_Michał_ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Sezon się zbliża Potrzebuję kupić nowe rękawice ponieważ poprzednie się podarły... Rękawice mają być sportowe, długie! Na pewno dobre jakościowo Również z konkretnymi ochraniaczami (najlepiej carbonowymi) aby w razie czego dosyć dobrze zabezpieczały dłoń Krótko napiszę o swoich oczekiwaniach - zależałoby mi aby nie były to rękawice na jeden sezon. Do tej pory rękawice w których jeździłem wytrzymywały około 3 sezony... Posiadałem Alpinestars SP-1 (niby nie byle co...) oraz RACER'a - model High Racer (teoretycznie jedna z wyższych półek...) Nie ukrywam, że jestem mocno rozczarowany zwłaszcza RACER'em, gdzie rękawice po 3 sezonach się delikatnie mówiąc rozpadły... Z tych powodów nie chcę kupować nic powyżej 350 zł bo jak widać cena nie zawsze idzie w parze z wytrzymałością Chyba, że mam dłonie jakieś nie takie i tak szybko zużywam rękawice Co polecacie, czego używacie??? Brałem pod uwagę następujące typy: 1) Shima RS-1 2) Shima VRS-1 3) RST TracTech EVO 4) Berik (kilka modeli) 5) Spidi STR-3? * 6) ...? (inne typy?) Edytowane 6 Stycznia 2015 przez _Michał_ (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Dann Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ja po rękawicach firmy hypnotik delikatnie puściły mi nerwy i po przymiarkach w motorwings/korando paru modeli rekawic padło na held Na baizlu wyszarpnołem owej firmy rekawice ze skóry kangura,,nie chętnie bo nigdy nie miałem ze skury tego zwierzaczka , powiem że nie przekroczyły twojego budżetu, model na nich to RACE1 HRD (tyle na nich napisali) na nadgarstka wstawka z karbonu ,miekkie w środku , ręka się nie poci w upały ,możesz pieniadzę w nich liczyć,lepiej czujesz manetke ,mie farbują ...jestem mega za***iście zadowolony ..do tej pory żadbych peknieć szfów ,skóry itd czas pokaże ile posłużą Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Dann (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr,
ErR Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Shimy które podałeś mają na nadgarstkach system KNOX. Są to rękawice na typowy sport gdzie wygoda nie jest brana pod uwagę - ich przeznaczenie to tor gdzie wszystko jest mało wygodne. Znam kilka osób które je użytkują właśnie tylko na torze bo twierdzą że turystycznie nie da sie nimi jeździć (inna pozycja i inne ułożenie ręki na manetkach i wtedy te KNOXy bardzo nieprzyjemnie wbijają się w nadgarstek ) ... Osobiście mam Shimy ale nie te z KNOXami tylko model ST-1 gdzie na nadgarstku jest zastosowany inny wygodniejszy system zabezpieczający nadgarstki ... i moim zdaniem mogę je polecić, są wygodne, fajna skóra i przyjemnie sie je użytkuje. Ale o Shimach chodza różne opinie.... jedni zadowoleni i wychwalają pod niebiosa inni natomiast nigdy do nich nie wrócą. 0 Cytuj
Jaro1975 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Może to głupio zabrzmi, ale czym szczególnym charakteryzują się rękawice sportowe i czym różnią się od rękawic turystycznych? Wybierałem sobie rękawice jako prezent gwiazdkowy i nie zwróciłem uwagi na te określenia, a mój wybór padł na Tschul 260 .... 0 Cytuj
ErR Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Rękawice sportowe to np dodatkowe ochraniacze różnego typu na nadgarstku ( teraz własnie moda jest na KNOX czyli na wytrzymały plastik zamontowany w środkowej części dłoni który podczas gleby nie zatrzymuje ci w miejscu ręki tylko ślizgasz się na nim - ale niestety turystycznie jest to mało wygodna opcja ), na połączenie małego palca z jednym z najbliższych - również statystyki wykazały że akurat najmniejszy palec najczęście dostaje po d*pie przy glebach, dłuższa rękawica, opuszki palców wzmocnione itd - ogólnie bardziej uzbrojona rękawica ... Sa też wady - przez zabezpieczenia jest mniej albo dużo mniej wygodna, jest w niej zimno w niższych temperaturach itd. Największa różnica to wygoda i użytkowanie w temperaturach kwietniowo-majowo-wrześniowo-październikowych Miałem Tschula 230 - tania fajna rękawica, byłem z niej zadowolony więc jeżeli to następny model to powinno być dobrze Edytowane 5 Stycznia 2015 przez rooland (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj
Thebestof78 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Michał idź do Wolfa i przymierz sobie rękawice Furbisha ze skóry kangura są super miałam takie damskie turystyczne, czekałam na swój rozmiar sportowy i wygląda na to że się na ten sezon doczekam kolega ( cholernie czepliwy szczególarz ) jeździ kolejny sezon i jest mega zadowolony 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ...
