Skocz do zawartości

Zlot Motocyklowy 15,16 Listopada " I Wojna, Operacja Łódzka"

Elwood

Rekomendowane odpowiedzi

Było dużo lepiej niż myślałem, trochę się dziwię że 100 lecie tak wielkiej i krwawej operacji wojskowej (ok 8000 zabitych dziennie) obchodzimy w tak wąskim gronie. Chyba uciekła Łodzi okazja do promocji miasta i regionu

.

Byliśmy na cmentarzach z okresu Wielkiej Wojny ( objazdówka ok 100 km ), potem wykład pary historyków z IPN.W jeden dzień dowiedziałem się o historii tego okresu, więcej niż przez całą szkołę.

Mam ogromny szacunek dla ludzi którzy bezinteresownie dbają o stare, zapomniane cmentarze. Na nagrobkach widnieją napisy typu: 8 Rosyjskich Żołnierzy, 6 Niemieckich Żołnierzy albo imię i nazwisko i co ciekawe ok 30% to Polacy wcielani obu armii. U mnie w miejscowości też jest taki cmentarz, ale zawsze słyszałem, że tam są masowe groby Niemców i Ruskich nikt nigdy nie mówił o Polakach a jest ogromna prawdopodobieństwo że tam też są pochowani.

Tożsamość Łodzi to mieszanina czterech kultur i można się o tym przekonać słuchając jak powstawało i rozwijało się to miasto.

Bardzo miło zaskoczyła mnie atmosfera całej imprezy, miałem trochę obawy czy to nie będzie jakaś propaganda Radia Maryja, ale nic takiego nie było.

Jutro juz nie mogę pojechać i bardzo żałuję.

Trochę się rozpisałem, ale czuje że ucieka nam pomiędzy palcami kawał historii.

Edytowane przez Elwood (wyświetl historię edycji)

• 1 miesiąc temu...

i jak było ? ktoś był ?

pozdr:_)

Hej Marto:)

było, pewnie jak zwykle gdzie są pozytywnie zakręceni motocyklości, ZAJEFAJNIE! :riding:  Super ludzie, super klimat. Naprawdę polecam. Do obejrzenia, relacja o tutaj:  https://picasaweb.google.com/Kisielek13/IIRajdZiemiObiecanej?authkey=Gv1sRgCNzB8dDd1IGFMw#slideshow/6065292181162794306

Jeśli tylko się uda w przyszłym roku będę na bank :biggrin: