_Michał_ Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Sezon się zbliża Potrzebuję kupić nowe rękawice ponieważ poprzednie się podarły... Rękawice mają być sportowe, długie! Na pewno dobre jakościowo Również z konkretnymi ochraniaczami (najlepiej carbonowymi) aby w razie czego dosyć dobrze zabezpieczały dłoń Krótko napiszę o swoich oczekiwaniach - zależałoby mi aby nie były to rękawice na jeden sezon. Do tej pory rękawice w których jeździłem wytrzymywały około 3 sezony... Posiadałem Alpinestars SP-1 (niby nie byle co...) oraz RACER'a - model High Racer (teoretycznie jedna z wyższych półek...) Nie ukrywam, że jestem mocno rozczarowany zwłaszcza RACER'em, gdzie rękawice po 3 sezonach się delikatnie mówiąc rozpadły... Z tych powodów nie chcę kupować nic powyżej 350 zł bo jak widać cena nie zawsze idzie w parze z wytrzymałością Chyba, że mam dłonie jakieś nie takie i tak szybko zużywam rękawice Co polecacie, czego używacie??? Brałem pod uwagę następujące typy: 1) Shima RS-1 2) Shima VRS-1 3) RST TracTech EVO 4) Berik (kilka modeli) 5) Spidi STR-3? * 6) ...? (inne typy?) Edytowane 6 Stycznia 2015 przez _Michał_ (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dann Opublikowano 4 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Ja po rękawicach firmy hypnotik delikatnie puściły mi nerwy i po przymiarkach w motorwings/korando paru modeli rekawic padło na held Na baizlu wyszarpnołem owej firmy rekawice ze skóry kangura,,nie chętnie bo nigdy nie miałem ze skury tego zwierzaczka , powiem że nie przekroczyły twojego budżetu, model na nich to RACE1 HRD (tyle na nich napisali) na nadgarstka wstawka z karbonu ,miekkie w środku , ręka się nie poci w upały ,możesz pieniadzę w nich liczyć,lepiej czujesz manetke ,mie farbują ...jestem mega za***iście zadowolony ..do tej pory żadbych peknieć szfów ,skóry itd czas pokaże ile posłużą Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Dann (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Nie mam siły, by wstać, nie mam siły, by iść.Nie mam siły, by grać,nie mam siły, by żyć.Eksploduje mój mózg,atakuje mnie chłód.Zasypuje rój gruz,to rujnuje mnie znów,ale nagle w żagle łapię ciepły wiatr, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Shimy które podałeś mają na nadgarstkach system KNOX. Są to rękawice na typowy sport gdzie wygoda nie jest brana pod uwagę - ich przeznaczenie to tor gdzie wszystko jest mało wygodne. Znam kilka osób które je użytkują właśnie tylko na torze bo twierdzą że turystycznie nie da sie nimi jeździć (inna pozycja i inne ułożenie ręki na manetkach i wtedy te KNOXy bardzo nieprzyjemnie wbijają się w nadgarstek ) ... Osobiście mam Shimy ale nie te z KNOXami tylko model ST-1 gdzie na nadgarstku jest zastosowany inny wygodniejszy system zabezpieczający nadgarstki ... i moim zdaniem mogę je polecić, są wygodne, fajna skóra i przyjemnie sie je użytkuje. Ale o Shimach chodza różne opinie.... jedni zadowoleni i wychwalają pod niebiosa inni natomiast nigdy do nich nie wrócą. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro1975 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Może to głupio zabrzmi, ale czym szczególnym charakteryzują się rękawice sportowe i czym różnią się od rękawic turystycznych? Wybierałem sobie rękawice jako prezent gwiazdkowy i nie zwróciłem uwagi na te określenia, a mój wybór padł na Tschul 260 .... 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ErR Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Rękawice sportowe to np dodatkowe ochraniacze różnego typu na nadgarstku ( teraz własnie moda jest na KNOX czyli na wytrzymały plastik zamontowany w środkowej części dłoni który podczas gleby nie zatrzymuje ci w miejscu ręki tylko ślizgasz się na nim - ale niestety turystycznie jest to mało wygodna opcja ), na połączenie małego palca z jednym z najbliższych - również statystyki wykazały że akurat najmniejszy palec najczęście dostaje po d*pie przy glebach, dłuższa rękawica, opuszki palców wzmocnione itd - ogólnie bardziej uzbrojona rękawica ... Sa też wady - przez zabezpieczenia jest mniej albo dużo mniej wygodna, jest w niej zimno w niższych temperaturach itd. Największa różnica to wygoda i użytkowanie w temperaturach kwietniowo-majowo-wrześniowo-październikowych Miałem Tschula 230 - tania fajna rękawica, byłem z niej zadowolony więc jeżeli to następny model to powinno być dobrze Edytowane 5 Stycznia 2015 przez rooland (wyświetl historię edycji) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thebestof78 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Michał idź do Wolfa i przymierz sobie rękawice Furbisha ze skóry kangura są super miałam takie damskie turystyczne, czekałam na swój rozmiar sportowy i wygląda na to że się na ten sezon doczekam kolega ( cholernie czepliwy szczególarz ) jeździ kolejny sezon i jest mega zadowolony 0 Cytuj Kocham motocykle, pytałam tatusia czy mnie na moto czasem nie robił, mówi że nie bo niewygodnie czyli widać jak wie to co najmniej raz próbował ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaro1975 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Miałem Tschula 230 - tania fajna rękawica, byłem z niej zadowolony więc jeżeli to następny model to powinno być dobrze w moim przypadku wybór padł na Tschul'a ze względu na długość palców.Ja mam krótkie palce i większość rękawic "nie leżała" na dłoni. Czy będą OK to się dopiero okaże po sezonie, teraz trudni mi cokolwiek powiedzieć na ich temat oprócz tego, że pasują 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fuckout2 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Ja mam Shimy VRS-1 , po przeanalizowaniu rynku to chyba najtańsze rękawice sportowe z jednych z najlepszych ochraniaczami , GpPro z a* przy tym wymiękają i gwiazdki cenę mają sporo większą,jedynie co to Knoxy Handroidy są lepsze,ale cena już sporawa. Co do samych vrs-1 fajna rękawica,mnóstwo ochraniaczy , ma sztywny mankiet(ochrona nadgarsta) co dla mnie było bardzo ważne,gdyż 2 lata temu przy wypadku właśnie ucierpiał mój nadgarstek ,więc chciałem rękawice z owym protektorem. Co do użytkowania hmm może kwestia przyzwyczajenia/ budowy dłoni ,jedni mają ją gruba inni nie. Ja użytkuje je na motocyklu sportowym i nie odczułem jakiegoś dyskomfortu. Wykonanie tu akurat wymagający się przyczepią ,bo nitki z szycia u szczytu paców od strony manetki wystają nie są perfekcyjne pod względem estetycznym, mi to nie przeszkadza ,ale każdy lubi co innego. Dałem za nie 420zł z 2 letnią gwarancją ,za tą kasę nie dostaniesz lepszych rękawic,wyglądają dla mnie też bombowo ! W razie wahań podsyłam bardzo fajny filmik o tych łapkach 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koperta4512 Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 Osobiście mam Shimy ale nie te z KNOXami tylko model ST-1 gdzie na nadgarstku jest zastosowany inny wygodniejszy system zabezpieczający nadgarstki ... i moim zdaniem mogę je polecić, są wygodne, fajna skóra i przyjemnie sie je użytkuje. Ale o Shimach chodza różne opinie.... jedni zadowoleni i wychwalają pod niebiosa inni natomiast nigdy do nich nie wrócą. W wyższych modelach Shimy problem z szwami nie występuje (przynajmniej w takim stopniu), zaś przy ST-1 jednym szwy trzymają a drugim po krótkim okresie użytkowania puszczają. Będąc w tamtym roku w moto-moto na pytanie czy często reklamowane są ST-1 otrzymałem odpowiedź że nie, zaś problem z szwami jest spowodowanym tym że Shima początkowo nie pilnowała fabryk produkujących rękawice (rękawice z jednej fabryki były OK, zaś jak trafiliśmy na drugą to był problem z szwami) ale aktualnie nie powinno już być problemu - ile jest w tym prawdy nie wnikam W ST-1 zrobiłem raptem 7kkm ale jak na razie się trzymają Mógłby być tylko trochę dłuższy rzep na mankiecie. 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PIT Opublikowano 5 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Ja mam : http://motorwings.pl/3479-tschul-rekawice-motocyklowe-230.html przegoniłem w nich jakieś 1k km w tym jednorazowo ~450 są dość wygodne ochraniacze nie wbijają się w dłonie, w chłodne dni też dają radę przy 10 stopniach niema problemu, przy 2 stopniach po jakiejś 1,5 h marzną już palce. Na szczęście nie musiałem testować jeszcze jakości ochraniaczy ale jest ich sporo co widać na fotografiach. Dodatkowo zszyty mały palec i fajna mini kieszonka z wierzchu (choć zmieszczą się tam chyba tylko gumki ). Dobre wykonanie, niestety brak konkretniejszej ochrony nadgarstka, co do wytrzymałości to jeszcze zobaczymy. Uważam, że w tej cenie bardzo dobra propozycja. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez PIT (wyświetl historię edycji) 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi