Skocz do zawartości

Potrzebna Pomoc Z Byłym Pracodawcą

Kufel

Rekomendowane odpowiedzi

Witam może ktoś z forum zna się choć trochę na prawie pracy i mógłby mi coś podpowiedzieć.

Sytuacja wygląda tak mój były pracodawca zalega mi 2,5 wypłaty, zwolniłem się z jego firmy z artykułu 55 który odnosi się do ciężkiego naruszenia zasad kodeksu pracy. Przysługuje mi kuroniówka. Jak mam teraz wyegzekwować od niego zaległe pieniądze? Dodam iż jest nas więcej osób tylko głownie to wiekowi pracownicy i nie wiedzą jak się za to zabrać ewentualnie boją się.

Firma to Rewon S.A firma jest w krytycznym stanie podejrzewam że jeszcze trochę i upadnie.

Tutaj dodam link do  artykułu z Gazety Wyborczej

http://wyborcza.pl/1,75478,17061178,Puscil_ich_w_skarpetkach__Przez_dewaluacje_rubla.html

Dziękuję i pozdrawiam wszystkich.

Edytowane przez Kufel (wyświetl historię edycji)

Jest to bardzo trudna sprawa. Moja luba która teraz leży obok a na co dzien jest "specjalista ds. Kadr i płac" w swojej pracy mówi:

Zadzwoncie do PIP-u. Na stronie pipu jest numer infolinii. Takie sprawy sa bardzo indywidualne i nie ma gotowego schematu czy odpowiedzi. Na tej infolini zadadzą odpowiednie pytania i podpowiedzą najlepsze rozwiazanie.

Pozdro.

...

Najprawdopodobniej dobrowolnie nie da rady. Moim skromnym zdaniem zacznijcie nękać pismami o wypłacenie zaległych należności wraz z ustawowymi odsetkami. Na koniec dodając, że jak nie wypłaci do określonej daty to sprawę oddajecie do sądu pracy. Może będzie chciał rozmawiać.

ps:

Jak podejmie rozmowy, wszelkie ustalenia na piśmie, nic na gębę. Słowo pisane ma swoją moc, z drugiej strony macie materiał dowodowy. "Próbowaliście się dogadać, ale pracodawca Was olał." Lepiej to wygląda.

Zadzwoncie do PIP-u. Na stronie pipu jest numer infolinii. Takie sprawy sa bardzo indywidualne i nie ma gotowego schematu czy odpowiedzi. Na tej infolini zadadzą odpowiednie pytania i podpowiedzą najlepsze rozwiazanie.

Pozdro.

PIP niewiele pomoże, skieruje sprawę do sądu i dołoży karę, bądź wyda nakaz wypłacenia, który prawdopodobnie swój finał będzie miał w sądzie. Jak pracodawca zwinie interes to ciężko będzie z odzyskaniem kasy. Chyba że chcesz zlikwidować nieuczciwego pracodawce.

boroś

ccm250.png LwG!

Dokładnie - jak wyżej.

Najpierw wezwanie do dobrowolnego spełnienia świadczenia wraz z wyznaczeniem terminu (np. 14 dni), a potem sąd. W sprawach z zakresu prawa pracy pracownik co do zasady zwolniony jest z ponoszenia opłat. Wydaje mi się, że wpis sądowy należy uiścić dopiero od apelacji, czy zażalenia.

Inaczej sprawa wygląda, gdy byłeś zatrudniony na podstawie umowy cywilnoprawnej (tzw. śmieciowej). Wtedy właściwy do rozpatrzenia sprawy jest sąd cywilny i należy się pełna opłata (5% wartości przedmiotu sporu).

Pzdr

PIP niewiele pomoże, skieruje sprawę do sądu i dołoży karę, bądź wyda nakaz wypłacenia, który prawdopodobnie swój finał będzie miał w sądzie. Jak pracodawca zwinie interes to ciężko będzie z odzyskaniem kasy. Chyba że chcesz zlikwidować nieuczciwego pracodawce.

Moja odpowiedź nie brzmiała - zgłoście, tylko zadzwońcie i zapytajcie co możecie.
za***iste rozwiązanie idźta do sądu.
No i pójdzieta i co?

Zadzwonić na infolinię, tam Pani powie idźcie do sądu pisząc: Zgodnie z artykułem takim i srakim zgodnie z przepisami takimi i srakimi.... zgłaszamy niewypłacanie należytych nam wynagrodzeń.

Wydaje mi się

No właśnie, wydaje mi się.

Najpierw wezwanie do dobrowolnego spełnienia świadczenia wraz z wyznaczeniem terminu (np. 14 dni), a potem sąd.

Ok, podpowiedz koledze treść takiego wezwania.

No chyba że stać was na prawników to nie dopytujcie się najważniejszego organu, który może cokolwiek podpowiedzieć.

Kurna, rady które nic nie dają.

TU masz link kolego: http://www.bip.pip.gov.pl/pl/bip/porady_wszystkie
Druga pozycja po wpisaniu w google hasła "Infolinia PIP" Darmowa porada prawna...

...

Proszę o wypłaceni mi zaległego wynagtodzenia wraz z należnymi odsetkami. Wprzypadku braku wypłaty należnych pieniędzy do dnia.... wnoszę sprawę do sądu pracy.

Np. takiej treści, na początku uć, dnia, do kogo się zwracamy. Tyuł, np. Wezwanie do zapłaty, lub dobrowolne wezwanie do zapłaty. Na końcu podpis i wio.

A ważne: potwierdzenie wysłania, lub notatka na kopii; otrzymałem dnia ...

boroś

ccm250.png LwG!

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :smile:

Dzwoniłem właśnie do pip'u Pan który odebrał stwierdził że mam do wyboru sąd pracy albo złożyć wniosek o kontrolę.

Podejrzewam że zrobię tak złożę wniosek o kontrole i tego samego dnia zacznę bombardować go wezwaniami do zapłaty dam cwaniakowi 7 dni na to zawsze jakiś dodatkowy papier będzie że chciałem ugodowo to załatwić.

Jest jeszcze inna opcja może jakiś wniosek grupowy czy coś w ten deseń można złożyć bo jest nas naprawdę więcej ludzi.