Jaro1975 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Miałem Tschula 230 - tania fajna rękawica, byłem z niej zadowolony więc jeżeli to następny model to powinno być dobrze w moim przypadku wybór padł na Tschul'a ze względu na długość palców.Ja mam krótkie palce i większość rękawic "nie leżała" na dłoni. Czy będą OK to się dopiero okaże po sezonie, teraz trudni mi cokolwiek powiedzieć na ich temat oprócz tego, że pasują 0 Cytuj
fuckout2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ja mam Shimy VRS-1 , po przeanalizowaniu rynku to chyba najtańsze rękawice sportowe z jednych z najlepszych ochraniaczami , GpPro z a* przy tym wymiękają i gwiazdki cenę mają sporo większą,jedynie co to Knoxy Handroidy są lepsze,ale cena już sporawa. Co do samych vrs-1 fajna rękawica,mnóstwo ochraniaczy , ma sztywny mankiet(ochrona nadgarsta) co dla mnie było bardzo ważne,gdyż 2 lata temu przy wypadku właśnie ucierpiał mój nadgarstek ,więc chciałem rękawice z owym protektorem. Co do użytkowania hmm może kwestia przyzwyczajenia/ budowy dłoni ,jedni mają ją gruba inni nie. Ja użytkuje je na motocyklu sportowym i nie odczułem jakiegoś dyskomfortu. Wykonanie tu akurat wymagający się przyczepią ,bo nitki z szycia u szczytu paców od strony manetki wystają nie są perfekcyjne pod względem estetycznym, mi to nie przeszkadza ,ale każdy lubi co innego. Dałem za nie 420zł z 2 letnią gwarancją ,za tą kasę nie dostaniesz lepszych rękawic,wyglądają dla mnie też bombowo ! W razie wahań podsyłam bardzo fajny filmik o tych łapkach 0 Cytuj
koperta4512 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 Osobiście mam Shimy ale nie te z KNOXami tylko model ST-1 gdzie na nadgarstku jest zastosowany inny wygodniejszy system zabezpieczający nadgarstki ... i moim zdaniem mogę je polecić, są wygodne, fajna skóra i przyjemnie sie je użytkuje. Ale o Shimach chodza różne opinie.... jedni zadowoleni i wychwalają pod niebiosa inni natomiast nigdy do nich nie wrócą. W wyższych modelach Shimy problem z szwami nie występuje (przynajmniej w takim stopniu), zaś przy ST-1 jednym szwy trzymają a drugim po krótkim okresie użytkowania puszczają. Będąc w tamtym roku w moto-moto na pytanie czy często reklamowane są ST-1 otrzymałem odpowiedź że nie, zaś problem z szwami jest spowodowanym tym że Shima początkowo nie pilnowała fabryk produkujących rękawice (rękawice z jednej fabryki były OK, zaś jak trafiliśmy na drugą to był problem z szwami) ale aktualnie nie powinno już być problemu - ile jest w tym prawdy nie wnikam W ST-1 zrobiłem raptem 7kkm ale jak na razie się trzymają Mógłby być tylko trochę dłuższy rzep na mankiecie. 0 Cytuj
PIT Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam : http://motorwings.pl/3479-tschul-rekawice-motocyklowe-230.html przegoniłem w nich jakieś 1k km w tym jednorazowo ~450 są dość wygodne ochraniacze nie wbijają się w dłonie, w chłodne dni też dają radę przy 10 stopniach niema problemu, przy 2 stopniach po jakiejś 1,5 h marzną już palce. Na szczęście nie musiałem testować jeszcze jakości ochraniaczy ale jest ich sporo co widać na fotografiach. Dodatkowo zszyty mały palec i fajna mini kieszonka z wierzchu (choć zmieszczą się tam chyba tylko gumki ). Dobre wykonanie, niestety brak konkretniejszej ochrony nadgarstka, co do wytrzymałości to jeszcze zobaczymy. Uważam, że w tej cenie bardzo dobra propozycja. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez PIT (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi