczy tyle że nie będzie odwołań, sądów, czy możliwości odmowy przyjęcia mandatu. Po prostu system drukuje blankiet wpłaty adresowany do właściciela jak niema wpłaty to postępowanie windykacyjne - taka demokracja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lancet Opublikowano 30 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2015 Panowie - chyba czas założyć Partię Kierowców i zacząć walczyć o swoje, bo za chwilkę karane będzie samo posiadanie pojazdu! 0 Cytuj "Be yourself, no matter what they say!" Sting Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Eee... Nie słyszeliście, że idzie lepsze? Na jesieni wielkie zmiany! Wszyscy dostaną 100% podwyżki, podatki spadną o 50% a limity prędkości mają być w ogóle zniesione!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ro6ert Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Wszyscy dostaną 100% podwyżki, podatki spadną o 50% a limity prędkości mają być w ogóle zniesione!!! tylko, że powyższe to tylko dla Wybrańców Narodu z mandatem Posła 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aidekk Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Eee... Nie słyszeliście, że idzie lepsze? Na jesieni wielkie zmiany! Wszyscy dostaną 100% podwyżki, podatki spadną o 50% a limity prędkości mają być w ogóle zniesione!!! Ironia może i słuszna Przemku, ale się nie zgodzę. Obserwuję mocno polską scenę polityczną od prawie 10 lat. To czego się nauczyłem, to że najlepsze pro-obywatelskie ustawy to jest właśnie kiełbasa wyborcza. Najlepszy przykład: prawko B po 3 latach upoważnia do jazdy 125cc zamiast jak do tej pory 50cc. Kto na tym skorzystał? A no wszyscy. Sprzedaż ruszyła masowo, więc sektor handlowy i fabryki zarabiają, obywatel nie musi robić nowego prawka A, jest bezpieczniej, bo jak ktoś ma ochotę pośmigać na moto to kupi 125cc zamiast robić prawko A i kupować 600cc, bo mniej to wstyd, same plusy. Kto z was powie, że to zła kiełbasa była? Chyba nie ma tu takiego 1 Cytuj Jak się jeżdżąc nie przewrócisz to się jeździć nie nauczysz... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 31 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2015 Ironia może i słuszna Przemku, ale się nie zgodzę. Obserwuję mocno polską scenę polityczną od prawie 10 lat. To czego się nauczyłem, to że najlepsze pro-obywatelskie ustawy to jest właśnie kiełbasa wyborcza. Najlepszy przykład: prawko B po 3 latach upoważnia do jazdy 125cc zamiast jak do tej pory 50cc. Kto na tym skorzystał? A no wszyscy. Sprzedaż ruszyła masowo, więc sektor handlowy i fabryki zarabiają, obywatel nie musi robić nowego prawka A, jest bezpieczniej, bo jak ktoś ma ochotę pośmigać na moto to kupi 125cc zamiast robić prawko A i kupować 600cc, bo mniej to wstyd, same plusy. Kto z was powie, że to zła kiełbasa była? Chyba nie ma tu takiego No i sam wskazujesz na powody tych inicjatyw... Więcej kasy dla budżetu, zarówno z podatków jak i mandatów, stąd też i mój ironiczny komentarz Generalnie szkoda mi życia na zagłębianie się w motywy polityków, życie i tak pokaże co ma pokazać A my tak czy siak będziemy jeździć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemmo Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 A ja trochę z innej beczki ale w temacie - jeśli ktoś z Was lub znajomych po 26.05 tego roku dostał mandat z fotoradaru przenośnego to dajcie znać na priv 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bulba Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 (edytowane) Ale info dotyczy Iskry czy kazdego przenosnego ? Edytowane 1 Września 2015 przez Bulba (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj "Ja chcę, żeby moja Łódź rosła, żeby miała pałace wspaniałe, ogrody piękne, żeby był wielki ruch, wielki handel i wielki pieniądz..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malyanio Opublikowano 1 Września 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2015 A ja trochę z innej beczki ale w temacie - jeśli ktoś z Was lub znajomych po 26.05 tego roku dostał mandat z fotoradaru przenośnego to dajcie znać na priv dostałem ale w kwietniu, do tej pory nie zapłaciłem - walczę !!! 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mur67 Opublikowano 15 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 Warto wątek kontynuować bo mają rozmach s...ny: Według planów zmian w przepisach kierowca, który zmusi policję do pościgu i nie zatrzyma się pomimo sygnałów świetlnych i dźwiękowych z radiowozu, popełni przestępstwo zagrożone karą do pięciu lat więzienia. Łączyć się to będzie z obligatoryjnym zakazem prowadzenia pojazdów na okres od roku do nawet 15 lat. "Dziś nawet najbardziej brawurowa ucieczka stwarzająca ogromne zagrożenie na drodze traktowana jest jak wykroczenie karane zaledwie grzywną lub pozbawieniem wolności do 30 dni" - wskazało MS. Wiceminister sprawiedliwości Michał Wójcik tłumaczył: "jeśli nie zatrzymasz się do kontroli i będziesz uciekał, pamiętaj, że będziesz za to skazany i będziesz siedział. To jest bardzo niebezpieczne przestępstwo. Pirat drogowy, który ucieka ulicami miast stwarza ogromne niebezpieczeństwo". Obowiązkowy zakaz prowadzenia pojazdów od roku do 15 lat ma być także orzekany wobec kierujących autem, którym wcześniej decyzją administracyjną zabrano prawo jazdy. Obecnie takim sprawcom grozi do dwóch lat więzienia, ale w praktyce - jak ocenia ministerstwo - sądy rzadko orzekają taką karę, a często są to kary w zawieszeniu. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 15 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2016 kierowca, który zmusi policję do pościgu i nie zatrzyma się pomimo sygnałów świetlnych i dźwiękowych z radiowozu, popełni przestępstwo zagrożone karą do pięciu lat więzienia mnie i pewnie większości osób na forum to nie dotyczy mają rozmach s...ny weź na wstrzymanie. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoslav Opublikowano 16 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2016 @pd wiekszosci moze i nie dotyczy, ale pewnie znajda sie jednostki ktorych bedzie to dotyczylo, dobrze ze podal taka informacje - moze posluzy jako ostrzezenie dla tych nielicznych ktorzy ucieczki sie podejmuja Z drugim cytatem w pelni sie zgadzam, wezmy na wstrzymanie. Stwarzanie zagrozenia i psucie wizerunku motocyklisty nie jest "fajne" :-) Wysłane przez gołębia pocztowego 1 Cytuj "proste drogi są dla szybkich motocykli, kręte dla szybkich motocyklistów" SV1000S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi